r
Nosalty Logó

Ossobuco alla Fiorentina (Firenzei borjúlábszár)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Kornél
Ossobuco alla Fiorentina (Firenzei borjúlábszár)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 612 kcal
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2450 kcal
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 110 kcal
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.7 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1806.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    335 mg
  • Nátrium
    1312 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    242.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    763 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    10421 micro
  • Lut-zea
    650 micro
Összesen 612 kcal
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.9 g

Zsír

  • Összesen
    140.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    533 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7227.3 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    1340 mg
  • Nátrium
    5248 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    968.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    773 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3054 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    41685 micro
  • Lut-zea
    2601 micro
Összesen 2450 kcal
  • 11% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1876 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 110 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A borjúlábszárt hentessel szeleteltessük fel. A szeleteknek kb. 4 cm vastagnak kell lenniük (nagycsarnokban lehet így borjúlábszárt vásárolni)
  2. A szalonnát kockázzuk fel minél apróbbra, a hagymát vágjuk finomra.
  3. Készítsünk elő egy olyan serpenyőt, amely elég nagy ahhoz, hogy a húsok elférnek benne, és kizárólag fémből készült.
  4. Az olívaolajon pirítsuk üvegesre a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk aranybarnára.
  5. Amíg pirul a szalonna, illetve a hagyma, a húsokat sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk őket lisztbe. A lisztnek épp, csak hártyaszerűen kell befedni a húst.
  6. Ha a hagyma elkészült vegyük ki a serpenyőből a szalonnákkal együtt, és süssük elő gyorsan a húsokat.
  7. Ha a kéreg elkészült, tegyük vissza az edénybe a hagymát és a szalonnát, adjuk hozzá a rozmaringot, öntsük fel a vörösborral, a paradicsommal, illetve a húslével, majd fedő alatt pároljuk 15 percig.
  8. Előmelegített sütőben (190 C fok) folytassuk a párolást, oda már fedő nélkül tegyük be a serpenyőnket.
  9. A sütés során 15 percenként fordítsuk meg a húsokat, és lassan pároljuk készre.
  10. Mielőtt elkészül az étel, készítsük el a gremolád-ot. Reszeljünk le egy fél citromhéjat, keverjük össze 1 gerezd zúzott fokhagymával, és a csokor finomra vágott petrezselyemmel.
  11. Szórjuk a gremoládot a húsokra, illetve a raguba is. Még öt percig hagyjuk a sütőben, végül tálaljuk az ételt azonnal.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 14634
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 19.

Ajánló

A milánói ossobuco körete a sáfrányos rizottó (risotto alla milanese), a firenzei pedig polentával kerül a tányérra. Én cous cous-t választottam köretnek, miután a ragu igen gazdag ízvilággal rendelkezik, viszont a polenta némiképp nehezebb. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ossobuco alla Fiorentina (Firenzei borjúlábszár)
Kornél 167 recept

Klasszikusan Ossobuco alla milanese a legismertebb fajtája ennek az ételnek. Igaz, abba nem teszünk paradicsomot, és vörös helyett fehérborral készül. Azonban Olaszországban minden régióban másképpen készítenek még akár azonos ételeket is, ettől lesz újabb és újabb recept a kezünkben, és kerül más-más íz a tányérunkra. A szalonna is opcionális, azonban egy enyhe füstös íz, igencsak jól harmonizál a vörösborral, úgy hogy én is beletettem. Nem bonyolult, igazi különlegesség.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...