Lihapulla-finn húsgombóc
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombóchoz
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
100g darált marhahús142 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
19g tej11 kcal
-
19g főzőtejszín25 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
A barnamártáshoz
-
25g vaj179 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombóchoz
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
75g tej42 kcal
-
75g főzőtejszín98 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
14g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
A barnamártáshoz
-
100g vaj717 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
300g víz0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húsgombóchoz
-
22.8g darált sertéshús42 kcal
-
22.8g darált marhahús32 kcal
-
9.7g vöröshagyma4 kcal
-
5.7g zsemlemorzsa23 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
4.3g főzőtejszín6 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
A barnamártáshoz
-
5.7g vaj41 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
17.1g víz0 kcal
-
0.6g leveskocka2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3595.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 2781 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 281.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 214 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 208 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 199.1 g
Zsír
-
Összesen 168.7 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 917 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14383.2 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 268 mg
-
Kálcium 524 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 263 mg
-
Foszfor 2158 mg
-
Nátrium 11123 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1126.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 854 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 20 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 113 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 832 mg
-
Retinol - A vitamin: 840 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 258 micro
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 821.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 635 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 64.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Hozzávalók
A húsgombóchoz
-
400 g darált sertéshús
-
400 g darált marhahús
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 bögre zsemlemorzsa
-
0.8 dl tej
-
0.8 dl főzőtejszín
-
1 db tojás
-
2 tk só
A barnamártáshoz
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 db leveskocka
-
1 tk só
Elkészítés
A húsgombóchoz
- A zsemlemorzsát a tejben és a főzőtejszínben 10 perc alatt megduzzasztjuk.
- A vöröshagymát nagyon apró kockákra aprítjuk, majd nagyon kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
- A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a fűszereket és a megduzzadt zsemlemorzsát.
- A húsos masszát egy tálban homogénre keverjük.
- A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd bő forró olajban szép barnára sütjük.
- Amíg a gombócok sülnek elkészíthetjük a barnamártást.
- A vajat magas hőfokon barnára hevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük.
- Hozzámorzsoljuk a húsleveskockát és a fűszereket.
- Felöntjük szép fokozatosan vízzel, majd közepes hőfokon krémes állagúra forraljuk a mártást.
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4427
- Feltöltés dátuma: 2012. február 26.
Ajánló
Mindenképpen burgonyapürével ajánlom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Sokaknak erről az ételről esetleg a magyar fasírt juthat eszükbe, de ízvilágában lényegében semmi köze nincsen hozzá. A szegfűbors - ami egyébként a finnek előszeretettel használt fűszere - olyan egyedi és intenzív ízt varázsol az ételnek, ami semmi mással nem téveszthető össze és semmihez sem hasonlítható. Emlékszem, amikor először jöttem Finnországba, az iskolai menzán szinte az elsők között szerepelt, amit kipróbáltam. Nincs is szerintem olyan finn, aki legalább egy héten egyszer ne fogyasztaná:). Bár inkább jellemző a finn konyhára az erőteljes fűszerezés kerülése, én jó magyar módjára mindenből egy kicsit többet tettem. Így lehet csak igazán élvezni az ízeket és az életet :) Ha valaki Finnországban jár, akkor biztos lehet benne, hogy minden étterem menülapján található lihapulla délidőben!