r
Nosalty Logó

Olasz téli szélesmetélt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A konyha boszorkánya
Olasz téli szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 3277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Mártás

Tészta

Összesen 151 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2223.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    1591 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    467 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    1317 micro
  • β-karotin
    3199 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1439 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.3 g

Zsír

  • Összesen
    162.8 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    865 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8894.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    1661 mg
  • Nátrium
    6363 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    288.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1429.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1868 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    746 mg
  • Retinol - A vitamin:
    583 micro
  • α-karotin
    5267 micro
  • β-karotin
    12796 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    5754 micro
  • Lut-zea
    1180 micro
Összesen 3277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    241 micro
  • β-karotin
    587 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    264 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Mártás

Tészta

Elkészítés

Mártás

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb edényben 1 ek. zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal egy tálba kiszedjük.
  2. Ugyanebben az edényben újabb 1 ek. zsíron a darált húst is megpirítjuk, majd beletesszük a felaprított kolbászt, és ezzel is pirítjuk, míg a zsírja kissé kiolvad. Hozzáadjuk a már megpirult zöldségeket, és átforgatjuk.
  3. Ezután a paradicsompüré kerül bele, ezzel is kissé pirítjuk még, majd öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy az odasült pörköket kissé fellazítsa. A vízből és leveskockából készített leves alapot is beleöntjük, majd fűszerezzük a babérlevéllel, kevés szerecsendióval, ízlés szerint sóval és borssal.
  4. Ha a levét úgy 2/3-ára beforrta és a hozzávalók is megpuhultak, akkor tehetjük bele a vajat, melyet olvadásig keverünk benne. Még egyszer megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesíthetjük egy kis sóval és borssal.
  5. Ha a mártás kész, akkor hozzáforgatjuk a tésztát, folyamatos keverés mellett kicsit forraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet. Ezután tálalhatjuk.

Tészta

  1. Amíg a mártás forr, elkészítjük a szélesmetéltet. A lisztből, tojásokból kevés sóval ruganyos tésztát gyúrunk, majd három egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk, feltekerjük, és kb. fél cm szélességűre szeljük. Meghintjük liszttel, és szétrázzuk a tésztatekercseket.
  2. Egy lábasban vizet forralunk, melybe sót és olajat teszünk, majd ha felforrt, beletesszük a tésztát kisebb adagokban (nehogy összeragadjon), és folyamatos keverés mellett (kb. 3-5 perc alatt, újraforrástól számítva) készre főzzük, és leszűrjük.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 4184
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 16.

Ajánló

Tálaláskor meghinthetjük egy kevés apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz téli szélesmetélt
A konyha boszorkánya 1 recept

A férjem családjában már hagyománya van ennek a remek tésztaételnek, ezért én is megtanultam az elkészítését (a férjem nagy örömére:) ). Igazán egyszerű és nagyszerű tésztaétel a téli hideg estékre. Házilag készített szélesmetélttel az igazi!:)

Hozzávalók

Mártás

Tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...