r
Nosalty Logó

Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Mákosgubanc házi tésztából - Mákosguba 9.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

Összesen 1358 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

Összesen 5431 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

Összesen 270 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.3 g

Zsír

  • Összesen
    62.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2449.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    1011 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    634 mg
  • Nátrium
    524 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    166.3 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    349 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 1358 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.1 g

Zsír

  • Összesen
    249.6 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    98 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9798.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    228 mg
  • Kálcium
    4046 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    823 mg
  • Foszfor
    2536 mg
  • Nátrium
    2094 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    665.2 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1477 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    142 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    517 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    972 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    531 micro
Összesen 5431 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    6.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 270 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Kb. fél dl langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztből a sóval, 3 dkg cukorral, az élesztővel, 5 ek olvasztott margarinnal és a tejjel lágy tésztát készítünk. Hagyjuk kétszeresére kelni.
  3. A darált mákot összekeverjük fele annyi cukorral, mint amennyi a mák tömege.
  4. Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk.
  5. A megkelt tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és pizzavágóval 2-3 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk.
  6. Mindegyiket jól megkenjük olvasztott margarinnal, majd alaposan megforgatjuk a cukros darált mákban. Szerintem kézzel a legpraktikusabb, bár a kezünkre így jó sok mák tapad, de ettől nem kell visszariadni :).
  7. A mákos hurkákat a kuglófformába rakjuk körbe-körbe egymás mellé, majd egymásra.
  8. Bekapcsoljuk a sütőt.
  9. A tésztát 10 perc pihentetés után tesszük a sütőbe.
  10. Amikor már majdnem kész, meglocsolhatjuk 1 dl tejjel, amelyben elkevertünk 1 cs vaníliás cukrot. Ezután még 5 percre viszatoljuk a sütőbe. (De ez a meglocsolás éppen el is maradhat. Akkor viszont a darált mákhoz adjuk a vaníliás cukrot.)
  11. Ha megsült, pici állás után kifordítjuk a formából.
  12. Amikor már csak langyos, úgy vágjuk, mint a kuglófot, és vaníliamártással tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 169
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 18374
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 15.

Ajánló

Ugyanebből a tésztából mák helyett dióval nagyon finom aranygaluska készíthető!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nekiveselkedtem egy olyan mákosgubának, amelynek a "kiflijét" is magunknak kell megsütni, mert ugye az az igazi kihívás. :) Már félig kész volt a tésztám, amikor észrevettem, hogy egy kis gubanc van. Méghozzá az, hogy ezeket a kisült kelt rudakat egy napot állni kell hagyni, hogy megszikkadjanak, hogy aztán beáztathassuk, mint ahogy az a mákosgubánál meg vagyon írva. Na azt már nem, én nem akartam egy napot várni, mert már teljesen rákészültem aznap a mákos finomságra. Így kicsit alakítottam a tésztán és az elkészítésen. Persze azért más is lett, mint a mákosguba, de még melegében ehettük, és mit mondjak, nem csalódtunk az ízében sem.

Hozzávalók

A tésztához

A beforgatáshoz és a meglocsoláshoz

A vaníliamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...