r
Nosalty Logó

Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
pötyi64
Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1104 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5518 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 276 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    878.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    273 mg
  • Nátrium
    365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 1104 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.3 g

Zsír

  • Összesen
    121.4 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    275 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4394.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    359 mg
  • Kálcium
    554 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1365 mg
  • Nátrium
    1823 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    961.9 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    493.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    676 micro
  • Kolin:
    314 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 5518 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 276 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítjük a kelt tésztánkat tejben felfutatott élesztőből, a lisztből a tojásból, a maradék tej+ víz keverékéből és a cukorból.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót( só, zsír, mazsola ) is, és pihentetjük egy fél órát.
  3. A kelt tésztából rudakat sodrunk lisztezett deszkán, amelyeket megfelelően elrendezünk a tepsiben, és fonunk, hogy megkapjuk a kalács jellegzetes alakját. Indításként 2-2 rudat teszünk a tepsibe, és megtekerve fonjuk, hogy lyukakat kapjunk a rudak között. Kicsit kísérletezni kell, hogy rájöjjünk a technikájára (nem nehéz).
  4. Hamar kitölti a tepsit, a szélét a megmaradt tésztával kell befejezni, hogy kerek formát kapjunk.
  5. Két tepsivel lesz ebből a mennyiségből. A tetejét tojással megkenjük, és szép barnára sütjük.
  6. Vízben elkevert vaníliás cukorral a kész kalács tetejét átkenjük, és 1-2 percre még visszatoljuk a sütőbe.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x30x4
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12514
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 20.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű és finom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pötyi64 57 recept

Gyerekkorom egyik régen sütött kalácsa. Mikor kicsi voltam, édesanyám gyakran sütött ilyen kalácsot. Sajnos az évek során feledésbe merült, de az elmúlt napokba eszembe jutott. Egy kis keresgélés után rátaláltam erre a kalácsra és történetére. Mivel édesapám orosházi volt, így nem csoda, hogy anyum gyakran sütötte. Sőt ahogy olvastam a róla írt memoárt, így már tudom miért. Íme, egy kis részlet a kalács történetéről: "Orosházán lakodalomra emberemlékezet óta kúcsos kalácsot sütnek. Ezelőtt egy-egy lakodalomra sokat készítettek. Régen a parasztcsaládoknál nagyobb ünnepekre, névnapokra általános volt néhány kúcsost sütni. A közvélemény úgy tudja, hogy a kúcsos kalács sütése csak Orosházán szokás, és környékén legfeljebb ott sütik, ahová az orosháziak kirajzottak. Azt kevesebben tudják, hogy Tolna megyében Zombán - ahonnan az alapítók 1743-ban elszakadtak - a magyarok kúcsos kalácsot sütnek lakodalomra. Még kevesebben tudják, hogy Nyugat-Dunántúlon is kedvelt a lakodalmi kalács. A  zombai magyarok éppen erről a vidékről vándoroltak a török világ után Zombára. Az új otthont alapítók magukkal vitték a lakodalmas kúcsos kalács készítésének szokását."  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...