Lembas - tündekenyér
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
-
28g vaj203 kcal
-
15g nádcukor57 kcal
-
3g juharszirup7 kcal
-
5 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kardamom1 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
17g pekándió115 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
180g finomliszt655 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
4g só0 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
90g nádcukor342 kcal
-
15g juharszirup39 kcal
-
10g golden szirup28 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g kardamom6 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
100g pekándió691 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
A tésztához
-
22.9g finomliszt83 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
21.7g vaj155 kcal
-
11.5g nádcukor44 kcal
-
1.9g juharszirup5 kcal
-
1.3g golden szirup4 kcal
-
25.5g habtejszín74 kcal
-
0.8g citromhéj0 kcal
-
0.5g vanília kivonat0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g kardamom1 kcal
-
0 kcal
A díszítéshez
-
12.7g pekándió88 kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 45.6 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 665.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 173 mg
-
Nátrium 332 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 281 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 273.6 g
-
Telített zsírsav 131 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 588 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3994.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 678 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 1039 mg
-
Nátrium 1990 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 266.5 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 193 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1724 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 1689 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 418 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 tk sütőpor
-
1 kk só
-
90 g nádcukor
-
1 ek juharszirup
-
1 ek golden szirup
-
2 dl habtejszín
-
1 kk fahéj
-
1 teáskanál narancsvirágvíz
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- Egy kavarótálban összekavarjuk a lisztet - a sütőport, a sót, a barna nádcukrot, valamint a kardamomot, fahéjat, citromhéjat, egyszóval a száraz hozzávalókat.
- A keverékbe belerakjuk a vajat és a kezünkkel elmorzsoljuk benne.
- Beletesszük a Juharszirupot, a L'yles Golden Syrupot, a vaníliakivonatot, a narancsvirágvizet és a tejszínt. Egy fakanál segítségével elkavarjuk - jól eldolgozzuk. Kb fél órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt 200°C fokra melegítjük - hőlégkeveréses sütőnél, a simánál 20 fokkal többre. Egy sütőlemeztkibélelünk sütőpapírral (kb 3 sütőlemezre van szükség).
- A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből és kb nagyobb sárgabaracknyi golyót szakítunk a tésztából (az egész tésztából kb 10-12 db jön ki), golyóvá alakítjuk a kezünkben - majd lerakjuk a sütőpapírra és egy süteményhengerrel kb.10X10 cm-es négyzetté alakítjuk (lehet picit nagyobb). Nagyjából 4 mm vastagságú legyen a tészta. Négy négyzetet rakunk a lemezre, sütés közben kicsit nő. Majd a négyzetekbe átlósan egy kis mélyedést vágunk. A négyzeten kapunk négy háromszöget és mindegyik közepébe egy -egy pekándiót helyezünk - de elis hagyhatjuk - tetszés szerint.
- Betesszük a sütőbe a lemezt és a felmelegített sütőben 15 percig sütjük. Az állaga kívül kissé roppan - belül puha. Azonban mikor kivesszük a sütőből, még puhának mutatja magát, mint a linzerfélék. Ne engedjük megégni - közben figyeljük a színét. Világos aranybarna legyen.
- Amint kész, kiszedjük hűlni és ha gondoljuk - hogy teljesen szabályos négyzetet kapjunk - egy éles vékony pengéjű késsel (pl filézőkés) kicsit megszabhatjuk a széleiket. Ez a művelet elhagyható.
- A borostyánlevél a történetben a kenyér csomagolására használ. Így ezt díszítőelemként tálaláskor használhatjuk - például a tálcára helyezünk belőle és erre rakjuk a kenyereket. Csak úgy tündésen... :)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40X40
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 176
- Össznézettség: 19790
- Feltöltés dátuma: 2012. június 15.
Ajánló
Ajánljuk a Gyűrűk Ura rajongó fiatalok anyukáinak elkészítésre... nem túl nagy erőbefektetéssel igazi misztikus perceket szerezhetnek a csemetéiknek...:) Finom tízóraira, uzsonnára, de akár egy vacsora vagy reggeli is elképzelhető vele... Erdei kirándulásokra pedig igazán stílusos, pláne ha sikerül becsomagolni borostyánlevélbe...:)))) Egy jó kis gyerekparti színfoltjának is el tudom képzelni...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Junior Smith Gyűrűk Ura rajongó...:) A történet olvasásakor, és film nézésekor azonnal felmerült benne, hogy igen, ez az a finomság, amit neki feltétlenül el kell készíteni... (gondolom nem vagyunk egyedül ezzel a "problémával"). Hiszen ez a tündekenyér olyan csábító, és illatos... íze mesebeli, és mint a tündék mondják, egy falat belőle egy felnőtt ember egész napi energiaszükségletét fedezi... csak egy hobbit képes belőle többet is megenni... nevezetesen Pippin, aki négy(!) szeletet is bekebelezett ebből az igen laktató eledelből....:))) Nos mi is hasonlóképpen jártunk... nagyon finom és brutálisan laktató... de az ember mindig jár, hogy egy kicsit még muszáj belőle törni...:))) Junior másfél szeletet volt képes belőle megenni... Hogy mennyire eredeti lehet a recept? Jó kérdés... pontos leírás nem készült róla sehol. Azonban Tolkien utalásai alapján - többen megpróbálták reprodukálni. Jó néhány receptet végignéztem, és ezek után alkottuk meg egy ötvözött saját kreációt. A neten terjednek tojással készült receptek, ezt elvetettem, mert a történetben a tündekenyér több hétig is eláll... ez pedig egy tojásos receptnél elképzelhetetlen, nem is beszélve arról, hogy a tündék vegetáriánusok - csak azt az állati terméket fogyasztják, ami nem jár lehetséges élet elpusztításával. A fűszereket a receptekben fellelhető ötletek és egy kis saját plusz alapján tettem bele... hogy olyan mitikus egzotikus illat szálljon, mikor sül...:))) A sztoriból nem lehet megtudni, hogy olajos magvak, vagy akár aszalt gyümölcsök szerepelnek-e benne a kenyérben... én kihagytam két okból - egyik Junior Smith nem igazán szereti úgy, másrészt így is elég laktató, de el tudok benne képzelni különböző finomságokat, például aszalt áfonyát vagy mazsolát, vagy pisztáciát - fenyőmagot... tehát egy kicsit hozzáadhatjuk a fantáziánkat... elvégre ahány ház, annyi lembas....:D Nos, mi elégedettek voltunk a kapott kenyérrel, és Junior boldogan vitte tízóraira a suliba is....:) Úgy vélem, sok anyuka szerezhet vele varázsos pillanatokat a gyerekének... :) A képről el kell mondanom, hogy Junior Smith igen kreatív és hathatós segítségével készítettük, az ötletei és fizikai segítsége nélkül nem lett volna ilyen szép... :)