r
Nosalty Logó

Mángoldos tőtike

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Mángoldos tőtike
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A töltelékekhez

A szószhoz

Összesen 527 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A töltelékekhez

A szószhoz

Összesen 2115 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A töltelékekhez

A szószhoz

Összesen 33 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4775.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    624 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    974 mg
  • Foszfor
    641 mg
  • Nátrium
    2483 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1304.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    3782 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    419 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9604 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    323 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1290 micro
  • β-karotin
    44644 micro
  • β-crypt
    117 micro
  • Likopin
    3602 micro
  • Lut-zea
    127318 micro
Összesen 527 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.3 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19101.1 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    2495 mg
  • Vas
    95 mg
  • Magnézium
    3894 mg
  • Foszfor
    2565 mg
  • Nátrium
    9930 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    5219.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    15127 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    97 mg
  • C vitamin:
    1675 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38418 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1290 micro
  • Kolin:
    896 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    178576 micro
  • β-crypt
    469 micro
  • Likopin
    14410 micro
  • Lut-zea
    509271 micro
Összesen 2115 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    610 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    82 micro
  • β-karotin
    2834 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    229 micro
  • Lut-zea
    8081 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

A töltelékekhez

A szószhoz

Elkészítés

A töltelékekhez

  1. A mángoldleveleket megmossuk, majd egy hőálló tálban forrásban lévő vízzel leforrázzuk. Nem kell sokáig a vízben hagyni, épp csak addig, ameddig egy kicsit ruganyosabbá válnak, ezután már könnyű lesz a töltelék köré csavarni. A vízből hagyjunk majd a szószhoz!
  2. Egy serpenyőben 2 kanál olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott répát és paprikát, majd a paradicsomot, ezeket összepároljuk, a legvégén a főtt rizst is belekeverjük. Fűszerezzük aprított bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Ha egy picit kihűlt, ez lesz a töltelék. Közben el lehet készíteni a szószt.
  3. A mángoldleveleket két oldalon kivágjuk a középen végigfutó szárról. Nekem olyan nagy volt, egy nagy mángoldlevélből 4 tölteléket tudtam csinálni. Most azért írtam a hozzávalóknál 10 db-ot, mert nem biztos, hogy mindenki kap ilyen szép nagyokat. Szóval, ha elég hosszúak ezek a fél mángoldlevelek, akkor felezzük középen, ha nem, akkor egy töltelék egy fél levélbe menjen. Minden levélbe kanalazzunk 1-1,5 kanál tölteléket, csavarjuk össze úgy, hogy a két oldalán hajtsuk be, majd helyezzük egy olívaolajjal kikent tálba szorosan egymás mellé a töltelékeket.
  4. A szószhoz használhatjuk a töltelék serpenyőjét. Ebben újból olívaolajat hevítünk, ezen párolunk egy fej aprított hagymát, hozzádobjuk az aprított húsparadicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, aprított zellerlevéllel, és miután kicsit besűrűsödött, felhúzzuk egy kis vízzel, amit korábban félretettünk erre a célra. Bormixerrel összeturmixoljuk, és mehet is a töltelékek nyakába.
  5. Az így összeállított tál mehet az előmelegített sütőbe 180 fokon úgy 25-30 percig sülni.
  6. Én polentával és zöldparadicsommal tálaltam, jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1069
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 18.

Ajánló

Nyári ebédnek vagy vacsorának nagyszerű!

Receptkategóriák

A legutóbbi alkalommal, amikor megjött az “áldás”, a heti zöldségdoboz, amit rendelni szoktam egy ceglédi termelőtől, felpattintottam a doboz fedelét, és egy hatalmas mángoldlevél csomag mosolygott rám. Ahhoz kevésnek gondoltam ezt az adagot, hogy ebből egy egész családnak köretet főzzek belőle, viszont azt is tudtam, ha sokáig hezitálok a sorsán, megfonnyad, és nem marad túl sok lehetőségem a felhasználására. Az óriás levelek töltelékért kiáltottak, hát megalkottam ezeket szépségeket az egyik kedvencem, a dolma vagy más néven tőtike mintájára.

Hozzávalók

A töltelékekhez

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...