Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
75g tej42 kcal
-
4g vaj25 kcal
A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz
A vaníliamártáshoz
-
125g tej70 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10 kcal
Összesen
1358
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
300g tej168 kcal
-
14g vaj100 kcal
A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz
-
200g mák1050 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g tej56 kcal
A vaníliamártáshoz
-
500g tej280 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
5431
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
24.8g finomliszt90 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.5g margarin18 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
14.9g tej8 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz
-
9.9g mák52 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
5g tej3 kcal
A vaníliamártáshoz
-
24.8g tej14 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
270
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.3 g
Zsír
-
Összesen 62.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2449.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 1011 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 634 mg
-
Nátrium 524 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.3 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 369 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 349 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
1358
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125.1 g
Zsír
-
Összesen 249.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 98 g
-
Koleszterin 464 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9798.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 228 mg
-
Kálcium 4046 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 823 mg
-
Foszfor 2536 mg
-
Nátrium 2094 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 665.2 g
-
Cukor 213 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 135.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1477 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 142 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 517 micro
-
Kolin: 427 mg
-
Retinol - A vitamin: 1394 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 972 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 531 micro
Összesen
5431
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 6.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
270
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
-
2 dkg élesztő
-
3 dl tej
A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 dl tej
A vaníliamártáshoz
-
0.5 l tej
-
2 db tojássárgája
-
1 púpozott ek finomliszt
-
1 púpozott ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- Kb. fél dl langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
- A lisztből a sóval, 3 dkg cukorral, az élesztővel, 5 ek olvasztott margarinnal és a tejjel lágy tésztát készítünk. Hagyjuk kétszeresére kelni.
- A darált mákot összekeverjük fele annyi cukorral, mint amennyi a mák tömege.
- Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk.
- A megkelt tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és pizzavágóval 2-3 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk.
- Mindegyiket jól megkenjük olvasztott margarinnal, majd alaposan megforgatjuk a cukros darált mákban. Szerintem kézzel a legpraktikusabb, bár a kezünkre így jó sok mák tapad, de ettől nem kell visszariadni :).
- A mákos hurkákat a kuglófformába rakjuk körbe-körbe egymás mellé, majd egymásra.
- Bekapcsoljuk a sütőt.
- A tésztát 10 perc pihentetés után tesszük a sütőbe.
- Amikor már majdnem kész, meglocsolhatjuk 1 dl tejjel, amelyben elkevertünk 1 cs vaníliás cukrot. Ezután még 5 percre viszatoljuk a sütőbe. (De ez a meglocsolás éppen el is maradhat. Akkor viszont a darált mákhoz adjuk a vaníliás cukrot.)
- Ha megsült, pici állás után kifordítjuk a formából.
- Amikor már csak langyos, úgy vágjuk, mint a kuglófot, és vaníliamártással tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 169
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 140
- Össznézettség: 18602
- Feltöltés dátuma: 2011. január 15.
Ajánló
Ugyanebből a tésztából mák helyett dióval nagyon finom aranygaluska készíthető!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Fahéj
288 recept
Nekiveselkedtem egy olyan mákosgubának, amelynek a "kiflijét" is magunknak kell megsütni, mert ugye az az igazi kihívás. :) Már félig kész volt a tésztám, amikor észrevettem, hogy egy kis gubanc van. Méghozzá az, hogy ezeket a kisült kelt rudakat egy napot állni kell hagyni, hogy megszikkadjanak, hogy aztán beáztathassuk, mint ahogy az a mákosgubánál meg vagyon írva. Na azt már nem, én nem akartam egy napot várni, mert már teljesen rákészültem aznap a mákos finomságra. Így kicsit alakítottam a tésztán és az elkészítésen. Persze azért más is lett, mint a mákosguba, de még melegében ehettük, és mit mondjak, nem csalódtunk az ízében sem.