Olasz téli szélesmetélt
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
A konyha boszorkánya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
Mártás
-
75g darált sertéshús137 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
68 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
4 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
125g víz0 kcal
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
2g só0 kcal
Összesen
820
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
Mártás
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
16 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
500g víz0 kcal
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
6g só0 kcal
Összesen
3277
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
Mártás
-
13.8g darált sertéshús25 kcal
-
4.6g kolbász21 kcal
-
1.4g mangalica zsír12 kcal
-
7.8g sárgarépa3 kcal
-
11.9g zeller4 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.9g sűrített paradicsom1 kcal
-
4.6g fehérbor4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
22.9g víz0 kcal
Tészta
-
13.8g finomliszt50 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
0.3g só0 kcal
Összesen
151
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.1 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2223.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 415 mg
-
Nátrium 1591 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 357.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 467 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 1317 micro
-
β-karotin 3199 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1439 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
820
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.3 g
Zsír
-
Összesen 162.8 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 865 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8894.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 1661 mg
-
Nátrium 6363 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 288.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1429.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1868 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 120 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 746 mg
-
Retinol - A vitamin: 583 micro
-
α-karotin 5267 micro
-
β-karotin 12796 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 5754 micro
-
Lut-zea 1180 micro
Összesen
3277
kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 241 micro
-
β-karotin 587 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 264 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
151
kcal
Hozzávalók
Mártás
-
30 dkg darált sertéshús
-
2 ek mangalica zsír
-
1 nagy db sárgarépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 dkg sűrített paradicsom
-
1 dl fehérbor
-
1 db babérlevél
-
2 csipet szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 dkg vaj
-
1 db leveskocka
-
5 dl víz
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
3 db tojás
-
1.5 kávéskanál só
Elkészítés
Mártás
- A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb edényben 1 ek. zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal egy tálba kiszedjük.
- Ugyanebben az edényben újabb 1 ek. zsíron a darált húst is megpirítjuk, majd beletesszük a felaprított kolbászt, és ezzel is pirítjuk, míg a zsírja kissé kiolvad. Hozzáadjuk a már megpirult zöldségeket, és átforgatjuk.
- Ezután a paradicsompüré kerül bele, ezzel is kissé pirítjuk még, majd öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy az odasült pörköket kissé fellazítsa. A vízből és leveskockából készített leves alapot is beleöntjük, majd fűszerezzük a babérlevéllel, kevés szerecsendióval, ízlés szerint sóval és borssal.
- Ha a levét úgy 2/3-ára beforrta és a hozzávalók is megpuhultak, akkor tehetjük bele a vajat, melyet olvadásig keverünk benne. Még egyszer megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesíthetjük egy kis sóval és borssal.
- Ha a mártás kész, akkor hozzáforgatjuk a tésztát, folyamatos keverés mellett kicsit forraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet. Ezután tálalhatjuk.
Tészta
- Amíg a mártás forr, elkészítjük a szélesmetéltet. A lisztből, tojásokból kevés sóval ruganyos tésztát gyúrunk, majd három egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk, feltekerjük, és kb. fél cm szélességűre szeljük. Meghintjük liszttel, és szétrázzuk a tésztatekercseket.
- Egy lábasban vizet forralunk, melybe sót és olajat teszünk, majd ha felforrt, beletesszük a tésztát kisebb adagokban (nehogy összeragadjon), és folyamatos keverés mellett (kb. 3-5 perc alatt, újraforrástól számítva) készre főzzük, és leszűrjük.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 4184
- Feltöltés dátuma: 2014. január 16.
Ajánló
Tálaláskor meghinthetjük egy kevés apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
A konyha boszorkánya
1 recept
A férjem családjában már hagyománya van ennek a remek tésztaételnek, ezért én is megtanultam az elkészítését (a férjem nagy örömére:) ). Igazán egyszerű és nagyszerű tésztaétel a téli hideg estékre. Házilag készített szélesmetélttel az igazi!:)