r
Nosalty Logó

Mákos mari

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Mákos mari
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1050 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 4198 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 214 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    52.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2128.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    789 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    492 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.2 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    396 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    375 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    276 micro
Összesen 1050 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103 g

Zsír

  • Összesen
    211.7 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8512.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    3156 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    589 mg
  • Foszfor
    1969 mg
  • Nátrium
    2550 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    476.6 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    631 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1583 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    671 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1501 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    979 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1102 micro
Összesen 4198 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 214 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Karikázzuk fel a kifliket, hogy egy picit a karikák is megszikkadjanak.
  2. Tegyük fel a tejet a vaníliás cukorral a tűzre, forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
  3. A tojások sárgáját, a kristálycukorral és a vajjal/margarinnal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a meleg tejhez. Nagyjából ezen a ponton érdemes a sütőt elkezdeni melegíteni.
  4. Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a csumájukat, és 2-3 mm-es darabokra szeljük fel. A mákot keverjük el a porcukorral. (Kóstoló után ér utánízesíteni, de érdemes kalkulálni a többi édes hozzávalóval is.)
  5. Most következik a dolog pepecselősebb része: Ebbe a lassan langyosodó löttybe mártogassuk bele egyesével a kifliket, majd egy tűzálló tál aljára szép, katonás rendben pakoljuk őket egymás mellé. Mehetnek jó szorosan.
  6. Ha a tál alja megtelt, jöhet a kiflikre egy réteg mák és egy sor alma. Az almát szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal.
  7. Újabb tejes kifli réteg következik, majd mák, alma és fahéj. A rakosgatást addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók - vagy meg nem telik a tál.
  8. Érdemes a tetejére egy sor kiflit hagyni vagy ha nem úgy jött ki a lépés, akkor egy sor fahéjas almával zárjuk le. Ennek a tetejére kerüljön a tojások fehérjéből vert kemény hab, amelyet a lekvárral szépen meg lehet pöttyözni.
  9. Előmelegített sütőbe tolva, 180 fokon, körülbelül fél óráig sütjük. Lehet kevesebb ideig is, de mi úgy szeretjük, ha már nem ropog az alma. Arra azonban vigyázzunk, hogy a tojáshab ne égjen meg. Nekem ezúttal szilvalekvár jutott a tetejére, ezért barnább kicsit.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 14458
  • Feltöltés dátuma: 2016. május 05.

Ajánló

Desszertként, de édesszájúaknak főfogásként is tökéletesen megállja a helyét. Emberem szerint kifejezetten könnyed fogás. Ellenben kicsit sem diétás.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos mari
baghyra 9 recept

Édesanyám titkos fegyvere ez a recept, amivel eddig minden vendéget sikerült levennie a lábáról. Hidegen és melegen fogyasztva is kiváló. Karácsonykor sem hiányozhat az asztalról, de én egész évben szívesen készítem, mivel az alma, a mák és a fahéj is nagy kedvenceim. A hozzávalók mennyiségét hozzávetőlegesen tudtam megadni, hiszen mindenki saját szájíze szerint készítheti édesebbre, mákosabbra, szaftosabbra vagy éppen szárazabbra. Az eredeti recept, ha minden igaz, a Takarékosan télen-nyáron névre hallgató salátásodott állapotú szakácskönyvből származik, innen ered nem mindennapi elnevezése is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...