r
Nosalty Logó

Lembas - tündekenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Lembas - tündekenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 594 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 3569 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 454 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    665.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 594 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    273.6 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    588 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3994.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    1039 mg
  • Nátrium
    1990 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266.5 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    193 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1724 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1689 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    418 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 3569 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 454 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

  • 10 dkg pekándió (vagy más dióféle, pl. mandula, pisztácia)

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy kavarótálban összekavarjuk a lisztet - a sütőport, a sót, a barna nádcukrot, valamint a kardamomot, fahéjat, citromhéjat, egyszóval a száraz hozzávalókat.
  2. A keverékbe belerakjuk a vajat és a kezünkkel elmorzsoljuk benne.
  3. Beletesszük a Juharszirupot, a L'yles Golden Syrupot, a vaníliakivonatot, a narancsvirágvizet és a tejszínt. Egy fakanál segítségével elkavarjuk - jól eldolgozzuk. Kb fél órára hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt 200°C fokra melegítjük - hőlégkeveréses sütőnél, a simánál 20 fokkal többre. Egy sütőlemeztkibélelünk sütőpapírral (kb 3 sütőlemezre van szükség).
  5. A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből és kb nagyobb sárgabaracknyi golyót szakítunk a tésztából (az egész tésztából kb 10-12 db jön ki), golyóvá alakítjuk a kezünkben - majd lerakjuk a sütőpapírra és egy süteményhengerrel kb.10X10 cm-es négyzetté alakítjuk (lehet picit nagyobb). Nagyjából 4 mm vastagságú legyen a tészta. Négy négyzetet rakunk a lemezre, sütés közben kicsit nő. Majd a négyzetekbe átlósan egy kis mélyedést vágunk. A négyzeten kapunk négy háromszöget és mindegyik közepébe egy -egy pekándiót helyezünk - de elis hagyhatjuk - tetszés szerint.
  6. Betesszük a sütőbe a lemezt és a felmelegített sütőben 15 percig sütjük. Az állaga kívül kissé roppan - belül puha. Azonban mikor kivesszük a sütőből, még puhának mutatja magát, mint a linzerfélék. Ne engedjük megégni - közben figyeljük a színét. Világos aranybarna legyen.
  7. Amint kész, kiszedjük hűlni és ha gondoljuk - hogy teljesen szabályos négyzetet kapjunk - egy éles vékony pengéjű késsel (pl filézőkés) kicsit megszabhatjuk a széleiket. Ez a művelet elhagyható.
  8. A borostyánlevél a történetben a kenyér csomagolására használ. Így ezt díszítőelemként tálaláskor használhatjuk - például a tálcára helyezünk belőle és erre rakjuk a kenyereket. Csak úgy tündésen... :)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40X40
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 19857
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 15.

Ajánló

Ajánljuk a Gyűrűk Ura rajongó fiatalok anyukáinak elkészítésre... nem túl nagy erőbefektetéssel igazi misztikus perceket szerezhetnek a csemetéiknek...:) Finom tízóraira, uzsonnára, de akár egy vacsora vagy reggeli is elképzelhető vele... Erdei kirándulásokra pedig igazán stílusos, pláne ha sikerül becsomagolni borostyánlevélbe...:)))) Egy jó kis gyerekparti színfoltjának is el tudom képzelni...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Junior Smith Gyűrűk Ura rajongó...:) A történet olvasásakor, és film nézésekor azonnal felmerült benne, hogy igen, ez az a finomság, amit neki feltétlenül el kell készíteni... (gondolom nem vagyunk egyedül ezzel a "problémával"). Hiszen ez a tündekenyér olyan csábító, és illatos... íze mesebeli, és mint a tündék mondják, egy falat belőle egy felnőtt ember egész napi energiaszükségletét fedezi... csak egy hobbit képes belőle többet is megenni... nevezetesen Pippin, aki négy(!) szeletet is bekebelezett ebből az igen laktató eledelből....:))) Nos mi is hasonlóképpen jártunk... nagyon finom és brutálisan laktató... de az ember mindig jár, hogy egy kicsit még muszáj belőle törni...:))) Junior másfél szeletet volt képes belőle megenni... Hogy mennyire eredeti lehet a recept? Jó kérdés... pontos leírás nem készült róla sehol. Azonban Tolkien utalásai alapján - többen megpróbálták reprodukálni. Jó néhány receptet végignéztem, és ezek után alkottuk meg egy ötvözött saját kreációt. A neten terjednek tojással készült receptek, ezt elvetettem, mert a történetben a tündekenyér több hétig is eláll... ez pedig egy tojásos receptnél elképzelhetetlen, nem is beszélve arról, hogy a tündék vegetáriánusok - csak azt az állati terméket fogyasztják, ami nem jár lehetséges élet elpusztításával. A fűszereket a receptekben fellelhető ötletek és egy kis saját plusz alapján tettem bele... hogy olyan mitikus egzotikus illat szálljon, mikor sül...:))) A sztoriból nem lehet megtudni, hogy olajos magvak, vagy akár aszalt gyümölcsök szerepelnek-e benne a kenyérben... én kihagytam két okból - egyik Junior Smith nem igazán szereti úgy, másrészt így is elég laktató, de el tudok benne képzelni különböző finomságokat, például aszalt áfonyát vagy mazsolát, vagy pisztáciát - fenyőmagot... tehát egy kicsit hozzáadhatjuk a fantáziánkat... elvégre ahány ház, annyi lembas....:D Nos, mi elégedettek voltunk a kapott kenyérrel, és Junior boldogan vitte tízóraira a suliba is....:) Úgy vélem, sok anyuka szerezhet vele varázsos pillanatokat a gyerekének... :) A képről el kell mondanom, hogy Junior Smith igen kreatív és hathatós segítségével készítettük, az ötletei és fizikai segítsége nélkül nem lett volna ilyen szép... :)

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...