r
Nosalty Logó

Mimosa-torta – narancsos-mandulás finomság

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Mimosa-torta – narancsos-mandulás finomság
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztaalap készítése

A prosecco-s máz elkészítése

A prosecco-s krémhez

A torta összeállítása

Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztaalap készítése

A prosecco-s máz elkészítése

A prosecco-s krémhez

A torta összeállítása

Összesen 6427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztaalap készítése

A prosecco-s máz elkészítése

A prosecco-s krémhez

A torta összeállítása

Összesen 259 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    73 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    197.2 g

Zsír

  • Összesen
    320.4 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4951.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    1300 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    2000 mg
  • Nátrium
    1400 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    666.7 g
  • Cukor
    536 mg
  • Élelmi rost
    128 mg

VÍZ

  • Összesen
    875.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2560 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    210 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    952 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2478 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    744 micro
  • β-crypt
    466 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1968 micro
Összesen 6427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 259 kcal

Hozzávalók

A tésztaalap készítése

A prosecco-s máz elkészítése

A prosecco-s krémhez

A torta összeállítása

Elkészítés

A tésztaalap készítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és vajazzunk ki két 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt aljú tortaformát.
  2. Tegyük egy nagy edénybe az előzőleg megmosott narancsokat, és engedjük fel annyi vízzel, hogy jól lepje el őket. Forraljuk fel a vizet, és főzzük egy órán keresztül a narancsokat, hogy teljesen puhuljanak meg. Közben figyeljük, ha elfőtte volna vizet, pótoljuk. Utána vegyük ki a vízből a narancsokat, és hagyjuk teljesen kihűlni őket. Ez a feladatot akár a sütisütés előtt egy nappal is elvégezhetjük.
  3. Felezzük a kihűlt narancsokat, és kanállal szedjük ki a középső részüket, ami nyersen ugye teljesen különálló ‘tartozék’ lenne. Tegyük a narancsot turmixgépbe, és pürézzük össze. Igen, a héjával együtt!
  4. Egy nagy tálban konyhai robotgéppel habosítsunk ki hat tojást és 200 g cukrot. Folyamatos keverés közben szitájuk hozzá a lisztet és a sütőport, aztán jöhet a mandulaliszt (vagy darát mandula), és végül az összepürézett narancsok.
  5. A tésztát egyenletesen osszuk el a két sütőformában, és süssük 40-50 percig őket. Menet közben cseréljük a két formát, ha egymás alatt/felett sütjük a sütialapokat, hogy egyenletesen készüljenek.
  6. A kész tortalapokat vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni úgy 20 percig, majd forgassuk őket egy rácsra teljesen kihűlni.

A prosecco-s máz elkészítése

  1. Miközben sülnek a tortalapok, készítsük el a narancsos proseccomázat. Egy szószos edényben forraljuk össze a proseccot a cukorral, közben folyamatosan keverjük, míg besűrűsödik, ez kb. 5-10 percet vesz igénybe. Arra figyeljünk, ha kihűl, tovább fog sűrűsödni, és nekünk kenésre kell majd!

A prosecco-s krémhez

  1. A máz után jöhet a krémkészítés. Kézi habverővel krémesítsünk ki 300 g vajat sok-sok cukorral, egy narancs héjával és folyamatosan adagolva annyi proseccoval, amennyit felvesz.

A torta összeállítása

  1. Használjuk a két tortaalap egyenes alsó részeit a külső, krémezésre váró részeknek, így forgassuk egybe őket majd. Tehát a két felső részüket kenjük meg bőven narancsos prosecco-mázzal, és hagyjuk, hogy egy picit beszívódjon.
  2. Ha van forgatható tortatartónk egy kicsi krémet kenve a közepére, helyezzük rá az alsó tortaalapot. Kenjük meg bőven krémmel, majd fordítsuk rá a másik tésztalapot a mázos felével lefelé, és jöhet a körbekrémezés. Először az oldalán oszlassuk el a krémet, majd a tetején. Habzsákból nyomhatunk díszítést a tetejére.
  3. Egy kis frissen reszelt narancshéjat szórjunk a torta tetejére. Jól hűtsük be, és csak utána tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8476
  • Feltöltés dátuma: 2020. február 29.

Ajánló

Felnőtt szülinapra nagyszerű ajándék, gyerekeknek prosecco helyett narancslével készítsük el.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a 300. receptem az oldalon! Éljen, éljen, éljen! Ünnepeljetek velem, és készítsétek el ezt a mimosa-koktél által ihletett tortát. Sajnos nem én találtam ki, itt az eredeti recept, de ebben több, mint egy kiló cukor van, én ezt lecsökkentettem jelentősen, és láss csodát, így is működik, sőt, mi több, szerintem még finomabb! Boldog tortakészítést!

Hozzávalók

A tésztaalap készítése

A prosecco-s máz elkészítése

A prosecco-s krémhez

A torta összeállítása

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...