Lúdláb torta ahogy Csokoládéimádó készíti
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
8g víz0 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
0 kcal
-
33g porcukor126 kcal
-
33g finomliszt118 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
5g rumaroma0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
125g meggybefőtt90 kcal
A díszítéshez
-
20g meggy9 kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
A piskótához
-
110g tojás138 kcal
-
32g víz0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
0 kcal
-
130g porcukor503 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
800g növényi habtejszín2008 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
20g rumaroma0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
500g meggybefőtt360 kcal
A díszítéshez
-
80g meggy36 kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
A piskótához
-
5.4g tojás7 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
17 kcal
-
0 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
39.1g növényi habtejszín98 kcal
-
9.8g étcsokoládé53 kcal
-
1g rumaroma0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
24.4g meggybefőtt18 kcal
A díszítéshez
-
3.9g meggy2 kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 74.3 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 519.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128.7 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 152 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 297.3 g
-
Telített zsírsav 222 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2078.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 755 mg
-
Nátrium 673 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 515 g
-
Cukor 269 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 185.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 205 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 302 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 606 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 634 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 101.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
2 db tojás
-
5 ek napraforgó olaj
-
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
13 dkg porcukor
-
13 dkg finomliszt
A krémhez
-
8 dl növényi habtejszín
-
20 ml rumaroma
-
0.5 ek cukor
A díszítéshez
-
80 g meggy
Elkészítés
A piskótához
- A piskóta: Kivajazzuk, megszórjuk liszttel vagy édes morzsávala 22 cm-es csatos tortaformánk alját és oldalát, majd hűtőbe tesszük.
- Szétválasztjuk a tojásokat, majd a tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük.
- A sárgájával kikeverjük a porcukrot, a lisztet, majd a meleg vizet, kakaóport és az olajat.
- Vesszük a habunk felét, és összedolgozzuk a fenti masszánkkal, majd mikor sehol sem virít egy fehér pontocska sem, ráhintjük 1 csapott kk sütőport, és a maradék habunkkal lágyan nagyjából keverjük össze.
- Az előkészített formánkba öntjük a masszánkat, és sütőben 180°C-on, gázon 4-esfokozaton 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a megfelelő vékonyságúra vágjuk.
- (A maradékot minitortákhoz, pohárkrémekhez is felhasználhatjuk.)
- Összeállítás: A tegnap előkészített meggyszemeinkből kiválasztjuk a 8-10 legszebbet, félretesszük, és a többieket félbevágjuk. A meggy levéhez pár csepp rumaromát adunk, és a piskótát megkenjük ezzel a keverékkel, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el teljesen.
- A megfelezett meggyünk felét egyenletesen rászórjuk a piskótánkra, majd a tegnap elkészített krémünket robotgépünk segedelmével 10 perc alattkemény habbá verjük.
- Én személy szerint csaltam, mert habzsákot használva az első réteg felezett meggyre nyomtam a krémet, aztán elegyengettem, majd a krém tetejére rászórtam a maradék meggyet, és kialakítottam a torta vonalait a következő és egyben utolsó réteg krémmel.
- A csokoládékockákat apróra vágjuk egy "hatalmas kés" segítségével, hogy minél hamarabb felolvadjon, a tejszínben. Mikor készen vagyunk mind a két táblányi aprításával, feltesszük közepes lángon melegíteni a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, rumaromát és az aprított csokoládét.
A krémhez
- A meggyel és a krémünkkel kezdjük: Előveszünk egy tálat, amit kevéssé sajnálunk, és egy szűrő segítségével leszűrjük a befőtt magozott meggy felét, majd félretesszük lecsöpögni. Ez kb. 1-2 óra, ha cseppmentes eredményt szeretnénk, időnként megmozgatjuk. Félreteszünk egy 1/4 dl levet, majdhűtőbe tesszük a levet, és a már cseppmentes, ám még mindig mosolygós meggyszemeket.
- Amint egyneművé egyesültek félrehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni az asztalon, majdegy éjszakára a hűtőben tovább hűtjük, így kaphatunk keményebb habot a nagy napon.
A díszítéshez
- A habzsákban maradt krémmel elkészítjük a "díszítő" szemeink "fészkét", és a torta alját is feldíszítjük.
- Pár órára visszatesszük a hűtőbe, így megszilárdulnak a frissen kialakított formák. Jó étvágyat kívánok hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 297
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 808
- Össznézettség: 72576
- Feltöltés dátuma: 2012. november 01.
Ajánló
Pudingot SOHA! Az már nem is Lúdláb torta! Ha mindenképp tovább szeretnénk díszíteni, a szélére szórhatunk még étcsokoládé reszeléket is. Legközelebb biztos kisebb formában készítem majd el, hogy még magasabb lehessen a krém... ^^ Köszönet az ihletért és a lelki támogatásért Mazsolának! További tippek a blogján találhatóak, amit a témában érdemes tudni. És igaz, a tiéd még mindig szebb, de mint mondtam: Gyakorolni fogok! ^^
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szép napot kívánok mindenkinek! Ez a kedvenc tortám! Kiskoromban eldöntöttem, hogy amikor nagy leszek elkészítem az egyik születésnapomra. De előtte kutatásra volt szükségem... Cseperedésem során egy-egy cukrászdába betérve sosem mulasztottam el, hogy megkóstoljam a "hely Lúdláb tortáját". Valahogy egyik íze sem egyezett azzal a halványodó emlékfoszlánnyal, ami csöppkoromban a buksim mélyébe fúrta magát. Így böngészésem és egyéni ötletem eredményeként született meg ez a Csokoládés csoda. Időközben kiderült, hogy ez volt megboldogult Nagyim kedvence is, ami számomra azért tette még becsesebbé, mert sosem ismerhettem meg Őt... Kisebb küzedelmek árán végre szeletelésre került a sor, Édesanyám megjegyezte, hogy gyermekkorát idéző íze van. Remélem másoknak is elhozza majd a "Békebeli idők" hangulatát, s megidéz rég elfeledett emlékeket ! ^^ A receptről: Csokoládé-imádó volnék, így egyetlen vékonyka barna piskótán nyugszik ez a gyönyörű, bársonyos krém, rétegelve rengeteg meggyel. Eredetileg nem ilyen lehetett a Lúdláb torta (a kakaós piskótától eltekintve)? Lajos Mari szerint fel kell forralni a tejszínt... ÁLLJ, NE TOVÁBB!!!!! TILOS!!!! SOHA SENKI NE IS GONDOLJON RÁ! Először jómagam is elkövettem ezt a hibát, és a krém sehogy sem akart megállni. Mikor már a teljes feladás határán voltam, kedves Mazsola (gasztro-blogger) segítségével rátaláltam a megoldásra: Hulala habtejszín! Mindenkinek ajánlom, mert nehéznek tűnik, de nem az! Kellemes sütést kívánok!