Mazsolás-túrós csiga citrommázzal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
63g tehéntúró92 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
31g mazsola93 kcal
-
13g törökmogyoró79 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
4g vaj25 kcal
A citrommázhoz
Összesen
1255
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
250g tehéntúró368 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
0g só0 kcal
-
19 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
125g mazsola374 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
14g vaj100 kcal
A citrommázhoz
Összesen
5020
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
20.4g tehéntúró30 kcal
-
24.4g vaj175 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
20.4g finomliszt74 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
10.2g mazsola30 kcal
-
4.1g törökmogyoró26 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
A citrommázhoz
Összesen
409
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.9 g
Zsír
-
Összesen 76.4 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 927.2 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128.4 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 77.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 537 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 527 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
1255
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.6 g
Zsír
-
Összesen 305.6 g
-
Telített zsírsav 171 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 675 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3708.9 g
-
Cink 654 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 616 mg
-
Vas 507 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 1304 mg
-
Nátrium 277 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 28 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 513.8 g
-
Cukor 297 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 310 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2149 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 300 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 2107 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 508 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
5020
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 302 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 24 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
409
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 csipet só
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
25 dkg finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
12.5 dkg mazsola
-
5 dkg porcukor
A citrommázhoz
Elkészítés
A tésztához
- A túrót szitán áttörjük (én csak villával szoktam szétnyomkodni).
- 25 dkg hideg vajat elforgácsolunk, és a sóval, a vaníliás cukorral, a liszttel és a sütőporral együtt a túróhoz adjuk.
- Először a robotgép tésztakeverőjével jól összekeverjük, majd lisztezett kézzel sima tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
- Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. (Az eredeti recept 40x60 cm-es téglalapot javasol, nekem ennél kisebb a gyúródeszkám, ezért én kb. 30 x 40-esre tudom nyújtani, de így is tökéletes lesz a végeredmény.)
- A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, és ha már nem meleg, bekenjük vele a kinyújtott tésztalapot.
- A forró vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát összekeverjük a fahéjjal, porcukorral és mogyoróval, majd az egész tésztát beszórjuk vele.
- Szorosan feltekerjük, és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra
- A felszeletelt tésztát kivajazott tepsibe rakosgatjuk. (Ne túl szorosan egymás mellé, mert sülés közben megnőnek a csigák)
- A sütő középső részére téve 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Eközben a porcukrot összekeverjük a citromlével és a kisült, még forró csigákra csorgatjuk, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2416
- Feltöltés dátuma: 2013. március 07.
Ajánló
Ideális vendégváró, de egy könnyű, hétvégi nasinak is tökéletes.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a receptet 1992-ben próbáltam ki először, és azonnal favorit lett. Egyszerű elkészíteni, a citrommáz díszítéstől kicsit ünnepi a kinézete, és a tésztába kevert túrónak köszönhetően sokáig nem szárad ki. (Igaz, nálunk még egyszer sem volt esélye sem a kiszáradásra...) Ha van a családban mogyoróallergiás, akkor az őrölt mogyi mindenképpen maradjon ki belőle! Én is enélkül szoktam készíteni, mert nálunk nem igazán kedvenc a mogyoró, és nélküle is nagyon finom.