r
Nosalty Logó

Mézeskalács és habkarika karácsonyra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lousha
Mézeskalács és habkarika karácsonyra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
70 °C
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Mézeskalács

Habkarika

Összesen 428 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Mézeskalács

Habkarika

Összesen 5135 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Mézeskalács

Habkarika

Összesen 315 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    760.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 428 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.8 g

Zsír

  • Összesen
    49.9 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9128.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    272 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    781 mg
  • Nátrium
    7657 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1110.3 g
  • Cukor
    717 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    329.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    273 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    792 micro
Összesen 5135 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    562.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    472 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 315 kcal

Hozzávalók

Mézeskalács

Habkarika

Elkészítés

Mézeskalács

  1. A mézeskalácshoz mindent keverjünk-gyúrjunk össze alaposan, míg egynemű tésztát kapunk, majd formázzuk gombóccá, és csomagoljuk szorosan, több rétegben folpackba. Tegyük a hűtőbe pár napra. Itt is igaz, ami a kész kalácsnál is: minél tovább áll, annál jobb lesz a végeredmény. Ha aznap megsütjük, sem lesz rossz, de kb. ötnapos tésztából lesz igazán könnyű és nagyszerű.
  2. Ha készen állunk a sütésre, melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra. Vágjuk kisebb darabokra a tésztát. (Kicsit kemény a tészta, kisebb adagokban könnyebb vele dolgozni.) Gyúrjunk át minden darabot kicsit, majd nyújtsuk őket kb. fél centi vastagra. Ha vékonyabbra nyújtjuk, túl könnyen megég a tészta, szárazra sül, ha vastagabbra, a széle megbarnul, mire a közepe megsül. Szaggassuk ki a kalácsokat tetszés szerinti kiszúróformákkal.
  3. Vizezzünk be egy megfelelő méretű darab, gombóccá gyűrt sütőpapírt, majd simítsuk egy tepsibe. Rendezzük el a mézeseket a tepsin, némi távolságot hagyva köztük, mert kicsit nőni fognak. Süssük meg őket 5-10 perc alatt, folyamatosan figyelve, mert a még nem jó (túl világos, nem teljesen átsült), pont jó (egyenletesen aranybarna) és a már nem jó (enyhén égett, túl barna, kesernyés) állapotuk között kb. 15 másodperc a különbség.
  4. Szedjük őket rácsra, hagyjuk őket teljesen kihűlni díszítés előtt. (Én egy teljes napig szoktam őket „kiteregetve” hagyni, még ha teljesen el is borítják a konyhát, az ebédlőasztalt és minden egyéb szabad felületet.) Végül a lentebb részletezett habkarika-massza egy részét töltsük habzsákba a legkisebb nyílású csőrrel (vagy erős, vastag műanyag zacskóba, aminek éppen csak a csücske legvégét vágjuk le/szúrjuk ki), és díszítsük a kalácsokat tetszés szerinti mintával, majd hagyjuk őket száradni egy napig, míg teljesen megkeményedik a máz, majd tegyük őket fémdobozba, sütőpapír-lapokkal elválasztva a rétegeket.

Habkarika

  1. A habkarikához először előmelegítjük a sütőt 70-80 fokra, felteszünk egy lábas vizet forrni, majd egy olyan edényben, amit rá fogunk tudni tenni a lábas tetejére, a tojásfehérjéket robotgéppel lazán felverjük. Majd hozzáöntjük a citromlét és 1-2 csepp ecetet, lassanként hozzászitáljuk a porcukrot, közben már magasabbra állított fokozaton verjük őket, míg kemény habot kapunk. Feltesszük a tálat a gőz fölé, és tovább habosítjuk, míg ragyogóan fényes, sűrű masszává válik.
  2. Kanalazzuk a masszát csillagcsőrös nyomózsákba, és a fentiekhez hasonlóan előkészített sütőpapírral bélelt tepsin süssük (inkább szárítsuk) ki őket úgy két óra alatt, amíg teljesen meg nem szilárdulnak. Érdemes egyet felemelni, és ellenőrizni, hogy alul sem maradt-e nedves, sületlen, mielőtt kivesszük őket. Szintén hasznos először csak egy darab karikát a sütőbe tenni, és 10-20 percig sütni, hogy lássuk, nem barnul-e a hab. Ha igen, vegyük lejjebb a hőfokot 10 fokkal, mielőtt az "igazi" adagot betesszük.
  3. Végül rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt sütis dobozokba zárnánk, hogy ne puhuljanak meg.
  • Sütés hőfoka: 70 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1786
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Júliusban minden bizonnyal nem kifejezetten aktuális, de talán nem én vagyok az egyetlen, aki annyira szereti ezt a két finomságot, hogy egész évben képes fogyasztani. A mézes azonnal fogyasztható fajta, kb. fél órával sütés után már puha és nagyon finom. Ugyanakkor minél tovább áll, annál omlósabb és finomabb lesz. Zárt sütis dobozban gyakorlatilag végtelen ideig eláll, csak egyre jobb lesz. Nekem jelenleg van egy doboznyi februári sütésű, mostanra szinte elolvad a szájban, mesés. A habkarika ugyanígy sütis dobozban szintén bármeddig eláll. Ettünk már karácsony előtt előző évből megmaradt (sunyin, a kamrapolc leghátuljában elrejtőzött) karikákat, még mindig tökéletesek voltak.

Hozzávalók

Mézeskalács

Habkarika

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...