Mese almás ahogy Anita süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A töltelékhez
-
500g alma234 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
A tésztához
Összesen
1602
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A töltelékhez
-
2000g alma936 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
60g zsemlemorzsa237 kcal
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
6401
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
A töltelékhez
-
59.9g alma28 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.8g zsemlemorzsa7 kcal
A tésztához
-
15g finomliszt55 kcal
-
7.5g vaj54 kcal
-
3.7g porcukor14 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
Összesen
191
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.9 g
Zsír
-
Összesen 57.7 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1437 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 577 mg
-
Nátrium 399 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259.7 g
-
Cukor 138 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 438.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 492 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
Összesen
1602
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 79.7 g
Zsír
-
Összesen 230.9 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 921 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5748 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 1343 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 252 mg
-
Foszfor 2310 mg
-
Nátrium 1596 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1038.8 g
-
Cukor 552 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 1752.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1969 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 91 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 462 mg
-
Retinol - A vitamin: 1881 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 891 micro
-
β-crypt 210 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1102 micro
Összesen
6401
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
191
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
12.5 dkg porcukor
-
1 csomag sütőpor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
2 ek tejföl
Elkészítés
A töltelékhez
- Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hagyjuk kihűlni.
- Alapja azomlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt. Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen). 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, éséppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
- Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x24
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 35417
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 26.
Ajánló
Változatok: Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, túróval, cseresznyével, sárgabarackkal, diós-mogyorós meggyel is. A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nagyim nagyon finom almáspitét sütött, amit "mese almás"-nak hívtunk. Ez a pite az ő receptje alapján készült!