Kúcsos kalács (lakodalmas kalács)
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
60g tej34 kcal
-
60g víz0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
1g só0 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
4g mazsola13 kcal
-
8 kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
300g tej168 kcal
-
300g víz0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50.2g finomliszt183 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
2.5g élesztő3 kcal
-
15.1g tej8 kcal
-
15.1g víz0 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
1.1g mazsola3 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 878.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.4 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 98.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.3 g
Zsír
-
Összesen 121.4 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 275 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4394.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 359 mg
-
Kálcium 554 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 1365 mg
-
Nátrium 1823 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 961.9 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 493.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 676 micro
-
Kolin: 314 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
5 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
15 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
-
10 dkg disznózsír
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- Elkészítjük a kelt tésztánkat tejben felfutatott élesztőből, a lisztből a tojásból, a maradék tej+ víz keverékéből és a cukorból.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót( só, zsír, mazsola ) is, és pihentetjük egy fél órát.
- A kelt tésztából rudakat sodrunk lisztezett deszkán, amelyeket megfelelően elrendezünk a tepsiben, és fonunk, hogy megkapjuk a kalács jellegzetes alakját. Indításként 2-2 rudat teszünk a tepsibe, és megtekerve fonjuk, hogy lyukakat kapjunk a rudak között. Kicsit kísérletezni kell, hogy rájöjjünk a technikájára (nem nehéz).
- Hamar kitölti a tepsit, a szélét a megmaradt tésztával kell befejezni, hogy kerek formát kapjunk.
- Két tepsivel lesz ebből a mennyiségből. A tetejét tojással megkenjük, és szép barnára sütjük.
- Vízben elkevert vaníliás cukorral a kész kalács tetejét átkenjük, és 1-2 percre még visszatoljuk a sütőbe.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x30x4
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12514
- Feltöltés dátuma: 2010. december 20.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű és finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Gyerekkorom egyik régen sütött kalácsa. Mikor kicsi voltam, édesanyám gyakran sütött ilyen kalácsot. Sajnos az évek során feledésbe merült, de az elmúlt napokba eszembe jutott. Egy kis keresgélés után rátaláltam erre a kalácsra és történetére. Mivel édesapám orosházi volt, így nem csoda, hogy anyum gyakran sütötte. Sőt ahogy olvastam a róla írt memoárt, így már tudom miért. Íme, egy kis részlet a kalács történetéről: "Orosházán lakodalomra emberemlékezet óta kúcsos kalácsot sütnek. Ezelőtt egy-egy lakodalomra sokat készítettek. Régen a parasztcsaládoknál nagyobb ünnepekre, névnapokra általános volt néhány kúcsost sütni. A közvélemény úgy tudja, hogy a kúcsos kalács sütése csak Orosházán szokás, és környékén legfeljebb ott sütik, ahová az orosháziak kirajzottak. Azt kevesebben tudják, hogy Tolna megyében Zombán - ahonnan az alapítók 1743-ban elszakadtak - a magyarok kúcsos kalácsot sütnek lakodalomra. Még kevesebben tudják, hogy Nyugat-Dunántúlon is kedvelt a lakodalmi kalács. A zombai magyarok éppen erről a vidékről vándoroltak a török világ után Zombára. Az új otthont alapítók magukkal vitték a lakodalmas kúcsos kalács készítésének szokását."