Olívaolajos brioche
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Simon Gábor
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
Kovász + poolish/előtészta
-
1g kovász2 kcal
-
11g finomliszt40 kcal
-
11g víz0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g víz0 kcal
-
0g élesztő0 kcal
A végleges tésztához
Összesen
526
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
Kovász + poolish/előtészta
-
5g kovász9 kcal
-
44g finomliszt160 kcal
-
44g víz0 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
40g víz0 kcal
-
1g élesztő1 kcal
A végleges tésztához
Összesen
2102
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
Kovász + poolish/előtészta
-
0.7g kovász1 kcal
-
6.5g finomliszt24 kcal
-
6.5g víz0 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
5.9g víz0 kcal
-
0.1g élesztő0 kcal
A végleges tésztához
Összesen
307
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 752.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 528 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
Összesen
526
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 47 g
Zsír
-
Összesen 104.4 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3011.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 495 mg
-
Nátrium 2113 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 217.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 317 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 662 micro
Összesen
2102
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 444.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 312 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Kovász + poolish/előtészta
- Robotgép használatával egyszerűbb, de kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát. Én robotgép nélkül dolgozom, így is lehet követni az instrukciókat.
- A kovászt és az előtésztát keverjük be, a kovászt hagyjuk pulton (21-23 fokon) kb. 8 órát (vagy éjszakára). Ha egyszerre keverjük be, az előtészta mehet a hűtőbe (így 8 órával számolunk, pulton 3-4 óra elég neki).
A végleges tésztához
- Keverjünk össze az olívaolaj kivételével minden egyebet robotgépben alacsony fokozaton 5 percig. Fedjük le és pihentessük 20 percen át.
- Közepes, majd magas fokozaton keverjük a tésztát 8 percig.
- Közepes fokozat mellett csorgassuk a tésztához fokozatosan az olívaolajat. Ne siessünk, várjuk meg, míg felveszi a tészta. Ez jó pár percbe is beletelhet. A célunk egy selymes, lágy tészta.
- Hagyjuk kelni 2 órán át kb. 21 fokon. Hajtogassuk meg háromszor 30 percenként. Az utolsó 30 percben hagyjuk pihenni.
- Jöhet a formázás. Én kenyérformában sütöttem, olajozott felületen 8 részre osztottam a tésztát, kis golyókat formáztam, majd egymás mellé pakoltam. (Akár egyben is bele lehet rakni, vagy 4 nagyobb gombócot formázva – kinek hogy tartja kedve.)
- Hagyjuk így pihenni pulton, ameddig meg nem duplázódik (ez hőmérséklettől függően 1-2 óra – nekem 1,5 óra elég volt).
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
- Kenjük tojás és egy kis tejszín keverékével a tésztát (a tejszín még szebb színt és kérget ad a tésztának), aztán mehet a sütőbe (aki elhagyná a tejszínt, elég a tojás is).
- Süssük 30-40 percig. Ha úgy tűnik, hogy odakozmálni készül, fedjük le alufóliával. Ha aranybarna, kész is vagyunk.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1611
- Feltöltés dátuma: 2021. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Simon Gábor
63 recept
Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine pékség érdeme. Az alábbi mennyiség kellemesen elfért egy 1,8 literes kenyérformában, ha többet csinálunk, szorozzuk fel a mennyiséget kedvünk szerint.