Különleges narancsos máktorta
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
73g tojás92 kcal
-
27g cukor103 kcal
-
10g rétesliszt36 kcal
-
12g mák63 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
33g cukor129 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
15g narancslé7 kcal
-
68 kcal
-
25g margarin179 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
60g rétesliszt218 kcal
-
72g mák378 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A krémhez
-
200g cukor774 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
100g gyümölcskocsonya por408 kcal
-
150g margarin1076 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
26.9g tojás34 kcal
-
9.8g cukor38 kcal
-
3.7g rétesliszt13 kcal
-
4.4g mák23 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
12.2g cukor47 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
5.5g narancslé3 kcal
-
6.1g gyümölcskocsonya por25 kcal
-
9.2g margarin66 kcal
A díszítéshez
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 664.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.8 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 83.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 311 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 365 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 79.7 g
Zsír
-
Összesen 210 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3985.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 1330 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 1527 mg
-
Nátrium 592 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 730.7 g
-
Cukor 632 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 500.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1867 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 1186 mg
-
Retinol - A vitamin: 1772 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1009 micro
-
β-crypt 281 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2191 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
8 púpozott ek cukor
-
4 evőkanál rétesliszt
-
8 ek mák
A krémhez
-
20 dkg cukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 narancsból nyert narancslé
-
15 dkg margarin
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- Torta tésztájának készítése:
- A 8 tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét.
- A 4 ek lisztet egy mélytányérba kimérjük, majd a 4 ek mákot és a reszelt citromhéját beletesszük, összekeverjük.
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy mire készen van a tésztamassza, jól felmelegedjen.
- A8 ek cukrot beletesszük a tojássárgájába, és kikeverjük.
- Habverővel felverjük a tojásfehérjét (ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérjehab).
- Ezután kanalazzuk hozzá a felkevert sárgáját, a mákkal elkevert lisztet, és óvatosan homogén állagúra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi.
- A Zila 12 szeletes szilikonos sütőformát egy zsírpapírral fedett tepsibe helyezzük, és a formát belülről a formaleválasztó spray-vel egyenletesen befújjuk.
- A tésztamasszát beleöntjük a sütőformába, és rázogatjuk, hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában.
- Atortaformát a készítménnyel betesszük a felforrósított sütőbe. (Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta.)
- 30 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- A tortaformából a készpiskótát egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikon forma ne sérüljön.
- Megszórjuk porcukorral, és egy lapos, nagyméretű tányérra borítjuk.
- Narancskrém készítése:
- Anarancs ízű gyümölcskocsonyásító zselét 3 dl vízben felfőzünk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
- A 15 dkg margarinnal a zselé felét habosra kikeverjük. (A zselé másik felét a torta bevonásához használjuk majd.)
- A narancskrémmel a tortát megtöltjük, és körben egyenletesen bevonjuk. Majd a megmaradt narancszselét a torta tetejére egyenletesen ráöntjük.
- Összeállítás:
- A díszítéshez a narancsot forró víz alatt megmossuk, félbevágjuk, a szár felőli részen lévő kalapját levágjuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk .
- A narancsszeletekből 12 db ¼-es darabot készítünk -ez kerül majd mindegyik tortaszelet tetejére. A többi egész szelet karikát a levágott tortaszeletekhez díszítésként használjuk.
- Egy akkora edényben, hogy a narancsszeletek (és karikák) elférjenek, 10 dkg kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancsszeleteket, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk. Lehúzzuk a tűzről.
- A narancsszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket megszórjuk kristálycukorral, tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy fél órát szárítjuk.
- A megtöltött, zselével bevont tortára helyezzük a narancsszeleteket és a marcipán virágdíszeket.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 16445
- Feltöltés dátuma: 2010. január 12.
Ajánló
Igazi téli tortacsemege, mindenkinek ajánljuk! Megjegyzés: Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy is megbizonyosodhatunk, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
A Zila kávéház, Zila tortaforma tesztcsapat tagjaiként az első feladatként az alábbi tortát készítettük el a tortaformában. Jó étvágyat kívánunk a Zila tortaformában elkészített finom narancsos máktortához! Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy bizonyosodhatunk meg, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.