r
Nosalty Logó

Mandulás spekulatius

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Redy
Mandulás spekulatius
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 608 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 608 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.6 g

Zsír

  • Összesen
    114.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1255.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    632 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    312.4 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    108 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 2429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 407 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A citromot alaposan lesikáljuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  2. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a van. cukrot, a tojást, a fűszereket, a rumot és a mandulaaromát.
  3. A lisztet leszitáljuk, és a tojásos masszához keverjük.
  4. Min. 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
  5. A formákba töltjük, és a tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 3473
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 28.

Ajánló

Ha nincs ilyen formánk, akkor kb. fél cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, és szaggasuk ki olyan figurákra, amilyenekre szeretnénk. Ekkor viszont egy éjszakára hűtőbe kell tenni a tésztát, mert ez nem túl kemény tészta szobahőmérsékleten, és nehezebb vele dolgozni, mint a mézeskaláccsal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves barátnőm még karácsony előtt meglepett olyan szilikonos kekszformákkal, amiben ezt a jellegzetes "spekulatius" kekszeket lehet készíteni. Én most egy mandulás verziót próbáltam ki a formákhoz kapott receptet véve alapul. Ez a középkori eredetű sütemény volt minden bizonnyal a világ első – és a jelek szerint egyetlen – pedagógiai célzatú karácsonyi édessége: a minták ugyanis a Bibliából merítették témájukat, és az egymás mellé rakott különböző spekulatiusok korabeli képregényként mesélték el a gyermek Jézus születését meg egyéb bibliai történeteket. A fura név eredete talán a latin speculum, azaz tükör szóból származhat, amellyel a süteményen lévő képre utalnak, ami a fába faragott minta tükörképe. (forrás: bioabc.hu)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...