Mennyei mignon
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
Öntet
-
17g fekete tea0 kcal
-
1g rum3 kcal
-
8g mazsola25 kcal
Piskóta
-
37g tojás46 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
4 kcal
-
3 kcal
Krém
-
37g tojás46 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
3 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
4g tej2 kcal
-
21g étcsokoládé114 kcal
-
21g margarin149 kcal
Máz
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
8g margarin60 kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
Öntet
-
200g fekete tea0 kcal
-
16g rum37 kcal
-
100g mazsola299 kcal
Piskóta
-
440g tojás554 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
46 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Krém
-
440g tojás554 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
50g tej28 kcal
-
250g étcsokoládé1365 kcal
-
250g margarin1793 kcal
Máz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
100g margarin717 kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
Öntet
-
7.8g fekete tea0 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
3.9g mazsola12 kcal
Piskóta
-
17.2g tojás22 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
Krém
-
17.2g tojás22 kcal
-
9.8g cukor38 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
1.8g finomliszt6 kcal
-
2g tej1 kcal
-
9.8g étcsokoládé54 kcal
-
9.8g margarin70 kcal
Máz
-
7.8g étcsokoládé43 kcal
-
3.9g margarin28 kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 41.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 243 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.1 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 327 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 142.5 g
Zsír
-
Összesen 502.2 g
-
Telített zsírsav 163 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 208 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 105 g
-
Koleszterin 2917 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6331.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 865 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 926 mg
-
Foszfor 2869 mg
-
Nátrium 1276 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 829.1 g
-
Cukor 636 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 694.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4115 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 635 micro
-
K vitamin: 369 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 414 micro
-
Kolin: 2346 mg
-
Retinol - A vitamin: 3927 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 2252 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4067 micro
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Hozzávalók
Öntet
-
2 dl fekete tea
-
2 ek rum
-
10 dkg mazsola
Piskóta
-
8 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
8 ek cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 csomag vaníliás cukor
Krém
-
8 db tojás
-
25 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
0.5 dl tej
-
25 dkg étcsokoládé
-
25 dkg margarin
Máz
-
20 dkg étcsokoládé
-
10 dkg margarin
Elkészítés
Öntet
- Teát főzünk, majd a mazsolát rumos teába áztatjuk.
Piskóta
- Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
- A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül az átszitált lisztet és a kakaóport is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kifordítjuk a piskótát, és hűlni hagyjuk.
- A kihűlt tésztát kis (kb. 2x2 cm-es) kockákra szeleteljük, majd a piskótadarabokat egy tálba tesszük.
- Leszűrjük a mazsolát. A rumos teával meglocsoljuk a piskótát.
Krém
- Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a tejjel. Majd gőz felett, folyamatos keverés közben sűrű krémmé főzzük.
- Amikor a keverőkanálról már nyúlósan cseppen a krém, akkor beleolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, és kihűtjük.
- A kihűlt krémhez hozzáadjuk a kihabosított margarint.
- A krémet rákanalazzuk a teás, rumos piskótadarabokra, beletesszük a mazsolát, és az egész masszát jól összedolgozzuk (kézzel a legegyszerűbb). Fóliával letakarva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
- Másnap kis kúpocskákat (ez tetszőleges, lehet akár golyókat is készíteni) formázunk a masszából.
Máz
- Az étcsokoládét felolvasztjuk a margarinnal, és a mignonok tetejére csorgatjuk. Hagyjuk, hogy a csokimáz megdermedjen.
- Mignonpapíron, tálcára sorakoztatva kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 10722
- Feltöltés dátuma: 2016. március 02.
Ajánló
A mazsola el is hagyható a sütiből, ha valaki nem szívleli (én mindig kétfélét készítek, hogy a mazsola-rajongók és ellentáboruk se tiltakozhasson). Könnyen kezelhető a massza, így a formázásnál csak a fantázia szabhat határokat, lehet kísérletezni. A máz készíthető citromosra vagy puncsosra is, úgy is nagyon finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Élénk gyerekkori emlékkép számomra, hogy nagypapámmal a sarki cukrászdából kismotoron szállítottuk haza a kedvenc édességemet, a hegycsúcs-formájú csokis minyonokat. Azóta több változatban próbáltam megalkotni a mára már bezárt cuki finomságát, és mind közül ez emlékeztet leginkább az eredetire. A recept valójában nagyanyám Mennyei eledel elnevezésű pohárkrémjének megreformált változata, amelynek ötletgazdája nővérem keresztmamija, szóval igazi családi ereklye.