r
Nosalty Logó

Különleges narancsos máktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Különleges narancsos máktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5075 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 311 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    664.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.8 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79.7 g

Zsír

  • Összesen
    210 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3985.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    1330 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1527 mg
  • Nátrium
    592 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    730.7 g
  • Cukor
    632 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1867 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    1186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1772 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1009 micro
  • β-crypt
    281 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2191 micro
Összesen 5075 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Torta tésztájának készítése:
  2. A 8 tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét.
  3. A 4 ek lisztet egy mélytányérba kimérjük, majd a 4 ek mákot és a reszelt citromhéját beletesszük, összekeverjük.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy mire készen van a tésztamassza, jól felmelegedjen.
  5. A8 ek cukrot beletesszük a tojássárgájába, és kikeverjük.
  6. Habverővel felverjük a tojásfehérjét (ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérjehab).
  7. Ezután kanalazzuk hozzá a felkevert sárgáját, a mákkal elkevert lisztet, és óvatosan homogén állagúra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi.
  8. A Zila 12 szeletes szilikonos sütőformát egy zsírpapírral fedett tepsibe helyezzük, és a formát belülről a formaleválasztó spray-vel egyenletesen befújjuk.
  9. A tésztamasszát beleöntjük a sütőformába, és rázogatjuk, hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában.
  10. Atortaformát a készítménnyel betesszük a felforrósított sütőbe. (Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta.)
  11. 30 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  12. A tortaformából a készpiskótát egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikon forma ne sérüljön.
  13. Megszórjuk porcukorral, és egy lapos, nagyméretű tányérra borítjuk.
  14. Narancskrém készítése:
  15. Anarancs ízű gyümölcskocsonyásító zselét 3 dl vízben felfőzünk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  16. A 15 dkg margarinnal a zselé felét habosra kikeverjük. (A zselé másik felét a torta bevonásához használjuk majd.)
  17. A narancskrémmel a tortát megtöltjük, és körben egyenletesen bevonjuk. Majd a megmaradt narancszselét a torta tetejére egyenletesen ráöntjük.
  18. Összeállítás:
  19. A díszítéshez a narancsot forró víz alatt megmossuk, félbevágjuk, a szár felőli részen lévő kalapját levágjuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk .
  20. A narancsszeletekből 12 db ¼-es darabot készítünk -ez kerül majd mindegyik tortaszelet tetejére. A többi egész szelet karikát a levágott tortaszeletekhez díszítésként használjuk.
  21. Egy akkora edényben, hogy a narancsszeletek (és karikák) elférjenek, 10 dkg kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancsszeleteket, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk. Lehúzzuk a tűzről.
  22. A narancsszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket megszórjuk kristálycukorral, tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy fél órát szárítjuk.
  23. A megtöltött, zselével bevont tortára helyezzük a narancsszeleteket és a marcipán virágdíszeket.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16431
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 12.

Ajánló

Igazi téli tortacsemege, mindenkinek ajánljuk! Megjegyzés: Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy is megbizonyosodhatunk, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Különleges narancsos máktorta
Mártika és Feri 107 recept

A Zila kávéház, Zila tortaforma tesztcsapat tagjaiként az első feladatként az alábbi tortát készítettük el a tortaformában. Jó étvágyat kívánunk a Zila tortaformában elkészített finom narancsos máktortához! Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy bizonyosodhatunk meg, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...