r
Nosalty Logó

Mmmmm - mézes-mandulás málna meringue mousse

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
MarionCrane
Mmmmm - mézes-mandulás málna meringue mousse
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Tészta

Meringue mousse

Glazúr

Bársonybevonat

Zselatingömbök

838
Kalória
17.5g
Fehérje
112.1g
Szénhidrátok
37.3g
Zsír
123.8g
Víz
250.4g
Koleszterin
3g
Rost
81.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Meringue mousse

Glazúr

Bársonybevonat

Zselatingömbök

Összesen 838 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Meringue mousse

Glazúr

Bársonybevonat

Zselatingömbök

Összesen 10081 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Meringue mousse

Glazúr

Bársonybevonat

Zselatingömbök

Összesen 279 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    37.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    250 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    510 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.1 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    123.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    306 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 838 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    209.5 g

Zsír

  • Összesen
    448.1 g
  • Telített zsírsav
    248 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    3004 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6119.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    1532 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    437 mg
  • Foszfor
    2551 mg
  • Nátrium
    1217 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1345.6 g
  • Cukor
    979 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1486 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3734 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    515 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    500 micro
  • Kolin:
    1906 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3666 micro
  • α-karotin
    78 micro
  • β-karotin
    767 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2816 micro
Összesen 10081 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 279 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Egy magasabb falú serpenyőben keverjük össze a tojást, cukrot, mézet, az olvasztott fehér csokit, és szórjuk a tetejére a kisebb darabokra vágott vajat.
  2. Lassú tűzön, folyamatosan kevergessük, amíg a vaj szét nem olvad, és nem kezd el picit gyöngyözni. Amint gyöngyözni látjuk, vegyük le a tűzről, különben finom édes rántottánk lesz.
  3. Keverjük bele a sót, sütőport és szódabikarbónát, és hagyjuk hűlni.
  4. A liszt 2/3 részét szitáljuk egy gyúródeszkára, a másik felét pedig keverjük össze a már langyosra hűlt masszánkkal.
  5. A még nyúlós masszát öntsük a maradék lisztünkre, és gyúrjuk tésztává. Egy órát pihentessük a hűtőben.
  6. Pirítsuk meg a mandulát, tegyük félre kihűlni.
  7. A kihűlt, gyúrható tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki kb. 1 centi vastagságúra, és akkora kört vágjunk belőle, ami 1-2 centivel kisebb átmérőjű, mint amekkora formában a tortát tervezzük. A másik felébe keverjük bele pirított mandulát, és ugyanekkora kört vágjunk belőle.
  8. 180°-on 10-15 perc alatt készre sütjük.

Meringue mousse

  1. A málnánkból málnavelőt készítünk. Én ehhez először pépesítem a málnát, majd egy szűrőn átnyomom, hogy ne maradjon benne mag. Kb. 200 ml pürét kell kapjunk, amit helyettesíthetünk dzsemmel vagy lekvárral is.
  2. A vizet és a zselatint összekeverjük, és félretesszük.
  3. A tésztánkhoz használt, magas falú serpenyőnk itt is tökéletes lesz: ebben elkeverjük a cukrot, a kukoricakeményítőt, a málnavelőt, a tojásokat, a tojássárgáját és a vajat. Gyöngyözésig melegítjük, majd félretesszük.
  4. Egy edényben kevés vizet forralunk, és mintha habcsókot készítenénk, a forrásban lévő víz felett egy edényben elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, amíg nyúlós állaga nem kezd lenni, ekkor levesszük, és addig verjük, amíg nem tartja meg a formáját, ha kivesszük a habverőt.
  5. A félretett málnás masszánkhoz lassú tűz felett hozzáadjuk a megduzzadt zselatint (éppen langyosra melegítsük csak).
  6. Egy külön edényben felverjük a tejszínt.
  7. A már nem meleg málnás masszába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, majd a felvert tejszínt is.
  8. A tortaformánk aljára tesszük a sima tésztalapunkat, ráöntjük a málnás mousse felét, erre rátesszük a mandulás tésztát, majd a maradék málnás habot. Egy éjszakát a hűtőben hagyjuk.

Glazúr

  1. A zselatint összekeverjük az 50 ml vízzel, és félretesszük.
  2. Lassú tűz felett összekeverjük a vizet, cukrot, sűrített tejet, fehér csokit. Mire felolvadnak, a zselatin összeáll a vízzel, ezt is hozzáadjuk.
  3. A tortát készítsük elő: tegyük egy tálcára, egy magasabb edény tetejére.
  4. A langyos glazúrt tálkákba tesszük, és ízlés szerint színezzük. Amíg még langyos, ráöntjük a tortára. Gyorsan megszilárdul.

Bársonybevonat

  1. Ez a spray csokoládé alapú, és különleges bevonatot ad a tortának. Egy vékony réteget elég ráfújni.

Zselatingömbök

  1. Érdemes pár nappal korábban elkészíteni őket, mert minimum 24 órát kell száradniuk. A felsorolt alapanyagokon kívül kis lufikra lesz szükség.
  2. Egy kis tálkában elkeverjük a zselatint a vízzel, megvárjuk, míg megduzzad, majd 1-2 percre betesszük a mikróba. Ízlés szerint ételfestékkel színezzük, illetve én tettem hozzá cukrot is, ha bárkinek mégis kedve támadna megenni.
  3. Felfújjuk a lufikat akkorára, amekkora gömböket szeretnénk.
  4. Belemártjuk a lufikat a zselatinba, majd fellógatjuk őket. Ezt 15-20 percenként megismételjük, 3-4 alkalommal, attól függően, mennyire vastag gömböket szeretnénk.
  5. 24 óra alatt megszilárdulnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Ez a torta több, már más formában kipróbált és jól bevált recept összegyúrásával született most a piros árnyalataiban, a Hemofília Világnapjára. Friss málnával az igazi, de bármilyen gyümölccsel vagy annak levével helyettesíthető. A tésztája a méztől lesz tökéletes állagú, a fehér csokitól pedig pont elég édes a fanyar, málnás, habos krémhez, a tört mandulától pedig picit ropogós is.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Legegyszerűbb csokitorta

Szaftos és puha, mélyen kakaós ízű piskóta, valamint közé rétegelt karakteres, lágy csokikrém: igen, ez az a csokitorta, amiről mindig is álmodtál! Pofonegyszerű megsütni, a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!