r
Nosalty Logó

Mazsolás-túrós csiga citrommázzal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Mazsolás-túrós csiga citrommázzal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A citrommázhoz

Összesen 1255 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A citrommázhoz

Összesen 5020 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A citrommázhoz

Összesen 409 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    76.4 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.2 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.4 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    537 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    527 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 1255 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.6 g

Zsír

  • Összesen
    305.6 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    675 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3708.9 g
  • Cink
    654 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    616 mg
  • Vas
    507 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    1304 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    28 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    513.8 g
  • Cukor
    297 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    310 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2149 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    300 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2107 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 5020 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    24 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 409 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A citrommázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A túrót szitán áttörjük (én csak villával szoktam szétnyomkodni).
  2. 25 dkg hideg vajat elforgácsolunk, és a sóval, a vaníliás cukorral, a liszttel és a sütőporral együtt a túróhoz adjuk.
  3. Először a robotgép tésztakeverőjével jól összekeverjük, majd lisztezett kézzel sima tésztává gyúrjuk.
  4. Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
  5. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. (Az eredeti recept 40x60 cm-es téglalapot javasol, nekem ennél kisebb a gyúródeszkám, ezért én kb. 30 x 40-esre tudom nyújtani, de így is tökéletes lesz a végeredmény.)
  6. A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ha már nem meleg, bekenjük vele a kinyújtott tésztalapot.
  7. A forró vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát összekeverjük a fahéjjal, porcukorral és mogyoróval, majd az egész tésztát beszórjuk vele.
  8. Szorosan feltekerjük, és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.
  9. A sütőt előmelegítjük 200 fokra
  10. A felszeletelt tésztát kivajazott tepsibe rakosgatjuk. (Ne túl szorosan egymás mellé, mert sülés közben megnőnek a csigák)
  11. A sütő középső részére téve 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  12. Eközben a porcukrot összekeverjük a citromlével és a kisült, még forró csigákra csorgatjuk, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2416
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 07.

Ajánló

Ideális vendégváró, de egy könnyű, hétvégi nasinak is tökéletes.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet 1992-ben próbáltam ki először, és azonnal favorit lett. Egyszerű elkészíteni, a citrommáz díszítéstől kicsit ünnepi a kinézete, és a tésztába kevert túrónak köszönhetően sokáig nem szárad ki. (Igaz, nálunk még egyszer sem volt esélye sem a kiszáradásra...) Ha van a családban mogyoróallergiás, akkor az őrölt mogyi mindenképpen maradjon ki belőle! Én is enélkül szoktam készíteni, mert nálunk nem igazán kedvenc a mogyoró, és nélküle is nagyon finom.

Hozzávalók

A tésztához

A citrommázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...