Mézes tészta Eryy konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
25g cukor97 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
13g méz38 kcal
-
3g tej2 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
A krémhez
Összesen
914
kcal
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
150g cukor581 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
75g méz228 kcal
-
20g tej11 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
60g búzadara216 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
160g sárgabaracklekvár445 kcal
Összesen
5482
kcal
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
7.6g cukor29 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
3.8g méz12 kcal
-
1g tej1 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
20.2g finomliszt73 kcal
A krémhez
-
25.2g tej14 kcal
-
3g búzadara11 kcal
-
9.1g cukor35 kcal
-
8.6g citrom1 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
8.6g vaj61 kcal
-
8.1g sárgabaracklekvár22 kcal
Összesen
275
kcal
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 464.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.4 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
914
kcal
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 74.1 g
Zsír
-
Összesen 182.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2789.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 801 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 705 mg
-
Nátrium 966 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 890.5 g
-
Cukor 503 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 266.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1446 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 1419 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 319 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 325 micro
Összesen
5482
kcal
- 5% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
275
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg cukor
-
3 dkg vaj
-
3 ek méz
-
2 ek tej
-
1 db tojás
-
1 tk szódabikarbóna
-
40 dkg finomliszt
A krémhez
-
0.5 l tej
-
60 g búzadara
-
18 dkg cukor
-
1 db citrom
-
1 csomag vaníliás cukor
-
17 dkg vaj
-
8 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- Egy nagyobb edénybe kevés vizet teszünk fel melegedni, ebbe helyezünk egy kisebbet, majd beletesszük a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet, a tojást és a szódabikarbónát. Kb 5 percig folytonos kevergetéssel főzzük, ameddig jó habos nem lesz.
- Kivesszük az edényünket a vízfürdőből, és még melegen hozzáadjuk apránként a lisztet, és tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
- A tepsi hátát kicsit beolajozzuk, majd a kinyújtott tésztát ráhelyezzük, és 5-6 percre sülni tesszük. (Én úgy szoktam a tésztát kinyújtani, hogy a frissentartó fóliát kb. 5 rétegesen az asztalra letekerem, egy icipici liszttel leszórom, és így nem szakad el, amikor nyújtom, vagy a tepsire helyezem. Amikor már a tésztát a tepsi hátán eligazítottam, fogpiszkálóval kiszurkálom a kis hólyagokat, így szép egyenletes lesz a tésztánk.)
- A krémhez a tejet főni tesszük, amikor főni kezd, apránként hozzáadjuk a grízt, és folytonos kevergetés közben megfőzzük.
- Levesszük a tűzről, és a cukrot csak ezután adjuk hozzá. Fontos, hogy nem egyszerre, hanem csak apránként, kavargatás közben. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a fele levét (ízlés szerint), és a vaníliás cukrot, közben kavarjuk, míg ki nem hűl. Fontos, hogy teljesen ki kell legyen hűlve, addig nem szabad a vajhoz hozzáadni.
- A vajat mixerrel habosra keverjük (én kint szoktam hagyni, nem teszem a hűtőbe), majd apránként hozzáadjuk a kihűlt grízt, és jó habosra felverjük.
- A tésztát megkenjük a fele grízzel, rátesszük a következő lapot, erre rákenjük a kajszibarack lekvárt, ismét lapot, grízt, majd a tetejére újra lap kerül.
- Miután felszeleteljük, porcukorral megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Tepsi mérete: 23x34
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 237
- Össznézettség: 127163
- Feltöltés dátuma: 2013. október 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Érdemes kipróbálni, az egyik legfinomabb mézes, amit valaha ettem! Az a jó benne, hogy nem kell várni másnapig, hogy megpuhuljon, kb. 3 óra és ehető.