r
Nosalty Logó

Olívaolajos brioche

Simon Gábor
Olívaolajos brioche
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kovász + poolish/előtészta

A végleges tésztához

526
Kalória
11.8g
Fehérje
60.4g
Szénhidrát
26.1g
Zsír
54.4g
Víz
90g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
7.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Kovász + poolish/előtészta

A végleges tésztához

Összesen 526 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Kovász + poolish/előtészta

A végleges tésztához

Összesen 2102 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Kovász + poolish/előtészta

A végleges tésztához

Összesen 307 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 526 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    47 g

Zsír

  • Összesen
    104.4 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3011.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    495 mg
  • Nátrium
    2113 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    241.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    217.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    317 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    662 micro
Összesen 2102 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    312 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

Kovász + poolish/előtészta

  1. Robotgép használatával egyszerűbb, de kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát. Én robotgép nélkül dolgozom, így is lehet követni az instrukciókat.
  2. A kovászt és az előtésztát keverjük be, a kovászt hagyjuk pulton (21-23 fokon) kb. 8 órát (vagy éjszakára). Ha egyszerre keverjük be, az előtészta mehet a hűtőbe (így 8 órával számolunk, pulton 3-4 óra elég neki).

A végleges tésztához

  1. Keverjünk össze az olívaolaj kivételével minden egyebet robotgépben alacsony fokozaton 5 percig. Fedjük le és pihentessük 20 percen át.
  2. Közepes, majd magas fokozaton keverjük a tésztát 8 percig.
  3. Közepes fokozat mellett csorgassuk a tésztához fokozatosan az olívaolajat. Ne siessünk, várjuk meg, míg felveszi a tészta. Ez jó pár percbe is beletelhet. A célunk egy selymes, lágy tészta.
  4. Hagyjuk kelni 2 órán át kb. 21 fokon. Hajtogassuk meg háromszor 30 percenként. Az utolsó 30 percben hagyjuk pihenni.
  5. Jöhet a formázás. Én kenyérformában sütöttem, olajozott felületen 8 részre osztottam a tésztát, kis golyókat formáztam, majd egymás mellé pakoltam. (Akár egyben is bele lehet rakni, vagy 4 nagyobb gombócot formázva – kinek hogy tartja kedve.)
  6. Hagyjuk így pihenni pulton, ameddig meg nem duplázódik (ez hőmérséklettől függően 1-2 óra – nekem 1,5 óra elég volt).
  7. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
  8. Kenjük tojás és egy kis tejszín keverékével a tésztát (a tejszín még szebb színt és kérget ad a tésztának), aztán mehet a sütőbe (aki elhagyná a tejszínt, elég a tojás is).
  9. Süssük 30-40 percig. Ha úgy tűnik, hogy odakozmálni készül, fedjük le alufóliával. Ha aranybarna, kész is vagyunk.
  10. Rácson hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés módja: kovászos
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C

Az olívaolajos brioche eredetileg Provence-ból ered, a források szerint a 17. századból, de a jelenlegi recept a nemzetközileg is elismert és általam is nagyra tartott San Francisco-i Tartine pékség érdeme. Az alábbi mennyiség kellemesen elfért egy 1,8 literes kenyérformában, ha többet csinálunk, szorozzuk fel a mennyiséget kedvünk szerint.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...