r
Nosalty Logó

Mák-macaron citromos krémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ÍZcsiklandozó
Mák-macaron citromos krémmel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Krém

Összesen 714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Krém

Összesen 2856 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Krém

Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1410.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    698 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    441 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.4 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    129.8 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5643.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    2791 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    638 mg
  • Foszfor
    1765 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    397.7 g
  • Cukor
    352 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    204.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 2856 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    708.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 358 kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Elkészítés

Tészta

  1. A darált mákot és a porcukrot keverjük össze, és kávédarálón vagy késes robotgép darálóján daráljuk meg, szinte lisztszerűvé. Szitáljuk át.
  2. A tojás fehérjét felezzük meg. 55 grammot öntsünk a mákos keverékhez, és egy spatula segítségével keverjük össze jó alaposan, amitől nagyon sűrű, kenhető masszát kapunk.
  3. A kristálycukrot a vízzel kezdjük lassan forralni, közben pedig cukorhőmérővel figyeljük a hőfokát. A tojásfehérje másik felét (55 g-ot) kezdjünk habverővel lassan verni. Amikor már kifehéredett és a szirup 114 fokos lett, vékony sugárban öntsük a tojáshabhoz, miközben folytassuk a habverést. Ezután még további 7-8 percig magas fokozaton verjük, míg nagyon kemény, selymes, fényes habot kapunk, amelyből a habverőt kiemelve merev csúcsot tudunk húzni.
  4. A cukros-mákos masszához kisebb adagokban keverjük el a sziruppal forrázott tojáshabot. A keverést végezzük alaposan, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal úgy, hogy mindenhonnan egyenletesen távozzanak a levegő buborékok. A massza akkor jó, ha a keverőlapátról vagy spatuláról széles szalagban, lassan folyik le és le tudunk vele írni egy nyolcast megszakadás nélkül.
  5. Ezután töltsük habzsákba, majd nagyobb lyukú csőrön keresztül függőlegesen nyomjunk kisebb halmokat egy szilikonos sütőpapírra. Ha nem vagyunk még rutinosak, bátran rajzoljuk elő az egyforma köröket, majd megfordítva a sütőpapírt az átlátszó köröket egyformán töltsük ki a macaronmasszával. Párszor ütögessük a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozni tudjanak. Pihentessük 15-20 percig a tésztát, ami alatt melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  6. Tegyük a tepsit a sütőbe, és 3 percig nyitott ajtónál süssük a macaronokat, majd becsukva a sütő ajtaját mérsékeljük a hőfokot 140 fokra, és süssük még 14-15 percig. Akkor jó a tészta, ha ujjunkkal megérintve a macaronok teteje már stabilan áll, egy picit sem mozog. (Arra figyeljünk, hogy semmiképp se barnuljon a tészta, inkább mérsékeljük a hőfokot a sütőnktől függően!)
  7. A sütőtepsin hagyjuk kihűlni a mákos habcsókokat, majd kettőt-kettőt összeillesztve tegyük félre töltésig.

Krém

  1. A citromos krémhez a fehér csokoládét tördeljük lábasba, adjuk hozzá a kimért tejszínt, és folyamatosan keverve lassú tűzön addig melegítsük, míg a csoki el nem olvad.
  2. Hűtsük langyosra, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét, ha pedig "citromosabb" színt szeretnénk, akkor az ételfestéket is. Hűtsük ki teljesen a krémet, majd habosítsuk fel egy kézi habverővel.
  3. Az összepárosított mákos tésztakorongokat ragasszuk össze a citromos krémmel.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 176
  • Össznézettség: 15011
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mák-macaron citromos krémmel
ÍZcsiklandozó 12 recept

Hozzávalók

Tészta

Krém

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...