Mézeskalács és habkarika karácsonyra
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
70 °C
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
Mézeskalács
-
42g finomliszt152 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g méz51 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g kókuszzsír26 kcal
-
0 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g kardamom1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
Habkarika
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
428
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
Mézeskalács
-
500g finomliszt1820 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
1g só0 kcal
-
200g méz608 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
35g kókuszzsír312 kcal
-
25g szódabikarbóna0 kcal
-
10g fahéj25 kcal
-
5g szegfűszeg0 kcal
-
2g kardamom6 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
1g szerecsendió5 kcal
-
3 kcal
Habkarika
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
400g porcukor1548 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
5135
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
Mézeskalács
-
30.8g finomliszt112 kcal
-
9.2g porcukor36 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
12.3g méz37 kcal
-
6.8g tojás9 kcal
-
2.2g kókuszzsír19 kcal
-
1.5g szódabikarbóna0 kcal
-
0.6g fahéj2 kcal
-
0.3g szegfűszeg0 kcal
-
0.1g kardamom0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0.1g szerecsendió0 kcal
-
0.1g csípős fűszerpaprika0 kcal
Habkarika
-
9.9g tojásfehérje5 kcal
-
24.7g porcukor95 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
315
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 760.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 638 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
428
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.8 g
Zsír
-
Összesen 49.9 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9128.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 237 mg
-
Kálcium 272 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 781 mg
-
Nátrium 7657 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1110.3 g
-
Cukor 717 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 329.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 346 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 273 micro
-
β-crypt 85 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 792 micro
Összesen
5135
kcal
- 5% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 562.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 472 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
315
kcal
Hozzávalók
Mézeskalács
-
500 g finomliszt
-
150 g porcukor
-
1 g só
-
200 g méz
-
2 db tojás
-
35 g kókuszzsír
-
25 g szódabikarbóna
Habkarika
-
4 db tojásfehérje
-
400 g porcukor
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
4 csepp ecet
Elkészítés
Mézeskalács
- A mézeskalácshoz mindent keverjünk-gyúrjunk össze alaposan, míg egynemű tésztát kapunk, majd formázzuk gombóccá, és csomagoljuk szorosan, több rétegben folpackba. Tegyük a hűtőbe pár napra. Itt is igaz, ami a kész kalácsnál is: minél tovább áll, annál jobb lesz a végeredmény. Ha aznap megsütjük, sem lesz rossz, de kb. ötnapos tésztából lesz igazán könnyű és nagyszerű.
- Ha készen állunk a sütésre, melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra. Vágjuk kisebb darabokra a tésztát. (Kicsit kemény a tészta, kisebb adagokban könnyebb vele dolgozni.) Gyúrjunk át minden darabot kicsit, majd nyújtsuk őket kb. fél centi vastagra. Ha vékonyabbra nyújtjuk, túl könnyen megég a tészta, szárazra sül, ha vastagabbra, a széle megbarnul, mire a közepe megsül. Szaggassuk ki a kalácsokat tetszés szerinti kiszúróformákkal.
- Vizezzünk be egy megfelelő méretű darab, gombóccá gyűrt sütőpapírt, majd simítsuk egy tepsibe. Rendezzük el a mézeseket a tepsin, némi távolságot hagyva köztük, mert kicsit nőni fognak. Süssük meg őket 5-10 perc alatt, folyamatosan figyelve, mert a még nem jó (túl világos, nem teljesen átsült), pont jó (egyenletesen aranybarna) és a már nem jó (enyhén égett, túl barna, kesernyés) állapotuk között kb. 15 másodperc a különbség.
- Szedjük őket rácsra, hagyjuk őket teljesen kihűlni díszítés előtt. (Én egy teljes napig szoktam őket „kiteregetve” hagyni, még ha teljesen el is borítják a konyhát, az ebédlőasztalt és minden egyéb szabad felületet.) Végül a lentebb részletezett habkarika-massza egy részét töltsük habzsákba a legkisebb nyílású csőrrel (vagy erős, vastag műanyag zacskóba, aminek éppen csak a csücske legvégét vágjuk le/szúrjuk ki), és díszítsük a kalácsokat tetszés szerinti mintával, majd hagyjuk őket száradni egy napig, míg teljesen megkeményedik a máz, majd tegyük őket fémdobozba, sütőpapír-lapokkal elválasztva a rétegeket.
Habkarika
- A habkarikához először előmelegítjük a sütőt 70-80 fokra, felteszünk egy lábas vizet forrni, majd egy olyan edényben, amit rá fogunk tudni tenni a lábas tetejére, a tojásfehérjéket robotgéppel lazán felverjük. Majd hozzáöntjük a citromlét és 1-2 csepp ecetet, lassanként hozzászitáljuk a porcukrot, közben már magasabbra állított fokozaton verjük őket, míg kemény habot kapunk. Feltesszük a tálat a gőz fölé, és tovább habosítjuk, míg ragyogóan fényes, sűrű masszává válik.
- Kanalazzuk a masszát csillagcsőrös nyomózsákba, és a fentiekhez hasonlóan előkészített sütőpapírral bélelt tepsin süssük (inkább szárítsuk) ki őket úgy két óra alatt, amíg teljesen meg nem szilárdulnak. Érdemes egyet felemelni, és ellenőrizni, hogy alul sem maradt-e nedves, sületlen, mielőtt kivesszük őket. Szintén hasznos először csak egy darab karikát a sütőbe tenni, és 10-20 percig sütni, hogy lássuk, nem barnul-e a hab. Ha igen, vegyük lejjebb a hőfokot 10 fokkal, mielőtt az "igazi" adagot betesszük.
- Végül rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt sütis dobozokba zárnánk, hogy ne puhuljanak meg.
- Sütés hőfoka: 70 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1786
- Feltöltés dátuma: 2016. július 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
Júliusban minden bizonnyal nem kifejezetten aktuális, de talán nem én vagyok az egyetlen, aki annyira szereti ezt a két finomságot, hogy egész évben képes fogyasztani. A mézes azonnal fogyasztható fajta, kb. fél órával sütés után már puha és nagyon finom. Ugyanakkor minél tovább áll, annál omlósabb és finomabb lesz. Zárt sütis dobozban gyakorlatilag végtelen ideig eláll, csak egyre jobb lesz. Nekem jelenleg van egy doboznyi februári sütésű, mostanra szinte elolvad a szájban, mesés. A habkarika ugyanígy sütis dobozban szintén bármeddig eláll. Ettünk már karácsony előtt előző évből megmaradt (sunyin, a kamrapolc leghátuljában elrejtőzött) karikákat, még mindig tökéletesek voltak.