adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A töltelékekhez
-
1255g mángold219 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
6 kcal
-
5 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A szószhoz
-
90g paradicsom16 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
Összesen
527
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A töltelékekhez
-
5020g mángold877 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
25 kcal
-
19 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A szószhoz
-
360g paradicsom65 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
Összesen
2115
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A töltelékekhez
-
79.7g mángold14 kcal
-
3.2g rizs11 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1.3g sárgarépa0 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A szószhoz
-
5.7g paradicsom1 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
Összesen
33
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.3 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4775.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 624 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 974 mg
-
Foszfor 641 mg
-
Nátrium 2483 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1304.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 3782 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 419 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9604 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 323 micro
-
Kolin: 224 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1290 micro
-
β-karotin 44644 micro
-
β-crypt 117 micro
-
Likopin 3602 micro
-
Lut-zea 127318 micro
Összesen
527
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.3 g
Zsír
-
Összesen 44.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19101.1 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 2495 mg
-
Vas 95 mg
-
Magnézium 3894 mg
-
Foszfor 2565 mg
-
Nátrium 9930 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 95 mg
VÍZ
-
Összesen 5219.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 15127 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 97 mg
-
C vitamin: 1675 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38418 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1290 micro
-
Kolin: 896 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5158 micro
-
β-karotin 178576 micro
-
β-crypt 469 micro
-
Likopin 14410 micro
-
Lut-zea 509271 micro
Összesen
2115
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 303.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 610 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 82 micro
-
β-karotin 2834 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 229 micro
-
Lut-zea 8081 micro
Összesen
33
kcal
Hozzávalók
A töltelékekhez
-
1 bögre rizs
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
0.5 db piros kaliforniai paprika
-
0.5 db zöld kaliforniai paprika
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 levél bazsalikom
-
1 teáskanál oregánó
A szószhoz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
5 levél bazsalikom
-
1 teáskanál oregánó
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A töltelékekhez
- A mángoldleveleket megmossuk, majd egy hőálló tálban forrásban lévő vízzel leforrázzuk. Nem kell sokáig a vízben hagyni, épp csak addig, ameddig egy kicsit ruganyosabbá válnak, ezután már könnyű lesz a töltelék köré csavarni. A vízből hagyjunk majd a szószhoz!
- Egy serpenyőben 2 kanál olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott répát és paprikát, majd a paradicsomot, ezeket összepároljuk, a legvégén a főtt rizst is belekeverjük. Fűszerezzük aprított bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Ha egy picit kihűlt, ez lesz a töltelék. Közben el lehet készíteni a szószt.
- A mángoldleveleket két oldalon kivágjuk a középen végigfutó szárról. Nekem olyan nagy volt, egy nagy mángoldlevélből 4 tölteléket tudtam csinálni. Most azért írtam a hozzávalóknál 10 db-ot, mert nem biztos, hogy mindenki kap ilyen szép nagyokat. Szóval, ha elég hosszúak ezek a fél mángoldlevelek, akkor felezzük középen, ha nem, akkor egy töltelék egy fél levélbe menjen. Minden levélbe kanalazzunk 1-1,5 kanál tölteléket, csavarjuk össze úgy, hogy a két oldalán hajtsuk be, majd helyezzük egy olívaolajjal kikent tálba szorosan egymás mellé a töltelékeket.
- A szószhoz használhatjuk a töltelék serpenyőjét. Ebben újból olívaolajat hevítünk, ezen párolunk egy fej aprított hagymát, hozzádobjuk az aprított húsparadicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, aprított zellerlevéllel, és miután kicsit besűrűsödött, felhúzzuk egy kis vízzel, amit korábban félretettünk erre a célra. Bormixerrel összeturmixoljuk, és mehet is a töltelékek nyakába.
- Az így összeállított tál mehet az előmelegített sütőbe 180 fokon úgy 25-30 percig sülni.
- Én polentával és zöldparadicsommal tálaltam, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1069
- Feltöltés dátuma: 2020. július 18.
Ajánló
Nyári ebédnek vagy vacsorának nagyszerű!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
A legutóbbi alkalommal, amikor megjött az “áldás”, a heti zöldségdoboz, amit rendelni szoktam egy ceglédi termelőtől, felpattintottam a doboz fedelét, és egy hatalmas mángoldlevél csomag mosolygott rám. Ahhoz kevésnek gondoltam ezt az adagot, hogy ebből egy egész családnak köretet főzzek belőle, viszont azt is tudtam, ha sokáig hezitálok a sorsán, megfonnyad, és nem marad túl sok lehetőségem a felhasználására. Az óriás levelek töltelékért kiáltottak, hát megalkottam ezeket szépségeket az egyik kedvencem, a dolma vagy más néven tőtike mintájára.