Krémes-szaftos muszaka
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
kima, a húsos szósz
-
6g vaj40 kcal
-
2g olívaolaj16 kcal
-
10g fehér hagyma4 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
83g darált marhahús118 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
44g paradicsom8 kcal
-
4 kcal
-
2g cukor9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
besamel
-
6g vaj40 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
78g tej44 kcal
-
30 kcal
burgonya, padlizsán, összeállítás
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
kima, a húsos szósz
-
50g vaj359 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
750g darált marhahús1065 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
33 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
besamel
-
50g vaj359 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
700g tej392 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
burgonya, padlizsán, összeállítás
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
kima, a húsos szósz
-
1.2g vaj9 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
2.1g fehér hagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
17.9g darált marhahús25 kcal
-
3.6g fehérbor3 kcal
-
9.5g paradicsom2 kcal
-
1 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
besamel
-
1.2g vaj9 kcal
-
1.8g finomliszt6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
16.7g tej9 kcal
-
1.7g parmezán sajt7 kcal
burgonya, padlizsán, összeállítás
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 936.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 284.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2422 micro
-
Lut-zea 106 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 253.1 g
Zsír
-
Összesen 229.8 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 741 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8430.6 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 300 mg
-
Kálcium 2309 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 575 mg
-
Foszfor 3065 mg
-
Nátrium 2105 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 279.4 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 2563 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1101 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 132 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 464 micro
-
Kolin: 878 mg
-
Retinol - A vitamin: 872 micro
-
α-karotin 416 micro
-
β-karotin 2545 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 21798 micro
-
Lut-zea 955 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 519 micro
-
Lut-zea 23 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
kima, a húsos szósz
-
50 g vaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 db fehér hagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szegfűbors ízlés szerint
-
fahéj ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
40 g sűrített paradicsom
-
2 ek cukor
-
1 db babérlevél
besamel
-
50 g vaj
-
75 g finomliszt
-
szerecsendió ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
7 dl tej
-
70 g parmezán sajt
burgonya, padlizsán, összeállítás
Elkészítés
kima, a húsos szósz
- A vajat és az olívaolajat felhevítjük. Jöhet rá az aprított hagyma és fokhagyma. Sózzuk-borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat, a babérlevelet és az oregánót. Picit összepirítjuk.
- Hozzáadjuk a darált húst, fakanállal összetörjük apróra, és picit le is pirítjuk.
- Felöntjük a fehérborral (ez kevésbé nyomja el az ízeket, mint a vörös), az aprított paradicsommal, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és szükség szerint egy kevés cukrot, utóbbit a paradicsom és a bor savasságát kiegyenlítendő.
- Alaposan elkeverjük az egészet, és alacsony lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor a leve selymesre besűrűsödött, a hús pedig szaftosra puhult. Összeállításig félretesszük.
besamel
- A vajat megolvasztjuk, majd több lépésben hozzáadjuk a lisztet, és kiforraljuk.
- Jöhet bele a szerecsendió, a só és a bor, majd felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett jó sűrűre főzzük. Ha szükséges, még adjunk hozzá lisztet pluszban, a lényeg, hogy a sütés után vágható legyen a besamelréteg, és ne folyjon.
- A kész besamelbe beletesszük a parmezánt, elkeverjük, majd tálalásig félretesszük.
burgonya, padlizsán, összeállítás
- A padlizsánt hosszában felszeleteljük, és egy nagy tálban összeforgatjuk 3 evőkanál olajjal, sóval és borssal. Érdemes 10-15 percet állni hagyni, ezalatt kiengedi a keserű levét, amit öntsünk le róla.
- A padlizsánszeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy, hogy ne fedjék egymást - nekünk 3 gáztepsi telt meg vele. 200 fokos sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára, majd szedjük tányérra, és összeállításig tegyük félre.
- A burgonyákat pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal, és összeforgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket és negyed óra alatt készre sütjük. A padlizsánhoz hasonlóan ehhez is több tepsire lesz szükségünk, de nyugodtan tegyük be őket egymás alá, és cserélgessük sütés közben.
- Jöhet az összeállítás: először kikenjük a sütőtepsi alját egy kevés besamellel, majd ráfektetjük a sült burgonya felét. Erre jön a padlizsán fele, majd a paradicsomos rag, és kevés reszelt parmezán.
- A rétegezést "tükrözve" folytatjuk, vagyis a ragura fektetjük a padlizsán, majd a burgonya másik felét is. A tetejére rákanalazzuk az egész besamelt, az lényeg, hogy jó vastagon álljon rajta.
- A tetejét megszórjuk még egy kevés parmezánnal, majd 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütjük. A sütés első felében érdemes alufóliával lefedni, nehogy megégjen a teteje.
- A kész muszakát hagyjuk pihenni egy negyed órát, hogy szépen vágható legyen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 75 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 378
- Tegnapi nézettség: 38
- 7 napos nézettség: 193
- Össznézettség: 34621
- Feltöltés dátuma: 2021. október 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ami sok rétegből áll, az elősütött padlizsánszeletekhez pedig paradicsomos-húsos ragú és besamelmártás is társul. Ezt a ma ismert verziót Nikolaos Tselementes görög szakácsnak köszönhetjük, aki francia gasztronómiai tanulmányait a modern görög konyha kialakítása során kamatoztatta. A mi verziónk annyiban tér el ettől, hogy bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik, úgyhogy nem lesznek álmatlan éjszakáink. Pláne, hogy az utolsó maszatig elfogyott.