Pávaszem süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
7g tojássárgája21 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
4g tej2 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g dió109 kcal
-
33g meggybefőtt24 kcal
A kenéshez
-
0g tojássárgája0 kcal
-
2g tejföl3 kcal
Összesen
420
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g friss élesztő13 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
400g meggybefőtt288 kcal
A kenéshez
-
1g tojássárgája3 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Összesen
5042
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
5g tojássárgája16 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
-
2.5g tejföl5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
3.1g tej2 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
18.6g finomliszt68 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
9.9g tojásfehérje5 kcal
-
12.4g cukor48 kcal
-
12.4g dió81 kcal
-
24.8g meggybefőtt18 kcal
A kenéshez
-
0.1g tojássárgája0 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
Összesen
313
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
420
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97 g
Zsír
-
Összesen 289.6 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 104 g
-
Koleszterin 1237 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3021.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 515 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 417 mg
-
Foszfor 1478 mg
-
Nátrium 380 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 535.4 g
-
Cukor 211 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 302.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1411 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 501 micro
-
Kolin: 819 mg
-
Retinol - A vitamin: 1380 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 347 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 961 micro
Összesen
5042
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
313
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojássárgája
-
150 g vaj
-
2 ek tejföl
-
2 csipet só
-
12 g friss élesztő
-
0.5 dl tej
-
1 csipet cukor
-
300 g finomliszt
A krémhez és a töltelékhez
-
4 db tojásfehérje
-
200 g cukor
-
200 g dió
A kenéshez
-
1 g tojássárgája
-
1 ek tejföl
Elkészítés
A tésztához
- A tojásokat szétszedjük, a fehérjéből cukorral fényes, krémes habot készítünk.
- Az élesztőt egy csipet cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk.
- A tojássárgáját egy tálba öntjük, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt, sózzuk és elkeverjük.
A krémhez és a töltelékhez
- Hozzászitáljuk a lisztet, és ezzel finoman kidolgozzuk. Nem kell sokáig fárasztani a tésztát, gyorsan összeáll.
- Három részre vágjuk, ezeket egyenként sütőpapíron kinyújtjuk úgy, hogy egy gáztepsiben egymás mellett, keresztbe fektetve elférjenek majd.
- Mindegyik téglalapot, hosszanti irányban, két oldalon végigrakjuk szorosan jól lecsepegtetett meggyel, majd ráhajtjuk a tésztát, amivel felgöngyöljük kicsit. Ebben a sütőpapír lehet a segítségünkre. A tészta elég vajas nem ragad hozzá.
- A cukros tojáshabba belekeverjük a finomra darált diót, ezt habzsákba töltjük.
A kenéshez
- Egy kiskanál tejföllel kikevert tojássárgával megkenjük a meggyel töltött tésztát mindenhol.
- Majd diós tojáshabbal betöltjük és az előmelegített sütőbe toljuk úgy 40 percre sülni, de közben figyeljük, általában, amire szép aranybarna lesz a tészta teteje, addigra mindenhol átsül.
- Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük. Másnap is csodálatosan friss marad. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 185
- Össznézettség: 17447
- Feltöltés dátuma: 2022. október 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
Valószínűleg pávaszemként láttátok, vagy kóstoltátok a legtöbben ezt a sütit, azonban más fedőneveken is felbukkan, különböző szín és ízkombinációban. A tészta két oldalról való felcsavarásával két szemet formáz, így nem meglepő, hogy macskaszemként is emlegetik. A legkreatívabb név, amit találtam róla: a rádiós süti, de engem inkább színházi kukkerra emlékeztet. Édességek elnevezésénél gyakori az állatnevek használata, de ha belegondolunk a pávának és a macskának sokkal inkább mandula formájú szeme van, nem ilyen kerek, mint a sütinek, ha szigorúan maradunk az állatoknál, legyen bagolyszem!