Lasagne 9. - Vincent "Vega" módra
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
69g tojás87 kcal
A tejszínes szószhoz
-
125g gomba27 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
75g főzőtejszín98 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
25g tej14 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
30g cukkini5 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
29 kcal
-
4g ketchup4 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
25g víz0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g só0 kcal
A tetejére
-
25g mozzarella75 kcal
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
275g tojás346 kcal
A tejszínes szószhoz
-
500g gomba107 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
300g főzőtejszín393 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
100g tej56 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
120g cukkini19 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
15g ketchup15 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
4g só0 kcal
A tetejére
-
100g mozzarella299 kcal
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
19.7g finomliszt72 kcal
-
10.8g tojás14 kcal
A tejszínes szószhoz
-
19.7g gomba4 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
11.8g főzőtejszín15 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
3.9g fehérbor3 kcal
-
3.9g tej2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
4.7g cukkini1 kcal
-
3.1g sárgarépa1 kcal
-
5.5g sűrített paradicsom5 kcal
-
0.6g ketchup1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3.9g víz0 kcal
-
2g tej1 kcal
-
0.2g só0 kcal
A tetejére
-
3.9g mozzarella12 kcal
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.6 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 325 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2266.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 600 mg
-
Nátrium 1131 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 386 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 413 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 292 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 631 micro
-
β-karotin 1883 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 10520 micro
-
Lut-zea 1060 micro
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.2 g
Zsír
-
Összesen 127.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1301 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9065.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 336 mg
-
Kálcium 1412 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 350 mg
-
Foszfor 2399 mg
-
Nátrium 4524 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.4 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1544.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1653 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 298 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 450 micro
-
Kolin: 1167 mg
-
Retinol - A vitamin: 920 micro
-
α-karotin 2524 micro
-
β-karotin 7531 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 42080 micro
-
Lut-zea 4240 micro
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 296 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1655 micro
-
Lut-zea 167 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
5 db tojás
A tejszínes szószhoz
-
50 dkg gomba
-
4 ek olívaolaj
-
3 dl főzőtejszín
-
1 db tojássárgája
-
1 dl fehérbor
-
1 dl tej
-
1 kk só
-
1 kk fekete bors
A paradicsomos szószhoz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 kis db cukkini
-
1 közepes db sárgarépa
-
140 g sűrített paradicsom
-
1 ek ketchup
-
1 tk oregánó
-
1 tk bazsalikom
-
1 dl víz
-
0.5 dl tej
-
1 kk só
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A liszet szitáljuk egy mély keverőtálba, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést. Ide üssük bele a tojásokat (a legjobb, ha a tojás szobahőmérsékletű). A tojásokat verjük fel, és alaposan gyúrjuk át a tésztát. Ha kész, tegyük a hűtőbe 30 percre.
- Készítsük el a tejszínes szószt. A gombát vágjuk vékony cikkekre, és az olívaolajon először fedő alatt 5 precig párpljuk, majd fedő nélkül pirítsuk addig, míg nem esik teljesen össze, és nem pirul meg.
- Ekkor mehet rá a tejszín, a bor, a tej, aki szereti a zúzott fokhagyma. Ha kész, akkor tegyük félre, és ha kicsit kihűlt, akkor tegyük bele a tojássárgáját, majd jól keverjük el.
- Készítsük el a paradicsomos szószt: A hagymát kockázzuk fel, és pároljuk meg. A nagylyukú reszelőn gyaluljuk le a zöldségeket, majd mehetnek a hagymára. Pároljuk őket együtt 3 percig.
- Tegyük bele az oregánót, sót, bazsalikomot, majd mehet rá a sűrített paradicsom, a tej és víz. Főzzük együtt 10 percig.
- Vegyünk elő egy jénait vagy egy mély tepsit. Kezdjük el a rétegezést. Először egy fél merőkanál tejszínes szósz a jénaiba, majd egy rétegtészta, majd a paradicsomos szósz. Aztán megint egy réteg tészta és a tejszínes szósz.
- Ezt addig csináljuk, míg el nem fogy. Az utolsó réteg tetejére a paradicsomos kerüljön. Szórjunk rá reszelt sajtot vagy mozzarellát, esetleg parmezánt.
