r
Nosalty Logó

Mákos-mézes kocka

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lizinka_
Mákos-mézes kocka
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tésztához

töltelékhez

1065
Kalória
19.8g
Fehérje
139.9g
Szénhidrátok
48.7g
Zsír
33.7g
Víz
125.6g
Koleszterin
10.1g
Rost
35.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tésztához

töltelékhez

Összesen 1065 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tésztához

töltelékhez

Összesen 4258 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

tésztához

töltelékhez

Összesen 353 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1580.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    675 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    567 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 1065 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.1 g

Zsír

  • Összesen
    194.6 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6322.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    2701 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    621 mg
  • Foszfor
    2270 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    559.4 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    135 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 4258 kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 353 kcal

Elkészítés

tésztához

  1. Egy méretes edénybe összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Utána beletesszük a vajat, és összedörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sót, darált mákot. Kezünkkel összekeverjük.
  2. Ezután tesszük bele a tojást, a mézet és a tejet. Jól összedolgozzuk. Nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit cipó alakúra formálunk, és félretesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.

töltelékhez

  1. A szilvalekvárt egy méretes tálba tesszük és fellazítjuk a tejjel. Beletesszük a mézet, cukrokat és a mákot. Jól elkeverjük.
  2. A tésztacipót három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot kb. 28x20 cm-es lappá nyújtjuk.
  3. Egy méretes tepsit (nálam ez 40x40 cm-es sütőlemez) kibélelünk sütőpapírral, vagy megvajazunk. Beleteszünk egy tésztalapot, és megkenjük a mákos-szilvalekváros töltelék felével. A tölteléket úgy kenjük el a tésztán, hogy a széleit kihagyjuk.
  4. A töltelékre tesszük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk töltelékkel az előzőhöz hasonló módon, majd befedjük az utolsó tésztalappal. A tenyerünkkel nagyon gyengén összesimogatjuk a lapokat, enyhén megnyomva. A lekváros töltelék így szépen eloszlik a lapok között.
  5. Előmelegített 180 C-os sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor kivettük a sütőből, teljesen kihűtjük a süteményt. Levágjuk a felesleges széleket, és tetszőleges módon szeleteljük, kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40

Szilvalekvárt főztem, és egy kisebb adag kimaradt az üvegekből. Ezt használtam fel egy régi, családi recept elkészítéséhez. Visszaemlékezvén, sokszor sütötte édesanyám ezt a mákos-mézes-szilvalekváros finomságot nekünk gyerekeknek. Az összeért, különleges ízek magukért beszélnek! Ajánlom kipróbálásra!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!