Lecsós csirkemáj gerslivel
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 28.3 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 431 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 953.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 545 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 716.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 4266 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 227 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 809 micro
-
Kolin: 284 mg
-
Retinol - A vitamin: 4113 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 1644 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 6483 micro
-
Lut-zea 1049 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 113.2 g
Zsír
-
Összesen 61.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1725 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3814.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 313 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 402 mg
-
Foszfor 2182 mg
-
Nátrium 474 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 179.4 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 2865.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 17066 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 83 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 908 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 162 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3235 micro
-
Kolin: 1134 mg
-
Retinol - A vitamin: 16450 micro
-
α-karotin 1237 micro
-
β-karotin 6576 micro
-
β-crypt 112 micro
-
Likopin 25930 micro
-
Lut-zea 4194 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 497 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 479 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 192 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 755 micro
-
Lut-zea 122 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg csirkemáj
-
1 kg paradicsom
-
1 kg paprika
-
10 dkg gersli
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 ek olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
6 dl víz
Elkészítés
- A főzés megkezdése előtt legalább két órával a gerslit beáztatjuk.
- Egy fazékba vizet teszünk fel forrni.
- A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk és tésztaszedőn lecsöpögtetjük.
- A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymákat apróra felkockázzuk, a fokhagymákat szétzúzzuk.
- A paradicsomokat megmossuk és a zubogó forró vízben kb. 2 percig főzzük. Kivesszük és jeges vízben lehűtjük. A lehűlt paradicsomokat meghámozzuk. A hősokk hatására sokkal könnyebben tudjuk a héját lehúzni.
- A paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
- Olívaolajon a csirkemájakat fehéredésig pirítjuk, majd kivesszük a forró olajból és félretesszük.
- A forró olajban a hagymát üvegesre pirítjuk és kb. egyharmadát kivesszük. Ez kell majd a gerslihez. A többi hagymához hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Egy kicsit pirítunk rajtuk és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot. Amikor a paradicsom már kezd levet ereszteni, belekeverjük a pirospaprikát.
- Addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő, de a paprika még roppanós marad. Ekkor beleöntünk 1 dlvizet, amire azért van szükség, mert a máj erősen be fogja sűríteni. Beletesszük a májat, megborsozzuk és egy pár percig főzzük. Megszúrunk egy májat, ha nem jön belőle véres lé, akkor elkészült. Ízlés szerint sózzuk. Előbb nem tanácsos, mert a máj megkeményedik.
- A félretett pirított hagymát egy lábasba tesszük, beleöntjük a beáztatott gerslit és a fűszereket, egy csipet sót. Felöntjük 5 dl vízzel és fedő alatt főzni kezdjük. Amikor a gersli megpuhul, addigra már a vizet is elnyeli, ízlés szerint sózzuk, a tüzet elzárjuk alatta és tíz percig lefedve állni hagyjuk, mint a rizst szokás.
- A lecsós csirkemájat a gerslivel együtt tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5645
- Feltöltés dátuma: 2012. július 07.
Ajánló
Mindenkinek, aki a könnyű és egyszerűen elkészíthető ételeket szereti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Közeleg a lecsó szezon és nagyon meleg van. Ilyenkor az ember valami könnyű ételt kíván. A gersli már nagyon sokszor keresztezte az utamat, ezért nagyon jóban vagyunk. A szegény gersli a sógorok "Gerstel", magyarul árpa szavából kapta a magyar nevét. A magyar nyelv nem szereti egymás után a sok mássalhangzót, ezért magyarosította éppúgy, mint a nokedlit. (Ez is az osztrák " Nokkel"-ből kapta a nevét.) Van azonban sokkal szebb neve is a gerslinek. Ez pedig az árpagyöngy, de hívják még hántolt árpának is. Na ennyit a nyelvészkedésből és vissza a konyhába. A főtt árpagyöngy kiváló és nagyon laktató kísérője a különféle húsos ételeknek. Szívesen használom, de csak így. Eleink sokféle módon tudták elkészíteni, de a rizs miatt kiment a divatból éppúgy, mint a köleskása.