Ossobuco alla Fiorentina (Firenzei borjúlábszár)
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g borjúlábszár160 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
38g pancetta201 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
125g alaplé9 kcal
-
18 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
Összesen
612
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
800g borjúlábszár642 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g pancetta804 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
72 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
Összesen
2450
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
36g borjúlábszár29 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
6.7g pancetta36 kcal
-
4.5g száraz vörösbor4 kcal
-
22.5g alaplé2 kcal
-
13.5g passzírozott paradicsom3 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.8g citrom1 kcal
-
4.5g finomliszt16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
Összesen
110
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.7 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1806.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 1312 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 242.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 763 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 10421 micro
-
Lut-zea 650 micro
Összesen
612
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.9 g
Zsír
-
Összesen 140.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 533 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7227.3 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 228 mg
-
Foszfor 1340 mg
-
Nátrium 5248 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 968.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 113 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 773 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3054 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 41685 micro
-
Lut-zea 2601 micro
Összesen
2450
kcal
- 11% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1876 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
110
kcal
Hozzávalók
-
1 db vöröshagyma
-
15 dkg pancetta
-
1 dl száraz vörösbor
-
1 szál rozmaring
-
1 csokor petrezselyem
-
1 gerezd fokhagyma
-
0.5 db citrom
-
10 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
0.5 dl olívaolaj
Elkészítés
- A borjúlábszárt hentessel szeleteltessük fel. A szeleteknek kb. 4 cm vastagnak kell lenniük (nagycsarnokban lehet így borjúlábszárt vásárolni)
- A szalonnát kockázzuk fel minél apróbbra, a hagymát vágjuk finomra.
- Készítsünk elő egy olyan serpenyőt, amely elég nagy ahhoz, hogy a húsok elférnek benne, és kizárólag fémből készült.
- Az olívaolajon pirítsuk üvegesre a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk aranybarnára.
- Amíg pirul a szalonna, illetve a hagyma, a húsokat sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk őket lisztbe. A lisztnek épp, csak hártyaszerűen kell befedni a húst.
- Ha a hagyma elkészült vegyük ki a serpenyőből a szalonnákkal együtt, és süssük elő gyorsan a húsokat.
- Ha a kéreg elkészült, tegyük vissza az edénybe a hagymát és a szalonnát, adjuk hozzá a rozmaringot, öntsük fel a vörösborral, a paradicsommal, illetve a húslével, majd fedő alatt pároljuk 15 percig.
- Előmelegített sütőben (190 C fok) folytassuk a párolást, oda már fedő nélkül tegyük be a serpenyőnket.
- A sütés során 15 percenként fordítsuk meg a húsokat, és lassan pároljuk készre.
- Mielőtt elkészül az étel, készítsük el a gremolád-ot. Reszeljünk le egy fél citromhéjat, keverjük össze 1 gerezd zúzott fokhagymával, és a csokor finomra vágott petrezselyemmel.
- Szórjuk a gremoládot a húsokra, illetve a raguba is. Még öt percig hagyjuk a sütőben, végül tálaljuk az ételt azonnal.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 14675
- Feltöltés dátuma: 2010. december 19.
Ajánló
A milánói ossobuco körete a sáfrányos rizottó (risotto alla milanese), a firenzei pedig polentával kerül a tányérra. Én cous cous-t választottam köretnek, miután a ragu igen gazdag ízvilággal rendelkezik, viszont a polenta némiképp nehezebb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Klasszikusan Ossobuco alla milanese a legismertebb fajtája ennek az ételnek. Igaz, abba nem teszünk paradicsomot, és vörös helyett fehérborral készül. Azonban Olaszországban minden régióban másképpen készítenek még akár azonos ételeket is, ettől lesz újabb és újabb recept a kezünkben, és kerül más-más íz a tányérunkra. A szalonna is opcionális, azonban egy enyhe füstös íz, igencsak jól harmonizál a vörösborral, úgy hogy én is beletettem. Nem bonyolult, igazi különlegesség.