Pataki tálban sült vadkacsa
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
szandus
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
római tál
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
333g kacsahús450 kcal
-
113g vöröshagyma41 kcal
-
8g fokhagyma11 kcal
-
13g napraforgó olaj118 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
765
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g kacsahús1350 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
2295
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
44.6g kacsahús60 kcal
-
15.2g vöröshagyma6 kcal
-
1.1g fokhagyma1 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
-
10.7g sárgarépa4 kcal
-
26.7g burgonya15 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
102
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 66.3 g
Zsír
-
Összesen 33.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1438.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 828 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 523.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 675 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 139 micro
-
Kolin: 211 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 5902 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 201 micro
Összesen
765
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 198.8 g
Zsír
-
Összesen 100.8 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 770 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4316.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 355 mg
-
Foszfor 2484 mg
-
Nátrium 930 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 144.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1571.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2024 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 189 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 633 mg
-
Retinol - A vitamin: 240 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17705 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 603 micro
Összesen
2295
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 331 micro
-
β-karotin 789 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
102
kcal
Hozzávalók
-
2 nagy db vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
5 ek napraforgó olaj
-
3 közepes db sárgarépa
-
6 közepes db burgonya
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
2 csipet rozmaring
-
fehér bors ízlés szerint
-
5 db babérlevél
Elkészítés
- A vadkacsát már az előző nap délutánján kivesszük a fagyasztóból, vízbe áztatjuk, ez egyik vadhúsnak sem árt, így tölthet el egy éjszakát.
- Miután kiolvadt és a víztől puhább lett, a bőrét bevagdossuk, kívül belül gazdagon megsózzuk, borsozzuk, szárnyas fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A hasüregébe egy darab cikkekre vágott vöröshagymát teszünk, illetve 4 gerezd fokhagymát. Öntünk rá körülbelül 3 evőkanál olajat, csipetnyi rozmaringgal megszórjuk, majd ezzel az olajos páccal visszatesszük pár órára a hűtőbe.
- Míg pácolódik a kacsa, a Pataki tálat is beáztatjuk, ami ahhoz szükséges, hogy ne repedjen el a sütőben. Ezután a zöldségágyhoz kockázzuk fel a burgonyát, csíkokra vágjuk a sárgarépát és cikkekre a másik vöröshagymát.
- Ezt a zöldséghalmazt a tál aljára borítjuk, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, és teszünk rá babérleveleket. Lelocsoljuk két evőkanál olajjal, és a tetejére helyezzük a kacsát, egészben. Mivel nem igazán zsíros a vadkacsa húsa, így szükséges némi olaj, illetve ha nem maradt elég páclé, 1-2 dl vizet öntsünk a kacsa alá.
- Lefedjük a cseréptálat a tetejével, majd mehet be a sütőbe, amit nem melegítünk fel előre, hanem akkor kapcsoljuk be, amikor a tálat a rácsra tesszük. Körülbelül 20 percig takaréklángon, majd később teljes lángon sütjük. Egy óra elteltével megfordítjuk a kacsát a melléről a hátára, és további egy órát sütjük. Ezek után levesszük a tál tetejét, és körülbelül 20 percig pirítjuk a zöldségeket és a húst együtt, míg szép piros nem lesz.
- Köretnek a vele sült zöldségeket tálaljuk, de készíthető hozzá párolt káposzta és/vagy krumplipüré is.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 150 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 110
- Össznézettség: 53533
- Feltöltés dátuma: 2015. október 16.
Ajánló
Erdei gombával fel lehet cserélni a sárgarépát, még ízletesebb lehet vele az étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
szandus
2 recept
Régóta várakozott már egy vadkacsa a fagyasztómban, illetve az ajándékba kapott Pataki tálamat sem avattam még fel, így úgy gondoltam, itt az ideje egy borús, őszi vasárnapon.