r
Nosalty Logó

Osztrák sajtos nokedli

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
8zsuzsa8
Osztrák sajtos nokedli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 925 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1192 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    295 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 925 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.9 g

Zsír

  • Összesen
    106.6 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    408 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2384 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    672 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    792 mg
  • Nátrium
    719 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    321.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    590 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    582 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 1849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 278 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítjük a sajtszószt a zacskón lévő leírás szerint, csak a 2,5 dl tej helyett 2 dl főzőtejszínt használunk, illetve a margarin helyett vajat.
  2. A szalonnát felkockázzuk apróra.
  3. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  4. A szalonnát, a kétféle hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
  5. A lisztből, tojásból, csipet sóból szokásos módon nokedlit készítünk (ha lusták vagyunk, vagy nincs időnk, kész nokedlit használhatunk).
  6. A kész nokedlit a szalonnás-hagymás keverékre tesszük, ráöntjük a sajtszószt, hozzákeverjük a reszelt bergsajtot., egyet rottyantunk rajta.
  7. Frissen őrőlt borssal, friss majorannalevéllel ízesítjük (ez el is maradhat).
  • Receptkönyvben: 143
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16665
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 05.

Ajánló

Mivel nálunk nem kapható bregenzi hegyisajt, pláne nem a tizenkét hónapig érlelt változata, más sajtok után kellett néznem. Az érett gouda, moosburger, esetleg érett comté, némi gorgonzolával keverve eléggé megközelítette a voralbergi ízeket. Mindegyik kapható nagyobb áruházakban vagy sajtboltokban. Zöldsalátát mindenképpen készítsünk mellé, ne a szokásos ecet-víz-só-cukor salátalevet készítsük, hanem olívaolaj, (esetleg tökmagolaj) balzsamecet, só, bors keveréket. Jó hozzá a friss káposztasaláta is. Ausztriában kapható zacskós Knorr Käsespetzl, de nem az igazi. Megkóstoltam...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Osztrák sajtos nokedli
8zsuzsa8 210 recept

Ausztria Vorarlberg tartományában a Kässpetzl (sajtos nokedli tájszólásban) a legolcsóbb étel, amit éttermekben kaphatunk. Annyira hétköznapi, hogy a vasárnapi étlapon (ez merőben eltér a hétköznapitól!) nem is szerepel. Persze ott nem Knorr zacskós sajtszósszal csinálják, hanem maguk készítik, három - csak náluk létező - sajtból. Többnyire zöldsalátát tálalnak mellé. Talán le sem lehetne gyűrni valami savanyúság nélkül. Még hogy a magyar konyha zsíros! Az osztrák paraszti ételek csak úgy tocsognak a zsírtól. Itthon többszöri kísérletezés után sikerült előállítanom a megfelelő ízhatást, jóval kevesebb zsíradékkal, mint ott.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...