r
Nosalty Logó

Citromos és narancsos fánkcsigák

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Citromos és narancsos fánkcsigák
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

525
Kalória
9.3g
Fehérje
104.3g
Szénhidrátok
7.5g
Zsír
24g
Víz
58.4g
Koleszterin
2.4g
Rost
55.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 525 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 4190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A narancsos töltelékhez

A citromos töltelékhez

Összesen 201 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 525 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.4 g

Zsír

  • Összesen
    60.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1978.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    488 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    834 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834.1 g
  • Cukor
    442 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    191.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    501 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    580 micro
Összesen 4190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A konyhai robotgép edényébe szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést képezünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kis kristálycukrot, hozzáöntünk egy kevés langyos tejet, megkeverjük, majd hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. Egy külön tálba törjük fel a tojásokat, és villával keverjük habosra, majd a tej maradék, nagyobb részével is kikeverjük, közben csepegtessük hozzá a vaníliakivonatot, és egy csipet sót is szórjuk mellé.
  3. Ha felfutott az élesztő, kapcsoljuk be a robotgépet, használjuk a kampós keverőfejet, lassan öntsük a tálba az élesztős liszt mellé a tojáskeveréket, és hagyjuk, hogy összeálljon a tészta. Akkor jó, amikor már teljesen a mixer kampójára tekeredik, és teljesen leválik a tál oldaláról.
  4. Ekkor kanalanként hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű, puha vajat. Ezzel addig keverjük, amíg a tészta teljesen fel nem veszi a vajat, és sima és rugalmas nem lesz tőle.
  5. A tésztát lehúzzuk a kampóról, és áthelyezzük a konyhapultra, finoman egybegörgetjük kézzel, egy nagy golyót formázunk belőle, majd egy kivajazott tálba tesszük. Nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen, két órán át kelesztjük.

A narancsos töltelékhez

  1. Egy kis tálban keverjük össze a cukrot a reszelt narancshéjjal úgy, hogy kézzel morzsoljuk kicsit össze vele, majd pihentessük legalább 30 percig, hogy a cukor teljesen átvegye a narancs ízét.

A citromos töltelékhez

  1. Egy másik tálban ugyan így készítsük el a citromhéjas-cukros keveréket, és a narancsoshoz hasonlóan hagyjuk összeérni.
  2. A megkelt tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ekkor kiborítjuk a tálból és két egyenlő részre osztjuk, golyóvá görgetjük. Az egyikből készül a citromos a másikból a narancsos csiga.
  3. Először kinyújtjuk az egyik adag tésztát kb. 35x25 cm-es téglalap formára.
  4. Ezt megszórjuk a cukor-narancshéj keverékével úgy, hogy kb. fél-egy centis szabad széleket hagyunk neki, amit vizes ujjal végig kenünk majd a hosszabbik felétől felcsavarjuk.
  5. Aztán ugyanígy kinyújtjuk a másik tésztagolyót, ezt pedig a citromhéjas cukorral megszórva tekerjük fel.
  6. Konyhai zsineggel, damillal, esetleg erősebb cérnával, vagy éles késsel vágjunk 2 cm széles szeleteket a rudakból, kb. 16 szelet lesz egyből.
  7. A tésztatekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd kikapcsolt sütőben min. 30 percig kelesztjük őket.
  8. Egy közepesen magas és széles edényben hevítsük 170 fokra a mogyoróolajat.
  9. Közepes lángon oldalanként 3-3 percig süssük a tekercseket, amíg aranybarnára nem sülnek. A kész tekercseket lecsepegtetéséhez ne használjunk papírtörlőt, mert ráragad, inkább rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk róluk, majd mehetnek a kínálótálra.
  10. Az arancinit és limoncinit, vagyis a citromos és a narancsos fánktekercseket még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzájuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 150 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a fánk íze.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Olasz rózsafánk - haraszt

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!