Magyaros túróval töltött gombafejek
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
64g gomba14 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
49 kcal
-
50g tehéntúró74 kcal
-
5g medvehagyma7 kcal
-
0 kcal
A gombafejekhez
A körethez
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
256g gomba55 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g füstölt szalonna197 kcal
-
200g tehéntúró294 kcal
-
20g medvehagyma28 kcal
-
0 kcal
A gombafejekhez
A körethez
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
20.1g gomba4 kcal
-
0.6g napraforgó olaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.4g füstölt szalonna15 kcal
-
15.7g tehéntúró23 kcal
-
1.6g medvehagyma2 kcal
-
0 kcal
A gombafejekhez
-
20.1g gomba4 kcal
-
3.9g sajt14 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
A körethez
-
9.4g rizs34 kcal
-
23.6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g gomba0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj6 kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 808.8 g
-
Cink 131 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 102 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 243.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 13 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 61 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.8 g
Zsír
-
Összesen 71.5 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3235.2 g
-
Cink 526 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 549 mg
-
Vas 408 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 353 mg
-
Réz 22 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 975.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 242 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 375 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.3 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 19 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
A töltelékhez
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 dkg füstölt szalonna
-
20 dkg tehéntúró
A gombafejekhez
A körethez
-
120 g rizs
-
3 dl víz
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A töltelékhez
- A gombát előkészítjük. Megmossuk, megpucoljuk a gombafejeket. (Én shiitake-vel dolgoztam, ennek a fajtának nem kell lehúzni a héját a kalapjáról.) Letörjük a tönköket. (Én késsel vágtam le őket, nehogy kiszakítsam a kalapot.)
- A elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben olajat melegítünk. Közben apróra vágjuk a szalonnát és a gombák tönkjeit, majd beszórjuk őket az olajba. Sózzuk, borsozzuk. A szalonna megpirul, a gomba pedig levet enged, majd miután elpárolgott róla a víz (max 5 perc), levesszük a gázról, hagyjuk hűlni.
- A túrót összetörjük, majd összekeverjük a sült szalonnával és gombatönkkel.
- A túrót három részre osztjuk. Az elsőt az őrölt paprikával keverjük össze, ez lesz a piros. A másodikat üresen hagyjuk, ez lesz a fehér. A harmadikat az apróra vágott medvehagymával keverjük össze, ez lesz a zöld.
- A gombafejeket megtöltjük a három színű túróval. Egy kevés reszelt sajtot teszünk a tetejükre.
- Majd olajjal bekent tepsibe tesszük. (Én erre a célra egy jénai fedelét használtam.)
- Megsütjük őket, de a lényeg ezzel kapcsolatban, hogy ha a sajt megpirult a tetején, akkor biztosan jó.
- Amíg a gomba sül, kimérjük a rizst, átválogatjuk, megmossuk. (Én nem szoktam mosni, mert a forró olaj úgyis mindent kiírt rajta, de ez megint egyéni.)
- A rizst forró olajon kicsit megpirítjuk, közben kevergetjük, nehogy leragadjon. Ha már füstöl, vagy bebarnul, akkor biztosan nem jó. :-) (max 2 perc) Hozzáöntjük a vizet. Sózzuk.
- Beledobjuk a szárított gombát. (Én erre a célra 1 fej szárított shiitake-t használtam.) Lefedjük, majd alacsony lángon elfőzzük a levét. (Ez talán 15 perc lehet, sose mértem.)
- A rizs körülbelül együtt készül el a gombával. A tálaláshoz a rizsből kis gombócokat készítünk, melyeket zöld levéllel díszítünk. A gombát rá vagy mellé helyezzük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12991
- Feltöltés dátuma: 2011. május 13.
Ajánló
Borok: Az étel mellé én fehér száraz bort ajánlok. A kicsit savanykás túróval szerintem nagyon jól harmonizál egy száraz bor, a vörösborok a magas tannin miatt szóba sem jöhetnek. A chardonnay biztosan jó választás, valószínűleg a hárslevelű és a juhfark is. Néhány tipp: A gombát soha nem szabad vízben áztatni, mert ízetlen lesz. Én általában meg sem mosom, csak lepucolom késsel, a maradékot a hőkezelés úgyis elintézi. A gombák 90%-a víz, rengeteg vizet engednek, szóval felesleges plusz vizet alájuk önteni, helyette olajjal lehet megakadályozni, hogy megégjenek, vagy leragadjanak. Ha a túrót sült ételben töltelékként használjuk, akkor általában nem érdemes tejföllel keverni, mert a tejfölben sok a víz, és ezért eláztatja az ételt. A rizsnél két dolog számít nagyon. Az egyik az, hogy térfogatra fele annyi rizst használjunk, mint amennyi vizet hozzáadunk. Mosásnál is tapad valamennyi víz a szemekre, szóval ha mossuk, akkor olyan 1,8 arány a megfelelő. A másik az, hogy a rizs akkor jó, ha pici kráterek látszanak benne, amikből apró buborékok jönnek fel. Ilyenkor ha lekapcsoljuk, és hagyjuk lehűlni, akkor a hűlés alatt a maradék víz is elpárolog belőle. Egy idő után az ember már rutinból tudja, hogy mikor jó, addig érdemes átlátszó fedőt használni az ellenőrzéshez. Ha nem szeretnénk, hogy összetapadjanak a rizsszemek, akkor mindenképp meg kell pirítani őket olajon az elején. Fontos, hogy eközben átkeverjük a rizst, hogy az olaj megtapadjon a szemeken. Így minden szem kap egy vékony réteget, ami nem engedi összetapadni őket a főzés során. A rizsnek jó ízt ad, ha szárított gombával együtt főzzük, de hasonló hatást lehet elérni, ha hagymát pirítunk az olajon, mielőtt a rizst hozzáadnánk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Pottyant az égből egy kiló shiitake gomba, és gondoltam, kipróbálom vele a töltött gombafejeket. Tölteléknek először valamilyen sajtra gondoltam, aztán inkább a túró és sült szalonna jól bevált keveréke mellett döntöttem. Később bejöttek a piros-fehér-zöld színek, mert a zöldhöz találtam itthon medvehagymát. Köretnek egyértelmű volt a rizs.