adag
Előkészítés
perc
süti sütés nélkül
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
Belső massza elkészítése
-
75g mandula443 kcal
-
24g datolya61 kcal
-
24 kcal
-
18 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
Marcipán elkészítése, formázása
-
50g édesítőszer0 kcal
-
75g mandula443 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
989
kcal
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
Belső massza elkészítése
-
150g mandula885 kcal
-
48g datolya122 kcal
-
48 kcal
-
36 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
Marcipán elkészítése, formázása
-
100g édesítőszer0 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
1976
kcal
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
Belső massza elkészítése
-
28.1g mandula166 kcal
-
9g datolya23 kcal
-
3.7g aszalt sárgabarack9 kcal
-
7 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
Marcipán elkészítése, formázása
-
18.7g édesítőszer0 kcal
-
28.1g mandula166 kcal
-
9.4g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
371
kcal
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.5 g
Zsír
-
Összesen 80 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1690.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 379 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 455 mg
-
Foszfor 801 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 39.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 224 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
989
kcal
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 160 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3380.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 758 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 909 mg
-
Foszfor 1601 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.2 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 79 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 72 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 447 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
1976
kcal
- 17% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 38% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 633.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 14.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
371
kcal
Hozzávalók
Belső massza elkészítése
-
6 db datolya
-
4 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Marcipán elkészítése, formázása
-
15 dkg mandula
-
0.5 dl víz
-
5 csepp keserűmandula aroma
Elkészítés
Belső massza elkészítése
- A massza hozzávalóit robotgépben összeturmixoljuk.
- Miután összeállt, nedves kézzel golyót vagy kúp alakot (madár fajtájától függően) formázunk belőle, majd betesszük a hűtőbe kb. 1 órára.
Marcipán elkészítése, formázása
- A mandulát ledaráljuk, és összekeverjük az édesítő kb. háromnegyedével.
- A maradék édesítőből és a vízből szirupot fűzünk, majd ezzel a kihűlt sziruppal, továbbá a keserűmandula aromával jól összekeverjük a darált mandulát. Zacskóba tesszük, és betesszük a hűtőbe hűlni.
- A marcipánt gyúrás-nyújtás előtt én mindig egy kicsit beteszem a mikróba, ettől felpuhul és sokkal könnyebb vele dolgozni.
- Attól függően, milyen madarat akarunk elkészíteni, a masszát beszínezzük az ételfestékekkel. Mi a sárga madarat akartuk elkészíteni, így a massza kb. háromnegyedét sárgára színeztük, valamint készítettünk egy kevés narancssárgát is a csőrnek, valamint sötétbarnát a szemöldöknek és a hajnak. (A barnát esetleg maradék csokival is lehet helyettesíteni.) A maradék masszát nem színezzük be, ez lesz az alapanyag a hasának.
- A marcipánt szilikonos nyújtólapon vagy szilikonos sütőpapíron nyújtsuk ki, mert egyébként rá fog ragadni. Nyírfa porcukorral szórjuk a felületet, ne ragadjon. Mintha tésztát nyújtanánk, csak liszt helyett porcukrot használunk. Akkorára nyújtsuk, mint a formázott madár felszíne +1-2 cm ráhagyás (kb. 15 cm-es kör). Ha ez megvan, a nyújtófára tekerjük fel, és a „golyóra“ tegyük rá, hogy mindenhol lelógjon. Óvatosan simítsuk rá, hogy rátapadjon. Mivel a marcipán nem volt túl hideg és kemény, ezért még jól formázható. Ha ez is megvan, akkor egy éles késsel, pár mm ráhagyással levágjuk azt a részt körben, ami nem kell.
- A hasának kb. egy 8 cm-es kört kell kinyújtani, majd óvatosan rátenni. A szemét én nem marcipánból, hanem cukormázból tettem rá (nyírfa porcukor, víz, citromlé keverékéből). A szemöldökét, haját, csőrét is formázzuk meg a marcipánból.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 450
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 05.
Ajánló
A marcipánt érdemes akár előző nap elkészíteni, így több türelmünk marad a formázásra. :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Győrben van egy pékség, ahol szívesen vásárolunk, és ott lehet kapni hasonló madárkákat. Mivel kisfiam nagyon szereti őket, természetesen vennünk kellett egyet, hogy megkóstolhassa. A kókuszgolyóhoz hasonló íze volt belülről, de rettenetesen édes, és a bevonata sem volt finom, így sajnos a kukában landolt Noel nagy bánatára. Ekkor határoztam el, hogy el fogom készíteni egészségesebb változatban is. Sok munka van vele, de a végeredmény kárpótol érte.