r
Nosalty Logó

Krémes citrompite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Krémes citrompite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 382 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 292 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    193 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 382 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.3 g

Zsír

  • Összesen
    158.8 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1536 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1929.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    886 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    349 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    440.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1565 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    280 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    968 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1540 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1465 micro
Összesen 3035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 292 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot, sót és sütőport elkeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjbegyeinkkel gyorsan elmorzsoljuk a vajkockákat, míg majdnem olyan állagot kapunk, mint a nedves homok. Ekkor hozzáadjuk a felvert tojást és egységes masszát gyúrunk. Fontos, hogy a tésztát ne dolgozzuk túl, és ne legyen ragacsos! A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 30-60 percre hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A tésztát lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egy sodrófa segítségével beleengedjük egy 22 centiméter átmérőjű, fodros szélű piteformába (az a legjobb, ha kivehető a forma alja). A tésztát elegyengetjük, túllógó széleit levágjuk, majd megszurkáljuk egy villával.
  3. A tésztát kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen sütőnehezéket öntünk (rizs, kerámiagolyó, szárazbab). 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt. További 10 percig sütjük, és ha kivettük, még melegen lekenjük a tészta felületét tojásfehérjével (ez segít szigetelni a tésztát, nem engedi, hogy a töltelék eláztassa).

A töltelékhez

  1. A citromhéjat egy tálba tesszük a cukorral, majd alaposan elmorzsoljuk (ez felszabadítja a héjban lévő illóolajokat, aromásabb lesz tőle a krém). Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és botmixerrel simára dolgozzuk a tölteléket.
  2. Egy szitán át az elősütött pitetésztába öntjük a krémet, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe, ahol 30 percig sütjük. Félúton érdemes megforgatni, hogy egyenletesen süljön. Akkor készült el, ha a töltelék nem remeg.
  3. A kisült pitét először szobahőmérsékletre hűtjük, majd legalább 4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután szeleteljük és tetszőlegesen friss gyümölccsel, citromkarikákkal, citromhéjjal, zöldfűszerekkel dekoráljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 102
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 4090
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes citrompite
Lakos Benedek 373 recept

Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...