Méteres kalács szelet házi krémmel
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskóta
-
18g finomliszt67 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
2 kcal
Házi puncskrém
-
33g tej19 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
19 kcal
-
17g rum39 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Csokimáz
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
4g vaj30 kcal
Süti összeállítása
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskóta
-
220g finomliszt801 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
550g tojás692 kcal
-
18 kcal
Házi puncskrém
-
400g tej224 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
229 kcal
-
200g rum462 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Csokimáz
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
50g vaj359 kcal
Süti összeállítása
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
Piskóta
-
8.4g finomliszt31 kcal
-
7.7g cukor30 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Házi puncskrém
-
15.3g tej9 kcal
-
10.5g tojás13 kcal
-
7.7g cukor30 kcal
-
2.3g kukoricakeményítő9 kcal
-
7.7g rum18 kcal
-
11.5g vaj82 kcal
-
3.8g mazsola11 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Csokimáz
-
1.9g étcsokoládé10 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
Süti összeállítása
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 424.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.2 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 293 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 309 micro
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 136.4 g
Zsír
-
Összesen 380.1 g
-
Telített zsírsav 214 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 114 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 3457 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5089.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 308 mg
-
Kálcium 1085 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 293 mg
-
Foszfor 2037 mg
-
Nátrium 1325 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 758.5 g
-
Cukor 508 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 790.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3557 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 595 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 2234 mg
-
Retinol - A vitamin: 3510 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 566 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3710 micro
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
Hozzávalók
Piskóta
-
22 dkg finomliszt
-
20 dkg cukor
-
10 db tojás
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Házi puncskrém
Csokimáz
-
5 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
Süti összeállítása
Elkészítés
Piskóta
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
- Ezután elfelezzük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tészta picivel több, mint felét. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a világos piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk.
- A maradék tésztába óvatosan beleszitáljuk és elkeverem a kakaóport, majd őt is az előbbiek szerint kisütjük, hagyjuk kihűlni, végül félbevágjuk.
- Közben elkészítjük a puncskrémet.
Házi puncskrém
- Előző este többször átmossuk a mazsolát, majd befőttesüvegbe tesszük, és 1 dl rumba beáztatjuk.
- Másnap felteszünk forrni 3 dl tejet (pici vaníliával is ízesíthetjük). Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.
- A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, a színezéket, és a maradék tejjel teljesen simára, csomómentesre keverjük.
- Amikor forr a tej, lehúzzuk a tűzről, és belecsorgatjuk a tojássárgájás masszát állandó keverés közben, majd átforraljuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot (ügyeljünk, hogy ne törjük össze), és hagyjuk még egy picit rottyanni.
- Végül óvatosan elkeverjük benne a megduzzadt mazsolaszemeket (az alatta lévő rumot is), majd a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
- A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt krémbe keverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.
Csokimáz
- Vízfürdőn felolvasztjuk a vajat az összetördelt csokidarabokkal. (Ezt érdemes a sütemény néhány órai dermesztése után készíteni.)
Süti összeállítása
- Egy nagy tálcára helyezzük az 1. csokis piskótalapot, ecset segítségével a maradék 1 dl rum egy részével átnedvesítjük, majd rásimítjuk a megdermedt krém 1/3 részét.
- Ráhelyezünk egy világos piskótalapot, melyet szintén átecsetelünk pici rummal, és a maradék krém felét rásimítjuk.
- Utána ismét csokis piskótalap kerül rá, pici rummal és a maradék krémmel.
- Végül az utolsó, világos színű lappal befedjük, és folpackkal fedve hűtőbe tesszük néhány órára.
- Ezután a piskótára simítjuk a csokimázat, és felszeletelés előtt néhány órára hűtőbe helyezzük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x25
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 8453
- Feltöltés dátuma: 2020. május 27.
Ajánló
Ha kevésbé intenzív rumos ízt szeretnénk, akkor nem szükséges megkenni a lapokat rummal, viszont a krémből ne spóroljuk ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Sokáig keresgéltem a neten a méteres kalács receptjét, de mindenhol csak sütőporral lazított piskótát, margarinnal és bolti pudinggal készült recepteket találtam. Így azt gondoltam, hogy csinálok egy olyan méteres kalácsot, amely nem a hagyományos őzgerincformában készül, hanem a praktikusabb tepsiformában, és mellőzöm a bolti puncspudingot (elnézést a gyártóktól!), mert sokkal finomabb a házi puncskrémmel...és ha puncs, akkor az nincs mazsola nélkül. :) Még egy változtatás, hogy kicsit gyorsabb legyen a tésztakészítés: a 2 színű piskóta tésztát egyszerre készítem, csak a végén teszem bele a kakaóport a tészta kisebb részébe.