Lecsós-borsós pulykahús
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
8g kacsazsír0 kcal
-
333g pulykacomb398 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
30g főzőhagyma11 kcal
-
133g tv-paprika22 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
117g paradicsomlé20 kcal
-
42g zöldborsó34 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
83g spagetti tészta309 kcal
-
4g só0 kcal
-
667g víz0 kcal
-
13g tejföl26 kcal
-
80g csemegeuborka19 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
45g kacsazsír0 kcal
-
2000g pulykacomb2390 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
180g főzőhagyma66 kcal
-
800g tv-paprika131 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
700g paradicsomlé119 kcal
-
250g zöldborsó203 kcal
-
12g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
24g só0 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
480g csemegeuborka113 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
0.5g kacsazsír0 kcal
-
20.6g pulykacomb25 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.9g főzőhagyma1 kcal
-
8.2g tv-paprika1 kcal
-
6.2g paradicsom1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
7.2g paradicsomlé1 kcal
-
2.6g zöldborsó2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
5.1g spagetti tészta19 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
41.1g víz0 kcal
-
0.8g tejföl2 kcal
-
4.9g csemegeuborka1 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 71 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3858.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 785 mg
-
Nátrium 2594 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1257.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 213 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 152 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 133 micro
-
β-karotin 1561 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 13116 micro
-
Lut-zea 2032 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 425.8 g
Zsír
-
Összesen 140.5 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 1226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23149.3 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 768 mg
-
Kálcium 974 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 995 mg
-
Foszfor 4712 mg
-
Nátrium 15562 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 536.9 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 7542.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 931 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1276 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 915 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 102 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1914 micro
-
Kolin: 304 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 796 micro
-
β-karotin 9367 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 78697 micro
-
Lut-zea 12191 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 809 micro
-
Lut-zea 125 micro
Hozzávalók
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
6 kávéskanál só
Elkészítés
- A zsírt a lábasban felolvasztjuk, beletesszük a finomra vágott főzőhagymát, a kicsire felkockázott tv paprikát és a zúzott fokhagymát, kicsi lángon, fedő alatt pici sóval pároljuk össze, ez kb. 8-10 perc.
- Tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, a finomra vágott petrezselyem- és zellerzöldet, újra lefedve, kb. 5 percig keverés után pároljuk tovább.
- Beletesszük a kicsire vágott fehér pulyka apróhúst (boltban ezen a néven kapható nálunk), keverés mellett, fehéredésig pároljuk benne a húst, hogy minden kocka, kis darab hús fehéredjen meg, ráöntjük, hogy ellepje a házi paradicsomlével, megkeverjük.
- Fűszerezzük: sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, őrölt köménymaggal, lefedjük, és főzzük nagyjából 50 percig, nem nagy lángon, időnként ránézve, keverjük, kóstoljuk, ha szükséges, fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, még főzzük 10-15 percet.
- Ha ízre megfelelő, kellő mód sűrűvé főtt a szaftja, ekkor szórjuk rá a pirospaprikát, kissé elkeverjük, hagyjuk felforrni, pár percig fő, majd kikapcsoljuk, lefedjük. Melegen tartjuk.
- Kifőzzük a forró, sós vízben a spagettit, vagy a frissen készült nokedlit kiszaggatjuk, (esetleg mindkettőt), és szűrés után tálaljuk a hússal, tálaláskor kínáljunk hozzá savanyú uborkát, kovászos uborkát vagy édes ízű uborkasalátát, esetleg tejfeles uborkasalátát.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2825
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 13.
Ajánló
Kínáljunk hozzá tészta helyett friss kenyeret (házi sütésű a legfinomabb). Finom házi készítésű szörpöt, bort, esetleg sört. Ízléstől függően. Készülhet ez az étel bográcsban is. Nekem kétszer sikerült így, és nagyon finom lett. Akkor nem lábasban készítjük, hanem bográcsban, és jó száraz fát használjunk hozzá, ott is lehet szabályozni a lángok nagyságát, lefedni nem tudjuk, de nem is baj, mert az adja meg az igazi bográcsos ételre való jellemzőit. Természetesen a köret így is, akár nokedli, tészta, újburgonya külön főzendő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nyár van. A zöldborsó, a lecsófőzés ideje.... Vendégeket vártunk, ezért készítettük ezt a pulykahúsos ételt a családdal együtt, lecsós alappal. Mivel mi nagyon szeretjük, a vendégek egyike nem igazán szereti, nem lett sokkal több a lecsós alap. Tálalhatjuk frissen szaggatott nokedlival is a húst, vagy más formájú tésztával. Kínálhatunk hozzá uborkasalátát, de nem a tejfeles, hanem az édesebb elkészítésűt, bár ízlés kérdése, lehet tejfeles is. Vagy mivel ez is a nyár fő finomságai közt van: friss kovászos uborkával is kínálhatjuk, hűtőből kivéve, hidegen. Volt vendég, aki nem kért se nokedlit, se tésztát, hanem friss házi kenyeret... Kínáljunk hozzá friss házi gyümölcsből készült szörpöt, bort, sört.... ki-ki ízlése szerint.