Mákos mari
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 52.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2128.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 789 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 492 mg
-
Nátrium 638 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.2 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 157.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 396 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 375 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 276 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103 g
Zsír
-
Összesen 211.7 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 82 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8512.5 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 3156 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 589 mg
-
Foszfor 1969 mg
-
Nátrium 2550 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.6 g
-
Cukor 253 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 631 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1583 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 588 micro
-
Kolin: 671 mg
-
Retinol - A vitamin: 1501 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 979 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1102 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 433.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Karikázzuk fel a kifliket, hogy egy picit a karikák is megszikkadjanak.
- Tegyük fel a tejet a vaníliás cukorral a tűzre, forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
- A tojások sárgáját, a kristálycukorral és a vajjal/margarinnal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a meleg tejhez. Nagyjából ezen a ponton érdemes a sütőt elkezdeni melegíteni.
- Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a csumájukat, és 2-3 mm-es darabokra szeljük fel. A mákot keverjük el a porcukorral. (Kóstoló után ér utánízesíteni, de érdemes kalkulálni a többi édes hozzávalóval is.)
- Most következik a dolog pepecselősebb része: Ebbe a lassan langyosodó löttybe mártogassuk bele egyesével a kifliket, majd egy tűzálló tál aljára szép, katonás rendben pakoljuk őket egymás mellé. Mehetnek jó szorosan.
- Ha a tál alja megtelt, jöhet a kiflikre egy réteg mák és egy sor alma. Az almát szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal.
- Újabb tejes kifli réteg következik, majd mák, alma és fahéj. A rakosgatást addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók - vagy meg nem telik a tál.
- Érdemes a tetejére egy sor kiflit hagyni vagy ha nem úgy jött ki a lépés, akkor egy sor fahéjas almával zárjuk le. Ennek a tetejére kerüljön a tojások fehérjéből vert kemény hab, amelyet a lekvárral szépen meg lehet pöttyözni.
- Előmelegített sütőbe tolva, 180 fokon, körülbelül fél óráig sütjük. Lehet kevesebb ideig is, de mi úgy szeretjük, ha már nem ropog az alma. Arra azonban vigyázzunk, hogy a tojáshab ne égjen meg. Nekem ezúttal szilvalekvár jutott a tetejére, ezért barnább kicsit.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 14541
- Feltöltés dátuma: 2016. május 05.
Ajánló
Desszertként, de édesszájúaknak főfogásként is tökéletesen megállja a helyét. Emberem szerint kifejezetten könnyed fogás. Ellenben kicsit sem diétás.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
Édesanyám titkos fegyvere ez a recept, amivel eddig minden vendéget sikerült levennie a lábáról. Hidegen és melegen fogyasztva is kiváló. Karácsonykor sem hiányozhat az asztalról, de én egész évben szívesen készítem, mivel az alma, a mák és a fahéj is nagy kedvenceim. A hozzávalók mennyiségét hozzávetőlegesen tudtam megadni, hiszen mindenki saját szájíze szerint készítheti édesebbre, mákosabbra, szaftosabbra vagy éppen szárazabbra. Az eredeti recept, ha minden igaz, a Takarékosan télen-nyáron névre hallgató salátásodott állapotú szakácskönyvből származik, innen ered nem mindennapi elnevezése is.