Patiszon savanyúság
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
225g patisszon22 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
5g kapor2 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
16g torma13 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
138g víz0 kcal
-
5g cukor17 kcal
-
5g só0 kcal
-
14g ecet2 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
900g patisszon89 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
21g kapor9 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
65g torma52 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
550g víz0 kcal
-
18g cukor70 kcal
-
21g só0 kcal
-
55g ecet10 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
53.7g patisszon5 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1.3g kapor1 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
3.9g torma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
1.8g cseresznyepaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
32.8g víz0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
3.3g ecet1 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2186.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 2046 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 292.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2947 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8746 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 8186 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.3 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1169.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 137 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 948 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11788 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 521.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 488 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 703 micro
Hozzávalók
-
1 db zellerlevél
-
3 szál kapor
-
5 szál petrezselyem
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db cseresznyepaprika
-
3 db babérlevél
-
5 szem fekete bors
-
5.5 dl víz
-
18 g cukor
-
21 g só
Elkészítés
- A frissen szedett, zsenge patiszont 30-60 perces áztatás után bő vízben alaposan megmossuk, leöblítjük.
- Levágjuk a kocsánydarabokat.
- A fűszereket gondosan megmossuk. Az előkészített 1 l-es üveg aljára helyezzük.
- Üvegbe rakjuk a patiszont, a 6-7 cm-nél nagyobbakat negyedeljük.
- Elkészítjük a felöntőlevet. Minden liter vízhez 4 dkg sót, 1 dl 20 %-os ecetet és 1,5 dkg cukrot adunk, keverés és melegítés közben feloldjuk, majd felforraljuk.
- A felöntőlevet forrón a patiszonnal töltött üvegre öntjük.
- A megtöltött üvegeket 80 fokos vízfürdőbe helyezzük.
- A vizet gyenge forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 10 percig tartjuk, lezárjuk az üveget kivesszük a vízből és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 42105
- Feltöltés dátuma: 2010. november 03.
Ajánló
Akinek hasonló gondja lenne valamikor, mint nekem, mármint hogy nem tud mit kezdeni a rengeteg megtermett patiszonnal, annak bátran ajánlom készítse el ezt a savanyúságot. Tulajdonképpen minden ételhez, amihez savanyúságot kínálunk, megfelelő, különleges savanyúság.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, zöldségek tartósítását megtanultam. Ebben van egy patiszon savanyúság recept. Begyűjtöttem az apró patiszonokat, és még a szomszédból is kunyeráltam hozzá. (Előrelátó módon tavasszal adtam nekik palántát, így volt kitől kérni.) Egy 1 literes üveggel lett végül is, amihez 900 g patiszont használtam fel. A hozzávalók között az általam az 1 literes üveghez felhasznált fűszereket adtam meg. A könyv szerint 10 kg patiszonhoz 3 dkg petrezselyemlevél, 3 dkg zellerlevél, 2 dkg tormalevél, 3 dkg kaporlevél, 3 dkg fokhagyma, 3 dkg fűszerpaprika-hüvely, 2 dkg feketebors, 2 dkg babérlevél kell. Tartósítószer nem is kellett hozzá. 2 hónap után, lányommal kíváncsian bontottuk fel az üveget. Meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlik. Kicsit emlékeztet az édesanyám által készített savanyú dinnyére.