r
Nosalty Logó

Málnás aranygaluska

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Málnás aranygaluska
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Galuska

Málnás sodó

1435
Kalória
25.8g
Fehérje
152.6g
Szénhidrátok
82.5g
Zsír
101.2g
Víz
292g
Koleszterin
11.4g
Rost
70.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Galuska

Málnás sodó

Összesen 1435 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Galuska

Málnás sodó

Összesen 8613 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Galuska

Málnás sodó

Összesen 276 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    82.5 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    954.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    374 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152.6 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    101.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    409 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    399 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    319 micro
Összesen 1435 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.1 g

Zsír

  • Összesen
    494.8 g
  • Telített zsírsav
    191 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    159 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5727.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    1848 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    710 mg
  • Foszfor
    2243 mg
  • Nátrium
    615 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    915.8 g
  • Cukor
    421 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

Víz

  • Összesen
    607 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2454 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    222 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    851 micro
  • Kolin:
    1127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2391 micro
  • α-karotin
    119 micro
  • β-karotin
    660 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1913 micro
Összesen 8613 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 276 kcal

Elkészítés

Galuska

  1. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a tojással, az olvasztott vajjal, a porcukorral, egy csipet sóval elegyítjük, alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. Ezalatt összerottyantjuk a málnaszószt, ami a gombócok alá fog kerülni. A málnát egy kevés cukorral éppen hogy összemelegítjük. Vegyünk ki a szószból 3-4 evőkanállal (ezt tesszük majd a sodóba), majd a többit öntsük egy hőálló tál aljába, és hagyjuk hűlni.
  3. Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és mini pogácsaszaggatóval vagy egy vékony üvegpohárral szaggassuk ki. Ha kisebb golyókat szeretnénk, vágjuk ketté a pogácsákat, és formázzunk belőlük kis golyóbisokat.
  4. A másik adag vajat olvasszuk meg, a diót pedig daráljuk le, és keverjük el a kristálycukorral.
  5. A golyókat forgassuk meg az olvasztott vajban, ezt követően hempergessük meg a cukros dióban, majd rendezzük őket a málnaszószos tálba.
  6. A tetejét szórjuk meg a maradék diós-cukros keverékkel, ezután tegyük a 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, nehogy a dió odakapjon.

Málnás sodó

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét egy vaníliarúddal.
  2. A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítés végett.
  3. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  4. Közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját. Ezután egy szűrőn átpasszírozva hozzáadjuk a málnát (mél, jól elkeverjük (egy kis ételfestékkel javíthatunk a színén), majd szószos kiöntőben szervírozzuk. Tálalás előtt még egyszer érdemes átszűrni, hogy tutira ne legyen csomós, darabos!
  5. A galuskát sütés után hagyjuk picit hűlni, majd langyosan, a málnás sodóval gazdagon nyakon öntve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy rusztikus desszertköltemény. Most málnával kombóztuk, amitől aztán tényleg nagyon extra lett. A rózsaszín vaníliasodót még Barbie is elirigyelné!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!