r
Nosalty Logó

Patiszon savanyúság

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mida
Patiszon savanyúság
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 15 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2186.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    2046 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    292.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2947 micro
Összesen 61 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8746 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    8186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.3 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1169.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11788 micro
Összesen 253 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    521.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    488 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    703 micro
Összesen 15 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A frissen szedett, zsenge patiszont 30-60 perces áztatás után bő vízben alaposan megmossuk, leöblítjük.
  2. Levágjuk a kocsánydarabokat.
  3. A fűszereket gondosan megmossuk. Az előkészített 1 l-es üveg aljára helyezzük.
  4. Üvegbe rakjuk a patiszont, a 6-7 cm-nél nagyobbakat negyedeljük.
  5. Elkészítjük a felöntőlevet. Minden liter vízhez 4 dkg sót, 1 dl 20 %-os ecetet és 1,5 dkg cukrot adunk, keverés és melegítés közben feloldjuk, majd felforraljuk.
  6. A felöntőlevet forrón a patiszonnal töltött üvegre öntjük.
  7. A megtöltött üvegeket 80 fokos vízfürdőbe helyezzük.
  8. A vizet gyenge forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 10 percig tartjuk, lezárjuk az üveget kivesszük a vízből és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 42105
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 03.

Ajánló

Akinek hasonló gondja lenne valamikor, mint nekem, mármint hogy nem tud mit kezdeni a rengeteg megtermett patiszonnal, annak bátran ajánlom készítse el ezt a savanyúságot. Tulajdonképpen minden ételhez, amihez savanyúságot kínálunk, megfelelő, különleges savanyúság.

Receptkategóriák

Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, zöldségek tartósítását megtanultam. Ebben van egy patiszon savanyúság recept. Begyűjtöttem az apró patiszonokat, és még a szomszédból is kunyeráltam hozzá. (Előrelátó módon tavasszal adtam nekik palántát, így volt kitől kérni.) Egy 1 literes üveggel lett végül is, amihez 900 g patiszont használtam fel. A hozzávalók között az általam az 1 literes üveghez felhasznált fűszereket adtam meg. A könyv szerint 10 kg patiszonhoz 3 dkg petrezselyemlevél, 3 dkg zellerlevél, 2 dkg tormalevél, 3 dkg kaporlevél, 3 dkg fokhagyma, 3 dkg fűszerpaprika-hüvely, 2 dkg feketebors, 2 dkg babérlevél kell. Tartósítószer nem is kellett hozzá. 2 hónap után, lányommal kíváncsian bontottuk fel az üveget. Meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlik. Kicsit emlékeztet az édesanyám által készített savanyú dinnyére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...