r
Nosalty Logó

Mézes tészta Eryy konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mézes tészta Eryy konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 914 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 5482 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 275 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    464.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148.4 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 914 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    182.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2789.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    801 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    705 mg
  • Nátrium
    966 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    890.5 g
  • Cukor
    503 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1446 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    325 micro
Összesen 5482 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 275 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. Egy nagyobb edénybe kevés vizet teszünk fel melegedni, ebbe helyezünk egy kisebbet, majd beletesszük a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet, a tojást és a szódabikarbónát. Kb 5 percig folytonos kevergetéssel főzzük, ameddig jó habos nem lesz.
  3. Kivesszük az edényünket a vízfürdőből, és még melegen hozzáadjuk apránként a lisztet, és tésztát gyúrunk belőle.
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
  5. A tepsi hátát kicsit beolajozzuk, majd a kinyújtott tésztát ráhelyezzük, és 5-6 percre sülni tesszük. (Én úgy szoktam a tésztát kinyújtani, hogy a frissentartó fóliát kb. 5 rétegesen az asztalra letekerem, egy icipici liszttel leszórom, és így nem szakad el, amikor nyújtom, vagy a tepsire helyezem. Amikor már a tésztát a tepsi hátán eligazítottam, fogpiszkálóval kiszurkálom a kis hólyagokat, így szép egyenletes lesz a tésztánk.)
  6. A krémhez a tejet főni tesszük, amikor főni kezd, apránként hozzáadjuk a grízt, és folytonos kevergetés közben megfőzzük.
  7. Levesszük a tűzről, és a cukrot csak ezután adjuk hozzá. Fontos, hogy nem egyszerre, hanem csak apránként, kavargatás közben. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a fele levét (ízlés szerint), és a vaníliás cukrot, közben kavarjuk, míg ki nem hűl. Fontos, hogy teljesen ki kell legyen hűlve, addig nem szabad a vajhoz hozzáadni.
  8. A vajat mixerrel habosra keverjük (én kint szoktam hagyni, nem teszem a hűtőbe), majd apránként hozzáadjuk a kihűlt grízt, és jó habosra felverjük.
  9. A tésztát megkenjük a fele grízzel, rátesszük a következő lapot, erre rákenjük a kajszibarack lekvárt, ismét lapot, grízt, majd a tetejére újra lap kerül.
  10. Miután felszeleteljük, porcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Tepsi mérete: 23x34
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 181
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 237
  • Össznézettség: 127163
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Érdemes kipróbálni, az egyik legfinomabb mézes, amit valaha ettem! Az a jó benne, hogy nem kell várni másnapig, hogy megpuhuljon, kb. 3 óra és ehető.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...