Mák petit fours-ban
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
30g mák158 kcal
-
17g tej9 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A töltelékhez
-
33g gyümölcslé15 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
12g barna cukor44 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
A mázhoz
Összesen
876
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
180g finomliszt655 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
180g mák945 kcal
-
100g tej56 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A töltelékhez
-
200g gyümölcslé92 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
70g barna cukor266 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A mázhoz
Összesen
5263
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
11.7g finomliszt43 kcal
-
11.7g vaj84 kcal
-
11.7g porcukor45 kcal
-
11.7g mák62 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
7.8g tojásfehérje4 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
A töltelékhez
-
13g gyümölcslé6 kcal
-
3.3g vaj23 kcal
-
4.6g barna cukor17 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
A mázhoz
Összesen
341
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1286.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 561 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 434 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.4 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 288 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
876
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.8 g
Zsír
-
Összesen 276.3 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 929 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7721.2 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 3367 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 706 mg
-
Foszfor 2605 mg
-
Nátrium 849 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 650.5 g
-
Cukor 459 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 419.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1726 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 275 micro
-
Kolin: 415 mg
-
Retinol - A vitamin: 1692 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 399 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 510 micro
Összesen
5263
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 502.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
341
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
18 dkg finomliszt
-
18 dkg vaj
-
18 dkg porcukor
-
18 dkg mák
-
1 dl tej
-
3 db tojásfehérje
-
0.5 csomag sütőpor
-
0.5 citromból nyert citromlé
A töltelékhez
-
2 dl gyümölcslé
-
5 dkg vaj
-
7 dkg barna cukor
-
2 db tojássárgája
A mázhoz
Elkészítés
A tésztához
- Vérnarancs curd elkészítése:
- A vérnarancs levét és a cukrot feltesszük a legkisebb gázrózsa kis lángjára, s megvárjuk, amíg elolvad a cukor a lében, majd még 1-2 percig hagyjuk, hogy teljesen felmelegedjen a vérnarancs leve.
- Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen el nem olvad.
- Ezután visszatesszük a tűzre, s kicsit besűrűsítjük. Ezután ismét lehúzzuk a tűzről belekeverjük a két tojássárgáját, s közben folyamatosan keverjük.
- Majd ismét egy kicsit sűrítünk rajta a tűzön, s ekkor leszűrjük, hogy ne maradjon benne rost és/vagy mag. Majd a tűzön besűrűsítjük, hogy keveréskor elváljon a táltól, amiben főzzük.
- Elzárjuk alatta a tüzet, megvárjuk, amíg kihűl, s üvegbe töltve, hűtőben 3 hétig is eláll.
- Sütemény készítése:
- A mákot összekeverjük a tejjel, és félretesszük.
- Majd felverjük kemény habbá a tojások fehérjét, és a hűtőbe tesszük a felhasználásig.
- A vajat elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a mákot, s elkeverjük. Majd nagy mozdulatokkal hozzákeverjük a habot. Sűrű masszát kell kapnunk.
- A sütőt előmelegítjük, egy kis tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát, és megsütjük.
- Hagyjuk a tésztát kihűlni. Teljesen hűtsük ki, mert nagyon könnyen törik melegen, hidegen könnyebben kezelhető. Ha lehűlt, rövid időre, kb. fél órára a hűtőbe is betehetjük, mert akkor már eléggé stabil lesz ahhoz, hogy kettévágjuk.
- Amikor széltében kettévágtuk, megkenjük az egyik lapot a curddel, majd a másik lapot a tetejére helyezzük.
- A porcukorhoz annyi citromlevet öntünk, amitől nagyon sűrű, de kenhető masszát kapunk, s a felső süteményréteg tetejére öntjük és elkenjük rajta.
- Ha megszilárdult, vizes késsel szeletelhetjük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 129
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 13919
- Feltöltés dátuma: 2012. április 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A petit fours apró, pici, finom és nem utolsó sorban édesség falatocska. Amolyan "teasütemény", melyből több fajta is létezik. Úgy gondoltam, ha már múltkor elkészítettük a vérnarancs curd-öt, akkor most használjuk is fel apró kis süteményekbe töltve.