- Mehet a sütőbe25 percre 180 fokon, majd a 200 fokon grillfokkozatot pirítsuk rá a sajtot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16270
- Feltöltés dátuma: 2011. február 07.
Ajánló
Áh, nem is a Vega kedvenc kajája lenne, hanem a Juhász Árpi bácsié. Hát nézzétek meg, nem úgy néz ki, mint egy tökéletes üledékes, rétegezett kőzet rend?…
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
„…már Mia is megmondta, hogy nem kellene állandóan sztéket zabálnom. Lehet, hogy igaza van. Most is megülte a gyomrom egy kicsit. Elmegyek klotyóra, míg ez az idióta bunyós, Buch, vagy hogy hívják, hazakeveredik. Aztán eldumálok vele… hogy mérnem tudott leseggelni az 5. menetben…” Tarantino „gyermeke” Vincent Vega egyik kedvenc étele is lehetett volna az alábbi fogás. Ki is próbálhatta volna, főleg az 5 dolláros shake után, csak közben Buch szitává lőtte elmélkedés közben a WC-n. Sajnos az interneten kóborol jó pár hibás olasz tészta alaprecept. Az igazi alaptésztához nem kell só! Fogj finomlisztet (BL-55, én rendszeresen teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készítem, „teljesen” jó), és egy szűrőn keresztül szitáld bele egy mély edénybe. Csinálj mélyedést a közepébe, és üss bele annyi tojást, ahányszor 10 dkg a liszt. Tehát 50 dkg liszthez 5 tojás. Namost, ha madaras teszkóban vetted, akkor az „fürjtojás”. Ebből a minőségi tojásból a méretbeli hiányosságai miatt mindig eggyel többet használj. A tojásokat verd fel egy villával, majd a liszttel együtt alaposan gyúrd át, míg egy homogén, rugalmas tésztát nem kapsz. Olyan állagú lesz, mint egy jól megrágott rágó…Gyorsan megy, kb. 5 perc. Nem kell sózni! Ezt sokan elszúrják. (Csak a főzővizét kellene, ha lenne pl. taglietelle esetében, de most a töltelékekek átveszik a só a szerepét). Aztán be a hűtőbe fél órára pihenni. Pihenjetek együtt. Ülj le, pukkants egy kis fehérbort (úgy is kell a töltelékhez), és kortyolgasd, miközben elkészítjük a kétféle szószt. Fél óra múlva dobd egy belisztezett nyújtódeszkára, majd oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Akinek tésztakészítő gépe van, az most nyújtsa ki 6-os vékonyságúra, lasagne tészta alakúra. Akinek nincs, az most kicsit erősíteni fog tricepszre. Nyújtsd ki, mind a 4 egyenlő részt, egy kb. 20-25 cm széles, bármilyen hosszú téglalapra (mint egy széles szalag), majd vágd 35-40 cm hosszú darabokra. Belisztezett papírtörlőre vagy konyharuhára teregesd ki őket egymás mellé, és szárítsd egy kicsit (mintha csak a pénzmosás szárítástechnológiáját gyakorolnád), míg elkészítjük a belevalókat. Nagyon vékony legyen. A lehető legvékonyabb. Kb 1-2 mm. Jöhet a két beszólás, azaz beszósz… Tejszínes beszósz: Készíts tejszínes gombás ragut. (Részletesen itt találod meg: http://nemnagykunszt.postr.hu/varatlanul-kiszabadult-a-sok-eves-rabsagbol) Paradicsomos beszósz: Kockázd apróra a hagymát és párold üvegesre olívaolajon. Nagylyukú reszelőn reszeld le a zöldségeket, majd párold a hagymával 3 percig. Borítsd bele a sűrített paradicsomot, ketchupot, a bazsalikomot és az oregánót. Öntsd bele a vizet és a tejet. Sózd, és főzd őket együtt 10 percig. Fogj egy jénait vagy egy magasabb peremű tepsit. Önts az aljára egy fél merőkanállal a tejszínes szószból, és jöhet a rétegezés. Legfelülre hagyj egy kis paradicsomos szószt, azzal kend meg az egész tetejét. Mehet rá a reszelt sajt vagy mozzarella. Told be a sütőbe középre. Kész.