Nyári kedvenc torta
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
41g tojás52 kcal
-
2g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
5g dió33 kcal
-
1g zsemlemorzsa5 kcal
-
9g finomliszt34 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
31g tej18 kcal
-
21 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
0 kcal
-
5 kcal
-
10g eperlekvár28 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Bevonat
-
25g tejföl50 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0 kcal
-
5 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
Díszítés
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
330g tojás415 kcal
-
16g víz0 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
40g dió262 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
250g tej140 kcal
-
171 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g eperlekvár222 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Bevonat
-
200g tejföl396 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Díszítés
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
19.2g tojás24 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
2.3g dió15 kcal
-
0.6g zsemlemorzsa2 kcal
-
4.4g finomliszt16 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
14.5g tej8 kcal
-
2.6g vaníliás pudingpor10 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
4.6g eperlekvár13 kcal
-
11.6g margarin83 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Bevonat
-
11.6g tejföl23 kcal
-
11.6g habtejszín34 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.3g citromlé1 kcal
-
0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
Díszítés
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 41 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 505.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 90.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 358 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 73.1 g
Zsír
-
Összesen 327.7 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 1637 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4042.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 1153 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 1518 mg
-
Nátrium 1026 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 314.5 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 720.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2986 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 328 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 297 micro
-
Kolin: 1155 mg
-
Retinol - A vitamin: 2865 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1420 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1736 micro
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Hozzávalók
Tészta
-
6 db tojás
-
8 ek cukor
-
1 ek zsemlemorzsa
-
0.3 csomag sütőpor
-
1 csipet só
Krém
-
2.5 dl tej
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
1 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg margarin
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
Bevonat
-
2 dl tejföl
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag habfixáló
Díszítés
Elkészítés
Tészta
- A 6 tojásfehérjét két kanál vízzel és csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a diót, a zsemlemorzsát és a sütőporral kevert lisztet.
- A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (ez az adag egy 26 cm átmérőjű kapcsos formába pont jó)
- Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (én az elején légkeveréssel sütöm, ha feljött már a tészta, és a teteje pirult, de a tűpróba szerint még nyersebb a belseje, a sütést alsó - légkeverés nélküli - sütésmóddal fejezem be).
Krém
- A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, a pudingporral, apránként adagolva hozzá a tejet. Édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük. Sűrűre főzzük, és kihűtjük.
- A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingos masszát, megkóstolva további édesítőszert, esetleg vaníliás cukrot, vanília aromát adva hozzá, jól kikeverjük.
- A tésztát lapjára félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvárral, erre kerül a krém, majd a felső lap.
Bevonat
- A tejfölt kikeverjük a citromhéjjal, vaníliás cukorral, ízlés szerint édesítjük, és adagoljuk hozzá a kb. 1 citromnyi citromlét.
- A Hulalát habbá verjük 1 csomag habfixálóval, és hozzáadjuk a tejfölös masszát. Utánakóstolva lehet tovább édesíteni és/vagy savanyítani.
- A fehér krémmel bevonjuk a tortát.
Díszítés
- A torta oldalát és tetejét a citromfűlevelekkel, mentalevelekkel és mentavirággal, esetleg eper- vagy erdeiszamóca-szemekkel díszítjük (utóbbi elhagyható).
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2334
- Feltöltés dátuma: 2017. július 26.
Ajánló
Egy nyáresti grillezés után édes szamorodnival vagy tokaji aszúval kísérve fokozhatjuk az élvezetet! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az utóbbi meleg nyarakon a csapból is a Citromos álom, vagy Kánikulasüti néven futó sütés nélküli, babapiskótával lerakott citromos-tejfölös édesség folyt. Néhányszor elkészítettem, de nekem sok és tömény volt a massza a babapiskótához. Kitaláltam a saját variációmat, a számomra legkedveltebb vizes-diós piskóta alappal, a vaníliakrémmel, ami alá finom, házi, darabos eperlekvár kerül, és az egész bevonva a citromos álom krémjével. Hogy ne a bűnözés érzésével kelljen fogyasztani, a krémet és a bevonatot "gondolomformán" adagolt folyékony édesítőszerrel készítem. :) Az egész kompozícióhoz nagyon jól illik a menta és citromfű levele és virága nemcsak formailag, tartalmilag is. Isteni ízharmónia! A legutóbbi családi összejövetelen sógornőm lefotózta, és elkérte a receptjét. Gondoltam, ha már leírom, inkább ideírom, mert másnak is szívesen ajánlom, érdemes kipróbálni.