Nagymami tortája
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
8g víz0 kcal
-
8g dió55 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g kávé0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A krémhez
-
13g vaj90 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
42g tej23 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
5 kcal
-
11 kcal
A díszítéshez
-
8g étcsokoládé46 kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
96g víz0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
2g kávé0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A krémhez
-
150g vaj1076 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
57 kcal
-
137 kcal
A díszítéshez
-
100g étcsokoládé546 kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
11.2g tojás14 kcal
-
15.3g porcukor59 kcal
-
4.9g víz0 kcal
-
5.1g dió33 kcal
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
0.1g kávé0 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
A krémhez
-
7.6g vaj55 kcal
-
7.6g porcukor30 kcal
-
25.5g tej14 kcal
-
1.5g finomliszt6 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
-
3.1g cukrozatlan kakaópor7 kcal
A díszítéshez
-
5.1g étcsokoládé28 kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 600.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 97.9 g
Zsír
-
Összesen 268.6 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 1081 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7202.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1877 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 692 mg
-
Foszfor 2872 mg
-
Nátrium 1544 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 784.6 g
-
Cukor 522 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 309.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1435 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 277 micro
-
Kolin: 672 mg
-
Retinol - A vitamin: 1410 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1081 micro
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojás
-
30 dkg porcukor
-
12 ek víz
-
10 dkg dió
-
20 dkg finomliszt
-
1 tk kávé
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A forma előkészítéséhez
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
A krémhez
-
15 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
6 ek cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
- Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot.
- Egy kerek, kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát (a sütési idő változó lehet más-más sütőnél). Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát.
- Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett (hogy ne legyen csomós) kihűtjük.
- A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és alaposan kikeverjük.
- A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük.
- Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie. Félretesszük.
- A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
- Az étcsokoládéból késsel forgácsot "faragunk", és ezzel (vagy csokidarával) díszítjük a tortát.
- Legalább 12 órát hűtőben pihentetjük, majd szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 470
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 74673
- Feltöltés dátuma: 2013. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kedves kincs nekünk a családi torta receptje.:) Elnevezése onnan ered, hogy az eredeti recept anyu anyukájától, származik. Ő készített nekünk ilyet olyankor, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. Mióta az eszemet tudom, ezt a tortát készíti anyu is minden születésnapra és nagyobb ünnepekkor, mindenki örömére. Mindig ezt kérjük... :) Kicsinek még csak a megmaradt krém és leeső tésztaszélek eltüntetésében jeleskedtünk, aztán később jött a diódarálás, krémkeverés... :) Mivel ünnepet megelőző nap már elkészült, vagy a hűtőben vagy télen a hideg kamrában várta, hogy felszeleteljük... Jó volt ilyenkor belesni a hűtőbe, vagy kilógni a kamrába, csak megnézni, hogy tényleg ott van és holnap milyen finom lesz!... Bár sokáig titkos volt, de mivel ez szívemnek egyik legkedvesebb receptje, ezért is gondoltam, hogy megörökítem... Emlékül... :) Még több kép a blogomon. A torta eredetileg téglatest alakú. Egy 20x30x6 cm-es tepsiben sül (kicsivel rövidebb sütési idővel). A tésztából négy réteg lesz úgy, hogy először kettévágjuk, mintha csak tölteni akarnánk, majd hosszanti irányban megfelezzük a két lapot, így lesz négy keskeny téglalap alakú tésztánk.