r
Nosalty Logó

Nagymami tortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Nagymami tortája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5767 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 294 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    600.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    97.9 g

Zsír

  • Összesen
    268.6 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1081 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7202.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1877 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    692 mg
  • Foszfor
    2872 mg
  • Nátrium
    1544 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    784.6 g
  • Cukor
    522 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    309.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1435 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    277 micro
  • Kolin:
    672 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1410 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1081 micro
Összesen 5767 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 294 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot.
  4. Egy kerek, kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát (a sütési idő változó lehet más-más sütőnél). Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett (hogy ne legyen csomós) kihűtjük.
  6. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és alaposan kikeverjük.
  7. A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük.
  8. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie. Félretesszük.
  9. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
  10. Az étcsokoládéból késsel forgácsot "faragunk", és ezzel (vagy csokidarával) díszítjük a tortát.
  11. Legalább 12 órát hűtőben pihentetjük, majd szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 470
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 74673
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves kincs nekünk a családi torta receptje.:) Elnevezése onnan ered, hogy az eredeti recept anyu anyukájától, származik. Ő készített nekünk ilyet olyankor, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. Mióta az eszemet tudom, ezt a tortát készíti anyu is minden születésnapra és nagyobb ünnepekkor, mindenki örömére. Mindig ezt kérjük... :) Kicsinek még csak a megmaradt krém és leeső tésztaszélek eltüntetésében jeleskedtünk, aztán később jött a diódarálás, krémkeverés... :) Mivel ünnepet megelőző nap már elkészült, vagy a hűtőben vagy télen a hideg kamrában várta, hogy felszeleteljük... Jó volt ilyenkor belesni a hűtőbe, vagy kilógni a kamrába, csak megnézni, hogy tényleg ott van és holnap milyen finom lesz!... Bár sokáig titkos volt, de mivel ez szívemnek egyik legkedvesebb receptje, ezért is gondoltam, hogy megörökítem... Emlékül... :) Még több kép a blogomon. A torta eredetileg téglatest alakú. Egy 20x30x6 cm-es tepsiben sül (kicsivel rövidebb sütési idővel). A tésztából négy réteg lesz úgy, hogy először kettévágjuk, mintha csak tölteni akarnánk, majd hosszanti irányban megfelezzük a két lapot, így lesz négy keskeny téglalap alakú tésztánk.

Hozzávalók

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...