Osztrák sajtos nokedli
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g sajtszósz25 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
29g sajtszósz50 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
30.1g finomliszt109 kcal
-
8.3g tojás10 kcal
-
4.4g sajtszósz8 kcal
-
7.5g sajt26 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
30.1g főzőtejszín39 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
7.5g füstölt szalonna49 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 53.3 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1192 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 396 mg
-
Nátrium 359 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 160.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 295 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.9 g
Zsír
-
Összesen 106.6 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 408 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2384 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 672 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 792 mg
-
Nátrium 719 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 321.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 590 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 215 mg
-
Retinol - A vitamin: 582 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 282 micro
- 8% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
29 g sajtszósz
-
2 dkg vaj
-
2 dl főzőtejszín
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 kis fej vöröshagyma
-
5 dkg füstölt szalonna
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Elkészítjük a sajtszószt a zacskón lévő leírás szerint, csak a 2,5 dl tej helyett 2 dl főzőtejszínt használunk, illetve a margarin helyett vajat.
- A szalonnát felkockázzuk apróra.
- A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
- A szalonnát, a kétféle hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
- A lisztből, tojásból, csipet sóból szokásos módon nokedlit készítünk (ha lusták vagyunk, vagy nincs időnk, kész nokedlit használhatunk).
- A kész nokedlit a szalonnás-hagymás keverékre tesszük, ráöntjük a sajtszószt, hozzákeverjük a reszelt bergsajtot., egyet rottyantunk rajta.
- Frissen őrőlt borssal, friss majorannalevéllel ízesítjük (ez el is maradhat).
- Receptkönyvben: 143
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 16665
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 05.
Ajánló
Mivel nálunk nem kapható bregenzi hegyisajt, pláne nem a tizenkét hónapig érlelt változata, más sajtok után kellett néznem. Az érett gouda, moosburger, esetleg érett comté, némi gorgonzolával keverve eléggé megközelítette a voralbergi ízeket. Mindegyik kapható nagyobb áruházakban vagy sajtboltokban. Zöldsalátát mindenképpen készítsünk mellé, ne a szokásos ecet-víz-só-cukor salátalevet készítsük, hanem olívaolaj, (esetleg tökmagolaj) balzsamecet, só, bors keveréket. Jó hozzá a friss káposztasaláta is. Ausztriában kapható zacskós Knorr Käsespetzl, de nem az igazi. Megkóstoltam...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ausztria Vorarlberg tartományában a Kässpetzl (sajtos nokedli tájszólásban) a legolcsóbb étel, amit éttermekben kaphatunk. Annyira hétköznapi, hogy a vasárnapi étlapon (ez merőben eltér a hétköznapitól!) nem is szerepel. Persze ott nem Knorr zacskós sajtszósszal csinálják, hanem maguk készítik, három - csak náluk létező - sajtból. Többnyire zöldsalátát tálalnak mellé. Talán le sem lehetne gyűrni valami savanyúság nélkül. Még hogy a magyar konyha zsíros! Az osztrák paraszti ételek csak úgy tocsognak a zsírtól. Itthon többszöri kísérletezés után sikerült előállítanom a megfelelő ízhatást, jóval kevesebb zsíradékkal, mint ott.