r
Nosalty Logó

Macho Besar-indiai mustáros halászlé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Patnaik Katalin
Macho Besar-indiai mustáros halászlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A főzéshez

A léhez

Összesen 234 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A főzéshez

A léhez

Összesen 936 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A főzéshez

A léhez

Összesen 51 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    609.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    302.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    186 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    450 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 234 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    129.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2437.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1279 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1211 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    744 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    308 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    1800 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    549 micro
Összesen 936 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    563 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 51 kcal

Hozzávalók

A főzéshez

A léhez

Elkészítés

A főzéshez

  1. A halat megpucoljuk, karikákra vágjuk, és beforgatjuk sóba és kurkumába. A kurkuma azért jó, mert nehezebben ég oda, szép színe és jó íze lesz tőle. Egy serpenyőben addig pirítjuk, míg kap egy kérget, de nem sül át teljesen. Ez azért kell, hogy ne essen szét főzés közben.
  2. A léhez a hozzávalókat egy mixerben addig turmixoljuk, amíg a mustármagok mind össze nem törnek, és az egész egy krémes állagot nem kap. Nagyon erős illata lesz, ebből is tudhatjuk, hogy kész van.
  3. Egy lábasban melegítünk olajat. Használjuk azt, amiben a halat sütöttük. Kipattogtatjuk a magokat a „főzéshez” szekcióból, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ne aggódjunk, ha az olaj túl soknak tűnik, sajnos ez a recept ilyen... kihagyható ugyan, de nem lesz olyan finom, gazdag íze.
  4. Hozzáadjuk a masszánkat. Vigyázat, a forró olaj miatt köpködhet!
  5. Hozzáadunk kb egy pohár vizet, és hagyjuk, hogy alacsony lángon kb 5 percig rotyogjon (amíg el nem tűnik az a nagyon erős illata).
  6. Hozzáadjuk a kurkumát és a sót. Vigyázzunk, mert a hal is sós! Ha mangóporral dolgozunk, akkor most adjuk hozzá. Ha citrommal, akkor csak a végén, mert keserűvé válik, ha túl sokáig főzzük.
  7. Óvatosan beletesszük a halat. Ha nem lepi el teljesen, akkor adjunk még hozzá vizet. Hagyjuk, hogy megfőjön, szintén alacsony lángon. Néha nagyon óvatosan keverjük, különben a hal darabokra esik.
  8. Mikor megfőtt a hal (fajtától függ, kb 20 perc, mert már meg is pirítottuk) levesszük a gázról, (hozzáadjuk a citromot, ha azzal dolgozunk) elkeverjük, és a tetejét megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel.
  9. Tradicionálisan rizzsel tálalják.
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2438
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Macho Besar-indiai mustáros halászlé
Patnaik Katalin 5 recept

A Macho Besar (macsó béször) kelet-indiai, orissa-i étel, anyósom specialitása. Télen rendkívül praktikus, mivel a rengeteg mustár, gyömbér és fokhagyma miatt jól átmelegíti az embert. Nagyon erős, karakteres íze van, ezért ha valaki nem bírja az erős ételeket, kevesebb mustármaggal enyhíteni lehet. 5 kk mustár-, 3 kk koriander-, és 2 kk köménymag megfelel, ha enyhébbre szeretnénk csinálni;  vagy egyszerűen csak adjunk hozzá több vizet.

Hozzávalók

A főzéshez

A léhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...