Medvehagymás babka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
30g tej17 kcal
-
2 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
19g vaj134 kcal
A töltelékhez
-
25g medvehagyma35 kcal
-
8g dió49 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
598
kcal
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
240g tej134 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g vaj1076 kcal
A töltelékhez
-
200g medvehagyma283 kcal
-
60g dió392 kcal
-
100g olívaolaj884 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4782
kcal
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
35.8g finomliszt130 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
17.2g tej10 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
7.9g tojás10 kcal
-
10.7g vaj77 kcal
A töltelékhez
-
14.3g medvehagyma20 kcal
-
4.3g dió28 kcal
-
7.2g olívaolaj63 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
342
kcal
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 960 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 622 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
598
kcal
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.8 g
Zsír
-
Összesen 280.9 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 118 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7679.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 848 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 1316 mg
-
Nátrium 4975 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 475.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 281.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1181 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 437 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 613 micro
Összesen
4782
kcal
- 9% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 549.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
342
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1 ek cukor
-
240 ml tej
-
15 g friss élesztő
-
2 db tojás
A töltelékhez
-
200 g medvehagyma
-
60 g dió
-
100 ml olívaolaj
-
2 teáskanál só
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet pedig elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojásokat és a felfutott élesztős tejet, majd egységes tésztát gyúrunk. Ha megvan, fokozatosan hozzáadjuk kockánként a puha vajat, míg az összeset fel nem veszi a gombóc. Az alapos kidagasztás után kivajazott edénybe tesszük, majd konyharuhával vagy fóliával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
- A medvehagymát megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a dióval, olajjal és fűszerekkel. Rusztikusan krémesre dolgozzuk, és ha kell, tovább ízesítjük. Legyen kellően sós, ugyanis ez adja majd a babka fő ízét.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen egészen vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük az egészet a medvehagymás pestóval (a tészta tőlünk távolabbi végén hagyjunk ki egy ujjnyi sávot, hogy a felcsavaráskor ne csorduljon túl a töltelék).
- Szorosan felcsavarjuk a tésztát, majd a csigát középen elvágjuk egy éles késsel (az egyik végén hagyjuk egyben, ne vágjuk teljesen szét). A két fonatból szoros csavarással kalácsot fonunk úgy, hogy a szép, vágott felületek felfelé nézzenek.
- Kivajazunk egy kenyérformát, majd óvatosan áthelyezzük bele a babkát: félbehajtva, hogy a szebbik fele felfelé nézzen. Meleg helyen 30 percig utókelesztjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük. 40-50 perc alatt készre sütjük, ha felül nagyon elkezdene barnulni, letakarhatjuk alufóliával.
- A babkát szeletelés előtt teljesen kihűtjük. Önmagában is isteni, de tálalhatjuk némi olíva- vagy tökmagolajjal, friss tavaszi zöldségekkel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 652
- Feltöltés dátuma: 2024. március 26.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Ha már egyszer adott húsvétkor a csavart, töltött kalács, mellé pedig a szezonálisan csokorszám nyíló medvehagyma, miért ne ereszthetnénk össze őket egy foszlós, pikáns, ünnephez méltó babkában?