r
Nosalty Logó

Magyaros túróval töltött gombafejek

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
wsedfcgjmt
Magyaros túróval töltött gombafejek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 1416 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 111 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    808.8 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    102 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    61 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.8 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3235.2 g
  • Cink
    526 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    549 mg
  • Vas
    408 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    353 mg
  • Réz
    22 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    975.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    242 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 1416 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.3 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    19 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 111 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A gombát előkészítjük. Megmossuk, megpucoljuk a gombafejeket. (Én shiitake-vel dolgoztam, ennek a fajtának nem kell lehúzni a héját a kalapjáról.) Letörjük a tönköket. (Én késsel vágtam le őket, nehogy kiszakítsam a kalapot.)
  2. A elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben olajat melegítünk. Közben apróra vágjuk a szalonnát és a gombák tönkjeit, majd beszórjuk őket az olajba. Sózzuk, borsozzuk. A szalonna megpirul, a gomba pedig levet enged, majd miután elpárolgott róla a víz (max 5 perc), levesszük a gázról, hagyjuk hűlni.
  3. A túrót összetörjük, majd összekeverjük a sült szalonnával és gombatönkkel.
  4. A túrót három részre osztjuk. Az elsőt az őrölt paprikával keverjük össze, ez lesz a piros. A másodikat üresen hagyjuk, ez lesz a fehér. A harmadikat az apróra vágott medvehagymával keverjük össze, ez lesz a zöld.
  5. A gombafejeket megtöltjük a három színű túróval. Egy kevés reszelt sajtot teszünk a tetejükre.
  6. Majd olajjal bekent tepsibe tesszük. (Én erre a célra egy jénai fedelét használtam.)
  7. Megsütjük őket, de a lényeg ezzel kapcsolatban, hogy ha a sajt megpirult a tetején, akkor biztosan jó.
  8. Amíg a gomba sül, kimérjük a rizst, átválogatjuk, megmossuk. (Én nem szoktam mosni, mert a forró olaj úgyis mindent kiírt rajta, de ez megint egyéni.)
  9. A rizst forró olajon kicsit megpirítjuk, közben kevergetjük, nehogy leragadjon. Ha már füstöl, vagy bebarnul, akkor biztosan nem jó. :-) (max 2 perc) Hozzáöntjük a vizet. Sózzuk.
  10. Beledobjuk a szárított gombát. (Én erre a célra 1 fej szárított shiitake-t használtam.) Lefedjük, majd alacsony lángon elfőzzük a levét. (Ez talán 15 perc lehet, sose mértem.)
  11. A rizs körülbelül együtt készül el a gombával. A tálaláshoz a rizsből kis gombócokat készítünk, melyeket zöld levéllel díszítünk. A gombát rá vagy mellé helyezzük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12987
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 13.

Ajánló

Borok: Az étel mellé én fehér száraz bort ajánlok. A kicsit savanykás túróval szerintem nagyon jól harmonizál egy száraz bor, a vörösborok a magas tannin miatt szóba sem jöhetnek. A chardonnay biztosan jó választás, valószínűleg a hárslevelű és a juhfark is. Néhány tipp: A gombát soha nem szabad vízben áztatni, mert ízetlen lesz. Én általában meg sem mosom, csak lepucolom késsel, a maradékot a hőkezelés úgyis elintézi. A gombák 90%-a víz, rengeteg vizet engednek, szóval felesleges plusz vizet alájuk önteni, helyette olajjal lehet megakadályozni, hogy megégjenek, vagy leragadjanak. Ha a túrót sült ételben töltelékként használjuk, akkor általában nem érdemes tejföllel keverni, mert a tejfölben sok a víz, és ezért eláztatja az ételt. A rizsnél két dolog számít nagyon. Az egyik az, hogy térfogatra fele annyi rizst használjunk, mint amennyi vizet hozzáadunk. Mosásnál is tapad valamennyi víz a szemekre, szóval ha mossuk, akkor olyan 1,8 arány a megfelelő. A másik az, hogy a rizs akkor jó, ha pici kráterek látszanak benne, amikből apró buborékok jönnek fel. Ilyenkor ha lekapcsoljuk, és hagyjuk lehűlni, akkor a hűlés alatt a maradék víz is elpárolog belőle. Egy idő után az ember már rutinból tudja, hogy mikor jó, addig érdemes átlátszó fedőt használni az ellenőrzéshez. Ha nem szeretnénk, hogy összetapadjanak a rizsszemek, akkor mindenképp meg kell pirítani őket olajon az elején. Fontos, hogy eközben átkeverjük a rizst, hogy az olaj megtapadjon a szemeken. Így minden szem kap egy vékony réteget, ami nem engedi összetapadni őket a főzés során. A rizsnek jó ízt ad, ha szárított gombával együtt főzzük, de hasonló hatást lehet elérni, ha hagymát pirítunk az olajon, mielőtt a rizst hozzáadnánk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Magyaros túróval töltött gombafejek
wsedfcgjmt 7 recept

Pottyant az égből egy kiló shiitake gomba, és gondoltam, kipróbálom vele a töltött gombafejeket. Tölteléknek először valamilyen sajtra gondoltam, aztán inkább a túró és sült szalonna jól bevált keveréke mellett döntöttem. Később bejöttek a piros-fehér-zöld színek, mert a zöldhöz találtam itthon medvehagymát. Köretnek egyértelmű volt a rizs.

Hozzávalók

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...