r
Nosalty Logó

Krémes-szaftos muszaka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Krémes-szaftos muszaka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 483 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 4333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Összesen 104 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    936.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    284.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2422 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 483 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    253.1 g

Zsír

  • Összesen
    229.8 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8430.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    2309 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    575 mg
  • Foszfor
    3065 mg
  • Nátrium
    2105 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    279.4 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    2563 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1101 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    132 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    464 micro
  • Kolin:
    878 mg
  • Retinol - A vitamin:
    872 micro
  • α-karotin
    416 micro
  • β-karotin
    2545 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    21798 micro
  • Lut-zea
    955 micro
Összesen 4333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    519 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Elkészítés

kima, a húsos szósz

  1. A vajat és az olívaolajat felhevítjük. Jöhet rá az aprított hagyma és fokhagyma. Sózzuk-borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat, a babérlevelet és az oregánót. Picit összepirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, fakanállal összetörjük apróra, és picit le is pirítjuk.
  3. Felöntjük a fehérborral (ez kevésbé nyomja el az ízeket, mint a vörös), az aprított paradicsommal, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és szükség szerint egy kevés cukrot, utóbbit a paradicsom és a bor savasságát kiegyenlítendő.
  4. Alaposan elkeverjük az egészet, és alacsony lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor a leve selymesre besűrűsödött, a hús pedig szaftosra puhult. Összeállításig félretesszük.

besamel

  1. A vajat megolvasztjuk, majd több lépésben hozzáadjuk a lisztet, és kiforraljuk.
  2. Jöhet bele a szerecsendió, a só és a bor, majd felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett jó sűrűre főzzük. Ha szükséges, még adjunk hozzá lisztet pluszban, a lényeg, hogy a sütés után vágható legyen a besamelréteg, és ne folyjon.
  3. A kész besamelbe beletesszük a parmezánt, elkeverjük, majd tálalásig félretesszük.

burgonya, padlizsán, összeállítás

  1. A padlizsánt hosszában felszeleteljük, és egy nagy tálban összeforgatjuk 3 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Érdemes 10-15 percet állni hagyni, ezalatt kiengedi a keserű levét, amit öntsünk le róla.
  2. A padlizsánszeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy ne fedjék egymást - nekünk 3 gáztepsi telt meg vele. 200 fokos sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára, majd szedjük tányérra, és összeállításig tegyük félre.
  3. A burgonyákat pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal, és összeforgatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket és negyed óra alatt készre sütjük. A padlizsánhoz hasonlóan ehhez is több tepsire lesz szükségünk, de nyugodtan tegyük be őket egymás alá, és cserélgessük sütés közben.
  5. Jöhet az összeállítás: először kikenjük a sütőtepsi alját egy kevés besamellel, majd ráfektetjük a sült burgonya felét. Erre jön a padlizsán fele, majd a paradicsomos rag, és kevés reszelt parmezán.
  6. A rétegezést "tükrözve" folytatjuk, vagyis a ragura fektetjük a padlizsán, majd a burgonya másik felét is. A tetejére rákanalazzuk az egész besamelt, az lényeg, hogy jó vastagon álljon rajta.
  7. A tetejét megszórjuk még egy kevés parmezánnal, majd 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütjük. A sütés első felében érdemes alufóliával lefedni, nehogy megégjen a teteje.
  8. A kész muszakát hagyjuk pihenni egy negyed órát, hogy szépen vágható legyen.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 378
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 191
  • Össznézettség: 34650
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes-szaftos muszaka
Rosanics Petra 351 recept

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ami sok rétegből áll, az elősütött padlizsánszeletekhez pedig paradicsomos-húsos ragú és besamelmártás is társul. Ezt a ma ismert verziót Nikolaos Tselementes görög szakácsnak köszönhetjük, aki francia gasztronómiai tanulmányait a modern görög konyha kialakítása során kamatoztatta. A mi verziónk annyiban tér el ettől, hogy bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik, úgyhogy nem lesznek álmatlan éjszakáink. Pláne, hogy az utolsó maszatig elfogyott.

Hozzávalók

kima, a húsos szósz

besamel

burgonya, padlizsán, összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...