r
Nosalty Logó

Különleges narancsos máktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Különleges narancsos máktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5075 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 311 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    664.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.8 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79.7 g

Zsír

  • Összesen
    210 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3985.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    162 mg
  • Kálcium
    1330 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1527 mg
  • Nátrium
    592 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    730.7 g
  • Cukor
    632 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1867 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    1186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1772 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1009 micro
  • β-crypt
    281 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2191 micro
Összesen 5075 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Torta tésztájának készítése:
  2. A 8 tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét.
  3. A 4 ek lisztet egy mélytányérba kimérjük, majd a 4 ek mákot és a reszelt citromhéját beletesszük, összekeverjük.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy mire készen van a tésztamassza, jól felmelegedjen.
  5. A8 ek cukrot beletesszük a tojássárgájába, és kikeverjük.
  6. Habverővel felverjük a tojásfehérjét (ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérjehab).
  7. Ezután kanalazzuk hozzá a felkevert sárgáját, a mákkal elkevert lisztet, és óvatosan homogén állagúra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi.
  8. A Zila 12 szeletes szilikonos sütőformát egy zsírpapírral fedett tepsibe helyezzük, és a formát belülről a formaleválasztó spray-vel egyenletesen befújjuk.
  9. A tésztamasszát beleöntjük a sütőformába, és rázogatjuk, hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában.
  10. Atortaformát a készítménnyel betesszük a felforrósított sütőbe. (Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta.)
  11. 30 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  12. A tortaformából a készpiskótát egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikon forma ne sérüljön.
  13. Megszórjuk porcukorral, és egy lapos, nagyméretű tányérra borítjuk.
  14. Narancskrém készítése:
  15. Anarancs ízű gyümölcskocsonyásító zselét 3 dl vízben felfőzünk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  16. A 15 dkg margarinnal a zselé felét habosra kikeverjük. (A zselé másik felét a torta bevonásához használjuk majd.)
  17. A narancskrémmel a tortát megtöltjük, és körben egyenletesen bevonjuk. Majd a megmaradt narancszselét a torta tetejére egyenletesen ráöntjük.
  18. Összeállítás:
  19. A díszítéshez a narancsot forró víz alatt megmossuk, félbevágjuk, a szár felőli részen lévő kalapját levágjuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk .
  20. A narancsszeletekből 12 db ¼-es darabot készítünk -ez kerül majd mindegyik tortaszelet tetejére. A többi egész szelet karikát a levágott tortaszeletekhez díszítésként használjuk.
  21. Egy akkora edényben, hogy a narancsszeletek (és karikák) elférjenek, 10 dkg kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancsszeleteket, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk. Lehúzzuk a tűzről.
  22. A narancsszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket megszórjuk kristálycukorral, tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy fél órát szárítjuk.
  23. A megtöltött, zselével bevont tortára helyezzük a narancsszeleteket és a marcipán virágdíszeket.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 16445
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 12.

Ajánló

Igazi téli tortacsemege, mindenkinek ajánljuk! Megjegyzés: Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy is megbizonyosodhatunk, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Különleges narancsos máktorta
Mártika és Feri 107 recept

A Zila kávéház, Zila tortaforma tesztcsapat tagjaiként az első feladatként az alábbi tortát készítettük el a tortaformában. Jó étvágyat kívánunk a Zila tortaformában elkészített finom narancsos máktortához! Úgy ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e, hogy a piskóta tetejét óvatosan, ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott, inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Arról, hogy a tortánk megsült-e teljesen, úgy bizonyosodhatunk meg, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...