Mimosa-torta – narancsos-mandulás finomság
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztaalap készítése
-
43g narancs15 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
33g mandulaliszt94 kcal
A prosecco-s máz elkészítése
-
13 kcal
-
8g cukor32 kcal
A prosecco-s krémhez
-
25g vaj179 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
7 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
A torta összeállítása
Összesen
536
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztaalap készítése
-
520g narancs178 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
400g mandulaliszt1132 kcal
A prosecco-s máz elkészítése
-
200g prosecco - habzóbor160 kcal
-
100g cukor387 kcal
A prosecco-s krémhez
-
300g vaj2151 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
100g prosecco - habzóbor80 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A torta összeállítása
Összesen
6427
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztaalap készítése
-
21.1g narancs7 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
8.1g cukor31 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
16.2g mandulaliszt46 kcal
A prosecco-s máz elkészítése
-
8.1g prosecco - habzóbor6 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
A prosecco-s krémhez
-
12.2g vaj87 kcal
-
8.1g porcukor31 kcal
-
4.1g prosecco - habzóbor3 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
A torta összeállítása
Összesen
259
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 167 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 73 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
536
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 197.2 g
Zsír
-
Összesen 320.4 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1725 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4951.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 1300 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 2000 mg
-
Nátrium 1400 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 666.7 g
-
Cukor 536 mg
-
Élelmi rost 128 mg
VÍZ
-
Összesen 875.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2560 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 210 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 952 mg
-
Retinol - A vitamin: 2478 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 744 micro
-
β-crypt 466 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1968 micro
Összesen
6427
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
A tésztaalap készítése
-
2 közepes db narancs
-
6 db tojás
-
200 g cukor
-
100 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
400 g mandulaliszt
A prosecco-s máz elkészítése
-
200 ml prosecco - habzóbor
-
100 g cukor
A prosecco-s krémhez
-
300 g vaj
-
200 g porcukor
-
100 ml prosecco - habzóbor
-
1 narancsból nyert narancshéj
A torta összeállítása
Elkészítés
A tésztaalap készítése
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és vajazzunk ki két 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt aljú tortaformát.
- Tegyük egy nagy edénybe az előzőleg megmosott narancsokat, és engedjük fel annyi vízzel, hogy jól lepje el őket. Forraljuk fel a vizet, és főzzük egy órán keresztül a narancsokat, hogy teljesen puhuljanak meg. Közben figyeljük, ha elfőtte volna vizet, pótoljuk. Utána vegyük ki a vízből a narancsokat, és hagyjuk teljesen kihűlni őket. Ez a feladatot akár a sütisütés előtt egy nappal is elvégezhetjük.
- Felezzük a kihűlt narancsokat, és kanállal szedjük ki a középső részüket, ami nyersen ugye teljesen különálló ‘tartozék’ lenne. Tegyük a narancsot turmixgépbe, és pürézzük össze. Igen, a héjával együtt!
- Egy nagy tálban konyhai robotgéppel habosítsunk ki hat tojást és 200 g cukrot. Folyamatos keverés közben szitájuk hozzá a lisztet és a sütőport, aztán jöhet a mandulaliszt (vagy darát mandula), és végül az összepürézett narancsok.
- A tésztát egyenletesen osszuk el a két sütőformában, és süssük 40-50 percig őket. Menet közben cseréljük a két formát, ha egymás alatt/felett sütjük a sütialapokat, hogy egyenletesen készüljenek.
- A kész tortalapokat vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni úgy 20 percig, majd forgassuk őket egy rácsra teljesen kihűlni.
A prosecco-s máz elkészítése
- Miközben sülnek a tortalapok, készítsük el a narancsos proseccomázat. Egy szószos edényben forraljuk össze a proseccot a cukorral, közben folyamatosan keverjük, míg besűrűsödik, ez kb. 5-10 percet vesz igénybe. Arra figyeljünk, ha kihűl, tovább fog sűrűsödni, és nekünk kenésre kell majd!
A prosecco-s krémhez
- A máz után jöhet a krémkészítés. Kézi habverővel krémesítsünk ki 300 g vajat sok-sok cukorral, egy narancs héjával és folyamatosan adagolva annyi proseccoval, amennyit felvesz.
A torta összeállítása
- Használjuk a két tortaalap egyenes alsó részeit a külső, krémezésre váró részeknek, így forgassuk egybe őket majd. Tehát a két felső részüket kenjük meg bőven narancsos prosecco-mázzal, és hagyjuk, hogy egy picit beszívódjon.
- Ha van forgatható tortatartónk egy kicsi krémet kenve a közepére, helyezzük rá az alsó tortaalapot. Kenjük meg bőven krémmel, majd fordítsuk rá a másik tésztalapot a mázos felével lefelé, és jöhet a körbekrémezés. Először az oldalán oszlassuk el a krémet, majd a tetején. Habzsákból nyomhatunk díszítést a tetejére.
- Egy kis frissen reszelt narancshéjat szórjunk a torta tetejére. Jól hűtsük be, és csak utána tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 8528
- Feltöltés dátuma: 2020. február 29.
Ajánló
Felnőtt szülinapra nagyszerű ajándék, gyerekeknek prosecco helyett narancslével készítsük el.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
Ez a 300. receptem az oldalon! Éljen, éljen, éljen! Ünnepeljetek velem, és készítsétek el ezt a mimosa-koktél által ihletett tortát. Sajnos nem én találtam ki, itt az eredeti recept, de ebben több, mint egy kiló cukor van, én ezt lecsökkentettem jelentősen, és láss csodát, így is működik, sőt, mi több, szerintem még finomabb! Boldog tortakészítést!