Macho Besar-indiai mustáros halászlé
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Patnaik Katalin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
A főzéshez
-
250g hal144 kcal
-
35 kcal
-
0g mustármag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
63g víz0 kcal
A léhez
-
2g mustármag10 kcal
-
1g koriandermag4 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
0g chili0 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
Összesen
234
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
A főzéshez
-
1000g hal576 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
1g mustármag3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
250g víz0 kcal
A léhez
-
8g mustármag41 kcal
-
5g koriandermag15 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
0g chili0 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
Összesen
936
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
A főzéshez
-
54.7g hal31 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
13.7g víz0 kcal
A léhez
-
0.4g mustármag2 kcal
-
0.3g koriandermag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
21.9g paradicsom4 kcal
-
0.7g gyömbér1 kcal
-
1.6g fokhagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
Összesen
51
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 609.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 320 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 302.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 186 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 450 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
234
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 129.8 g
Zsír
-
Összesen 31.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2437.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 1279 mg
-
Nátrium 355 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 1211 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 744 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 308 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 404 micro
-
β-karotin 1800 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 549 micro
Összesen
936
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 563 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
51
kcal
Hozzávalók
A főzéshez
-
1 kg hal
-
2 ek napraforgó olaj
-
0.5 kk mustármag
-
0.5 kávéskanál köménymag
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 kk kurkuma
-
só ízlés szerint
A léhez
-
8 kk mustármag
-
5 kk koriandermag
-
3 kávéskanál köménymag
-
4 db paradicsom
-
2 cm gyömbér
-
0.5 fej fokhagyma
-
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés
A főzéshez
- A halat megpucoljuk, karikákra vágjuk, és beforgatjuk sóba és kurkumába. A kurkuma azért jó, mert nehezebben ég oda, szép színe és jó íze lesz tőle. Egy serpenyőben addig pirítjuk, míg kap egy kérget, de nem sül át teljesen. Ez azért kell, hogy ne essen szét főzés közben.
- A léhez a hozzávalókat egy mixerben addig turmixoljuk, amíg a mustármagok mind össze nem törnek, és az egész egy krémes állagot nem kap. Nagyon erős illata lesz, ebből is tudhatjuk, hogy kész van.
- Egy lábasban melegítünk olajat. Használjuk azt, amiben a halat sütöttük. Kipattogtatjuk a magokat a „főzéshez” szekcióból, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ne aggódjunk, ha az olaj túl soknak tűnik, sajnos ez a recept ilyen... kihagyható ugyan, de nem lesz olyan finom, gazdag íze.
- Hozzáadjuk a masszánkat. Vigyázat, a forró olaj miatt köpködhet!
- Hozzáadunk kb egy pohár vizet, és hagyjuk, hogy alacsony lángon kb 5 percig rotyogjon (amíg el nem tűnik az a nagyon erős illata).
- Hozzáadjuk a kurkumát és a sót. Vigyázzunk, mert a hal is sós! Ha mangóporral dolgozunk, akkor most adjuk hozzá. Ha citrommal, akkor csak a végén, mert keserűvé válik, ha túl sokáig főzzük.
- Óvatosan beletesszük a halat. Ha nem lepi el teljesen, akkor adjunk még hozzá vizet. Hagyjuk, hogy megfőjön, szintén alacsony lángon. Néha nagyon óvatosan keverjük, különben a hal darabokra esik.
- Mikor megfőtt a hal (fajtától függ, kb 20 perc, mert már meg is pirítottuk) levesszük a gázról, (hozzáadjuk a citromot, ha azzal dolgozunk) elkeverjük, és a tetejét megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel.
- Tradicionálisan rizzsel tálalják.
- Elkészítettem: 1000 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2444
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Patnaik Katalin
5 recept
A Macho Besar (macsó béször) kelet-indiai, orissa-i étel, anyósom specialitása. Télen rendkívül praktikus, mivel a rengeteg mustár, gyömbér és fokhagyma miatt jól átmelegíti az embert. Nagyon erős, karakteres íze van, ezért ha valaki nem bírja az erős ételeket, kevesebb mustármaggal enyhíteni lehet. 5 kk mustár-, 3 kk koriander-, és 2 kk köménymag megfelel, ha enyhébbre szeretnénk csinálni; vagy egyszerűen csak adjunk hozzá több vizet.