Mézeskalácskandalló pöfeteg sütivel töltve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Picipiros
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kandalló
-
31g méz95 kcal
-
0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
38g margarin269 kcal
-
38g nádcukor143 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
Íróka
-
50g porcukor194 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Ragasztás és díszítés
-
50g porcukor194 kcal
-
3g cukorgyöngy10 kcal
-
38g marcipán173 kcal
-
4g ostyalap16 kcal
Összesen
1590
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kandalló
-
125g méz380 kcal
-
0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g só0 kcal
Íróka
-
200g porcukor774 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Ragasztás és díszítés
-
200g porcukor774 kcal
-
10g cukorgyöngy39 kcal
-
150g marcipán693 kcal
-
17g ostyalap64 kcal
Összesen
6356
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kandalló
-
7.4g méz22 kcal
-
0 kcal
-
29.6g finomliszt108 kcal
-
8.9g margarin64 kcal
-
8.9g nádcukor34 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
-
0 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
Íróka
-
11.8g porcukor46 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Ragasztás és díszítés
-
11.8g porcukor46 kcal
-
0.6g cukorgyöngy2 kcal
-
8.9g marcipán41 kcal
-
1g ostyalap4 kcal
Összesen
376
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 426.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 286 g
-
Cukor 185 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 327 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 229 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
1590
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.6 g
Zsír
-
Összesen 167.1 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1705.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 758 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1143.8 g
-
Cukor 739 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 226.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1385 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 186 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 1307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 915 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 578 micro
Összesen
6356
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
376
kcal
Hozzávalók
Kandalló
-
125 g méz
-
500 g finomliszt
-
150 g margarin
-
150 g nádcukor
-
2 db tojás
-
2 teáskanál szódabikarbóna
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet só
Íróka
-
200 g porcukor
-
1 db tojásfehérje
-
2 teáskanál citromlé
Ragasztás és díszítés
-
1 ek cukorgyöngy
-
150 g marcipán
Elkészítés
Kandalló
- A mézet a fűszermixel közepes láng felett felhevítjük, levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.
- A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit: - 2 db 10x16cm (oldalai) - 2 db 28x7cm (teteje és alja) - 1 db 16x30cm (hátulja) - 1 db csillag (fenyő tetejére) - pár darab zokni (kandallóra)
- Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük őket és hagyjuk kihűlni.
Íróka
- Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.
- A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.
- A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.
Ragasztás és díszítés
- A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk őket, amíg megkötnek.
- A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük, hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.
- A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 575
- Feltöltés dátuma: 2022. december 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Picipiros
76 recept