r
Nosalty Logó

Krémes-szaftos muszaka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Krémes-szaftos muszaka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 483 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 4333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 104 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    936.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    284.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2422 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 483 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    253.1 g

Zsír

  • Összesen
    229.8 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8430.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    2309 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    575 mg
  • Foszfor
    3065 mg
  • Nátrium
    2105 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    279.4 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    2563 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1101 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    132 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    464 micro
  • Kolin:
    878 mg
  • Retinol - A vitamin:
    872 micro
  • α-karotin
    416 micro
  • β-karotin
    2545 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    21798 micro
  • Lut-zea
    955 micro
Összesen 4333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    519 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Elkészítés

kima, a húsos szósz

  1. A vajat és az olívaolajat felhevítjük. Jöhet rá az aprított hagyma és fokhagyma. Sózzuk-borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat, a babérlevelet és az oregánót. Picit összepirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, fakanállal összetörjük apróra, és picit le is pirítjuk.
  3. Felöntjük a fehérborral (ez kevésbé nyomja el az ízeket, mint a vörös), az aprított paradicsommal, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és szükség szerint egy kevés cukrot, utóbbit a paradicsom és a bor savasságát kiegyenlítendő.
  4. Alaposan elkeverjük az egészet, és alacsony lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor a leve selymesre besűrűsödött, a hús pedig szaftosra puhult. Összeállításig félretesszük.

besamel

  1. A vajat megolvasztjuk, majd több lépésben hozzáadjuk a lisztet, és kiforraljuk.
  2. Jöhet bele a szerecsendió, a só és a bor, majd felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett jó sűrűre főzzük. Ha szükséges, még adjunk hozzá lisztet pluszban, a lényeg, hogy a sütés után vágható legyen a besamelréteg, és ne folyjon.
  3. A kész besamelbe beletesszük a parmezánt, elkeverjük, majd tálalásig félretesszük.

burgonya, padlizsán, összeállítás

  1. A padlizsánt hosszában felszeleteljük, és egy nagy tálban összeforgatjuk 3 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Érdemes 10-15 percet állni hagyni, ezalatt kiengedi a keserű levét, amit öntsünk le róla.
  2. A padlizsánszeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy ne fedjék egymást - nekünk 3 gáztepsi telt meg vele. 200 fokos sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára, majd szedjük tányérra, és összeállításig tegyük félre.
  3. A burgonyákat pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal, és összeforgatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket és negyed óra alatt készre sütjük. A padlizsánhoz hasonlóan ehhez is több tepsire lesz szükségünk, de nyugodtan tegyük be őket egymás alá, és cserélgessük sütés közben.
  5. Jöhet az összeállítás: először kikenjük a sütőtepsi alját egy kevés besamellel, majd ráfektetjük a sült burgonya felét. Erre jön a padlizsán fele, majd a paradicsomos rag, és kevés reszelt parmezán.
  6. A rétegezést "tükrözve" folytatjuk, vagyis a ragura fektetjük a padlizsán, majd a burgonya másik felét is. A tetejére rákanalazzuk az egész besamelt, az lényeg, hogy jó vastagon álljon rajta.
  7. A tetejét megszórjuk még egy kevés parmezánnal, majd 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütjük. A sütés első felében érdemes alufóliával lefedni, nehogy megégjen a teteje.
  8. A kész muszakát hagyjuk pihenni egy negyed órát, hogy szépen vágható legyen.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 376
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 201
  • Össznézettség: 34217
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes-szaftos muszaka
Rosanics Petra 351 recept

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ami sok rétegből áll, az elősütött padlizsánszeletekhez pedig paradicsomos-húsos ragú és besamelmártás is társul. Ezt a ma ismert verziót Nikolaos Tselementes görög szakácsnak köszönhetjük, aki francia gasztronómiai tanulmányait a modern görög konyha kialakítása során kamatoztatta. A mi verziónk annyiban tér el ettől, hogy bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik, úgyhogy nem lesznek álmatlan éjszakáink. Pláne, hogy az utolsó maszatig elfogyott.

Hozzávalók

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek