Pekándiós pite fűszeres almaréteggel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nábelek Zsófi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
almatöltelék
-
17g alma8 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
pitetészta
-
21g finomliszt76 kcal
-
17g vaj122 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g víz0 kcal
pekános töltelék és összeállítás
-
13g pekándió86 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g kukoricaszirup47 kcal
-
11g barna cukor43 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
466
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
almatöltelék
-
200g alma94 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g só0 kcal
pitetészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
205g vaj1470 kcal
-
3g só0 kcal
-
55g víz0 kcal
pekános töltelék és összeállítás
-
150g pekándió1037 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g kukoricaszirup566 kcal
-
135g barna cukor513 kcal
-
7g só0 kcal
-
90g vaj645 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
5601
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
almatöltelék
-
12.7g alma6 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
2.5g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
pitetészta
-
15.8g finomliszt58 kcal
-
13g vaj93 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.5g víz0 kcal
pekános töltelék és összeállítás
-
9.5g pekándió66 kcal
-
13.9g tojás18 kcal
-
12.7g kukoricaszirup36 kcal
-
8.5g barna cukor32 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
356
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 541.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
466
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 67.3 g
Zsír
-
Összesen 368.9 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 1354 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6492.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 485 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 293 mg
-
Foszfor 1169 mg
-
Nátrium 4355 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 547.7 g
-
Cukor 332 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 528.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2338 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 723 mg
-
Retinol - A vitamin: 2289 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1104 micro
Összesen
5601
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
356
kcal
Hozzávalók
almatöltelék
-
1 kk gyömbérpor
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
20 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 csipet só
pitetészta
-
250 g finomliszt
-
3 g só
pekános töltelék és összeállítás
Elkészítés
almatöltelék
- A hozzávalókat egy lábasban, fedő alatt, közepes lángon 10-15 perc alatt pépesre főzzük, közben néhányszor megkeverjük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt a tölteléket akár egy héttel előre is elkészíthetjük.
pitetészta
- A lisztet, a sót és a hideg vajat késes robotgépben 10-15 másodperc alatt morzsásra daráljuk úgy, hogy maradjanak benne kisebb, kábé félcentis vajdarabok.
- Hozzáadjuk a jéghideg vizet, és néhány másodperc alatt egyneműre keverjük a tésztát, vigyázva, hogy ne gyúrjuk teljesen homogén masszává. Lefóliázva 4 órára hűtőbe tesszük, de maradhat akár egy éjszakát is.
- Alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát - 24 centi átmérőjű piteformával számolva körülbelül 27-28 centis körre lesz szükségünk. Emeljük át a tésztát a formába, nyomkodjuk a forma falára és a sarkokba, a peremét pedig vágjuk egyenesre. Lefóliázva hűtőbe tesszük 1 órára.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pitetésztát “kibéleljük” egy nagy darab alufóliával, a széleket is letakarva. Az így alkotott védőburkot megtöltjük a tészta 3/4-éig kristálycukorral - ez akár 1 kg is lehet, amit később főzéshez-sütéshez is lehet majd használni.
- Az így lesúlyozott tésztát 60-65 percig sütjük, majd a fólia segítségével kiemeljük belőle a forró cukrot. Hagyjuk kihűlni. Az elősütött tésztát 2-3 nappal a befejezés előtt is megsüthetjük.
pekános töltelék és összeállítás
- A tojásokat, a szirupot, a cukrot, a sót és a vaníliát selymesre keverjük spatulával, de nem habosítjuk. Mikor a cukor nagy része feloldódott, hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Az almatölteléket egyenletesen az elősütött, kihűlt pitetésztára kenjük. Erre lassan, körkörös mozdulatokkal, óvatosan ráöntjük a szirupos-tojásos tölteléket, végül erre pakoljuk szép sorban a pekándiót.
- 55-70 percig süssük úgy, hogy a sütőből kivéve a pite közepe még remegős legyen. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk minimum 3-4 órát, csak ezután szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 150 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 5567
- Feltöltés dátuma: 2020. december 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nábelek Zsófi
4 recept
A pekándiós pite az Egyesült Államok egyik jellegzetes (és szinte kötelező) hálaadásnapi süteménye, ami eredetileg a déli államokra volt jellemző, de ma már világszerte rengeteg rajongója van. Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit lenyűgözöl karácsonykor!