Mák-macaron citromos krémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
ÍZcsiklandozó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
28g tojásfehérje14 kcal
-
34g porcukor131 kcal
-
44g mák230 kcal
-
10g víz0 kcal
-
38g cukor145 kcal
Krém
-
25g fehér csokoládé135 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
714
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
110g tojásfehérje57 kcal
-
135g porcukor522 kcal
-
175g mák919 kcal
-
38g víz0 kcal
-
150g cukor581 kcal
Krém
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
80g habtejszín234 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
2856
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
13.8g tojásfehérje7 kcal
-
16.9g porcukor66 kcal
-
22g mák115 kcal
-
4.8g víz0 kcal
-
18.8g cukor73 kcal
Krém
-
12.5g fehér csokoládé68 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
0.8g citromhéj0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
358
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1410.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 698 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 441 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.4 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 51.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
714
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 129.8 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5643.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 2791 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 638 mg
-
Foszfor 1765 mg
-
Nátrium 350 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 397.7 g
-
Cukor 352 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 204.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
2856
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 708.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 350 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
110 g tojásfehérje
-
135 g porcukor
Krém
-
100 g fehér csokoládé
-
80 ml habtejszín
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál citromlé
Elkészítés
Tészta
- A darált mákot és a porcukrot keverjük össze, és kávédarálón vagy késes robotgép darálóján daráljuk meg, szinte lisztszerűvé. Szitáljuk át.
- A tojás fehérjét felezzük meg. 55 grammot öntsünk a mákos keverékhez, és egy spatula segítségével keverjük össze jó alaposan, amitől nagyon sűrű, kenhető masszát kapunk.
- A kristálycukrot a vízzel kezdjük lassan forralni, közben pedig cukorhőmérővel figyeljük a hőfokát. A tojásfehérje másik felét (55 g-ot) kezdjünk habverővel lassan verni. Amikor már kifehéredett és a szirup 114 fokos lett, vékony sugárban öntsük a tojáshabhoz, miközben folytassuk a habverést. Ezután még további 7-8 percig magas fokozaton verjük, míg nagyon kemény, selymes, fényes habot kapunk, amelyből a habverőt kiemelve merev csúcsot tudunk húzni.
- A cukros-mákos masszához kisebb adagokban keverjük el a sziruppal forrázott tojáshabot. A keverést végezzük alaposan, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal úgy, hogy mindenhonnan egyenletesen távozzanak a levegő buborékok. A massza akkor jó, ha a keverőlapátról vagy spatuláról széles szalagban, lassan folyik le és le tudunk vele írni egy nyolcast megszakadás nélkül.
- Ezután töltsük habzsákba, majd nagyobb lyukú csőrön keresztül függőlegesen nyomjunk kisebb halmokat egy szilikonos sütőpapírra. Ha nem vagyunk még rutinosak, bátran rajzoljuk elő az egyforma köröket, majd megfordítva a sütőpapírt az átlátszó köröket egyformán töltsük ki a macaronmasszával. Párszor ütögessük a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozni tudjanak. Pihentessük 15-20 percig a tésztát, ami alatt melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
- Tegyük a tepsit a sütőbe, és 3 percig nyitott ajtónál süssük a macaronokat, majd becsukva a sütő ajtaját mérsékeljük a hőfokot 140 fokra, és süssük még 14-15 percig. Akkor jó a tészta, ha ujjunkkal megérintve a macaronok teteje már stabilan áll, egy picit sem mozog. (Arra figyeljünk, hogy semmiképp se barnuljon a tészta, inkább mérsékeljük a hőfokot a sütőnktől függően!)
- A sütőtepsin hagyjuk kihűlni a mákos habcsókokat, majd kettőt-kettőt összeillesztve tegyük félre töltésig.
Krém
- A citromos krémhez a fehér csokoládét tördeljük lábasba, adjuk hozzá a kimért tejszínt, és folyamatosan keverve lassú tűzön addig melegítsük, míg a csoki el nem olvad.
- Hűtsük langyosra, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét, ha pedig "citromosabb" színt szeretnénk, akkor az ételfestéket is. Hűtsük ki teljesen a krémet, majd habosítsuk fel egy kézi habverővel.
- Az összepárosított mákos tésztakorongokat ragasszuk össze a citromos krémmel.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 44
- 7 napos nézettség: 176
- Össznézettség: 15011
- Feltöltés dátuma: 2021. május 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
ÍZcsiklandozó
12 recept