Mazsolás-kakaós fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
DarkCat
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
451
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
507 kcal
-
150g rozsliszt524 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
46 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g tej56 kcal
Összesen
1805
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
71 kcal
-
21.1g rozsliszt74 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
2.8g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
3.1g mazsola9 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
15.4g tojás19 kcal
-
14g habtejszín41 kcal
-
14g tej8 kcal
Összesen
253
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 266 micro
Összesen
451
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.8 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 471 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2584.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 433 mg
-
Foszfor 1427 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 298.7 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 188 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 434 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 429 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1063 micro
Összesen
1805
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 363 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
253
kcal
Hozzávalók
-
1 csipet só
-
40 g cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 marék mazsola
-
2 dkg friss élesztő
-
1 dl habtejszín
-
1 dl tej
Elkészítés
- Kimérjük a kétfajta lisztet, és beleteszünk egy csipetnyi sót. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, cukorral és a tejszínnel, ügyelve rá, hogy ne legyen túl meleg a tejes keverék. Beletesszük a tojással együtt a lisztes keverékbe, és dagasztani kezdjük, amíg szép fényes, ruganyos tésztát nem kapunk, ami elválik az edény falától. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, a fehéren maradóba beletesszük a mazsolát, kicsit összedagasztjuk ezzel is (ha nem akarja felvenni rendesen, kis tej hozzáadásával könnyíthető a dolog.) A másik feléhez pedig hozzáadjuk a kakaóport, ezt is tejjel lazíthatjuk, ha ezután nagyon tapadós, kis liszttel visszaállíthatjuk a kívánt állagot.
- Letakarjuk mindkét edényt egy konyharuhával, és kicsit melegebb helyre tesszük (kb. 22-25 ℃) 30 percig kelesztjük.
- Enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd elvágjuk őket annyi felé, ahány fonatot szeretnénk. Én itt négyes fonattal dolgoztam, ezért 2-2 részre vágtam mind a kétféle tésztát. Gombócokat alakítunk belőle, letakarjuk, és ismét kb. 10-15 percig pihentetjük.
- Ezután a gombócokból hurkákat készítünk, összefogjuk őket, és megfonjuk a kalácsot. A kész fonatot sütőpapíros tepsire tesszük, és addig pihentetjük ruha alatt, amíg a kétszeresére nem nő. Kb. 40 perc.
- A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk, hogy kihűljön, majd felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1996
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
DarkCat
3 recept
Eddig csak sima fonott kalácsként készítettem, de egy kis változtatással felturbóztam. :D