Omlós mákos, diós kiflik
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
36g finomliszt130 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
17g tejföl33 kcal
A diós töltelékhez
A mákos töltelékhez
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
430g finomliszt1565 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
200g tejföl396 kcal
A diós töltelékhez
-
100g dió654 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A mákos töltelékhez
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
38.7g finomliszt141 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g margarin65 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
18g tejföl36 kcal
A diós töltelékhez
-
9g dió59 kcal
-
6.8g cukor26 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A mákos töltelékhez
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 390.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.4 g
Zsír
-
Összesen 230.8 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 103 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4680.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 1811 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 631 mg
-
Foszfor 1905 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 543.5 g
-
Cukor 173 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 237.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1068 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 462 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 1010 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 672 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 421.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 21.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
A tésztához
A diós töltelékhez
-
7.5 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
fahéj ízlés szerint
A mákos töltelékhez
-
7.5 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt langyos tejben, csöpp cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet és a sót elmorzsoljuk a margarinnal.
- Kézzel hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt.
- Végül beledolgozzuk a tejfölt is (ez elég sokág tart). Az egész tésztát min. 2 órán keresztül hűtőben vagy legalábbis hűvös helyen pihentetjük.
- A töltelékekhez a cukrot kevés vízzel elkeverve szirupot készítünk, ezt pici tejjel felforraljuk, majd hosszáadjuk a darált diót / mákot illetve a fűszereket.
- A tésztát deszkán átgyúrjuk, és ökölnyi egyégekre osztjuk. (Ebből a mennyiségből6-7 golyó jön ki.)Minden egységet 1-2 mm vastag, köralakú lappá nyújtunk.
- A lapokat 8 cikkelyre vágjuk, a cikkek szélesebb végébe 1,5 tk tölteléket helyezünk, és onnan a keskeny vége felé haladva, kiflivé tekerjük.
- A kész kifliket tojással megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt, szép aranybarnára sütjük. A végén megszórhatjuk porcukorral.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 496
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 55111
- Feltöltés dátuma: 2009. december 11.
Ajánló
A receptben szereplő tésztamennyiségre elvileg a diós és mákos töltelék együtt elég. Ha esetleg hamarabb elfogyna a belevaló (és inkább ez történjen, mint hogy kevés legyen! sose spóroljunk a töltelékkel!), akkor sűrű sütőlekvárral pótolhatjuk a hiányt. Ezen kívül a gesztenyemassza is finom a kiflikben.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A dédnagymamám 1910-ben született, s fantasztikus ember volt. Súlyos, nehéz élete alatt 5 gyereket nevelt fel, a mi generációnk (dédunokák) már 34 tagot számlál... Dédit a család idősebb tagjai csak Öreganyaként emlegetik, s sokszor visszasírják azokat a győri nyarakat, meg a fantasztikus sütiket! Dédi tíz éves koromban halt meg, s utolsó éveiben már súlyos beteg is volt, így saját készítésű süteményéről nincs emlékem. Méltán híres receptjei azonban még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek, nemcsak a családban! Szerencsére anyukám tisztességgel ápolja a sütés-főzés hagyományát, így gyakran volt lehetőségem megkóstolni az Öreganya-féle csodákat, s milyen jó, hogy most már magam készítem! A töltelékekben viszont kicsit csökkentettem a cukor mennyiségét (eredetileg 10 dkg volt), mert a 21. századi szájíz már némileg mást diktál : )