Nagymama kapros-túrós lepénye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
17g rétesliszt61 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
9g zsemle25 kcal
-
42g tehéntúró61 kcal
-
15g tejföl29 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
15g kapor6 kcal
A tetejére
-
3g tejföl7 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
1g porcukor5 kcal
Összesen
577
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
108g zsemle295 kcal
-
500g tehéntúró735 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
180g kapor77 kcal
A tetejére
-
40g tejföl79 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
6934
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
8.6g rétesliszt31 kcal
-
12.9g vaj92 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
4.6g zsemle13 kcal
-
21.4g tehéntúró32 kcal
-
7.5g tejföl15 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
7.7g kapor3 kcal
A tetejére
-
1.7g tejföl3 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
Összesen
298
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 687.1 g
-
Cink 109 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 86 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
577
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 185.7 g
Zsír
-
Összesen 362.7 g
-
Telített zsírsav 206 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1926 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8244.8 g
-
Cink 1311 mg
-
Szelén 300 mg
-
Kálcium 1499 mg
-
Vas 1026 mg
-
Magnézium 332 mg
-
Foszfor 2507 mg
-
Nátrium 1172 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 47 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 736.7 g
-
Cukor 290 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 988.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3476 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 163 mg
-
D vitamin: 246 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 603 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 637 micro
-
Kolin: 1067 mg
-
Retinol - A vitamin: 2731 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 563 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1581 micro
Összesen
6934
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.4 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 26 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
298
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
200 g rétesliszt
-
1 db tojássárgája
-
150 g porcukor
-
1 csipet só
A töltelékhez
A tetejére
-
2 ek tejföl
-
1 db tojássárgája
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A liszteket, porcukrot és sót egy nagy tálban összekeverjük, majd belekockázzuk a puha vajat. Gyors mozdulatokkal, komolyabb gyúrás nélkül morzsásra dolgozzuk az alapanyagokat, majd hozzáadjuk a tésztához a sárgáját, és gombócot formázunk a masszából. Felhasználásig fóliába csomagolva a hűtőbe helyezzük pihenni.
A töltelékhez
- A két zsemle barna héját vékonyan levágjuk egy recés késsel, hogy csak a puha belső maradjon. Ezt felkockázzuk, majd késes aprítógépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt (kivéve a kaprot és citromhéjat). Krémes állagúra dolgozzuk, majd egy tálba átöntve, hozzákeverjük az aprított kaprot és reszelt citromhéjat.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeveréssel), és kivajazunk egy mélyebb gáztepsit. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, hogy akkora legyen, mint a tepsi. A sodrófa segítségével beleengedjük a tésztát a tepsibe, majd a kezünkkel elegyengetjük és kipótoljuk az üresen maradt részeket. Ha kész, ráöntjük a tésztára a túrós keveréket és elegyengetjük egy spatulával.
A tetejére
- A tejfölt, tojássárgját és cukrot összekeverjük, majd telepöttyözzük vele a túrós sütemény tetejét. Egy spatulával vagy késsel óvatosan elegyengetjük a híg, tejfölös keveréket, hogy mindenhová jusson. Ettől lesz a sütemény teteje szép, aranybarna. A lepényt az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, ha kell félúton megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. Tálalás előtt teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 6151
- Feltöltés dátuma: 2023. június 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Amikor először találkoztam ezzel a süteménnyel, életem legnagyobb csalódását okozta: gyerekként egy cseppet sem értettem, hogy miért kell egy teljesen tökéletes túrós süteményt az utálatos kaporral elrontani... Persze azóta sokat nőttem, sokat okosodtam, és ma már el sem tudnám képzelni máshogy a lepényt. A receptet Benke Laci bácsi szerezte, apai nagymamám ismertette meg velem, jómagam pedig már csak egy leheletnyit alakítottam rajta. Remélem, minden elkészítőnek ízlik majd.