r
Nosalty Logó

Krémes citrompite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Krémes citrompite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 382 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 292 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    241.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    193 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 382 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.3 g

Zsír

  • Összesen
    158.8 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1536 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1929.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    886 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    349 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    440.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1565 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    280 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    968 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1540 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1465 micro
Összesen 3035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 292 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot, sót és sütőport elkeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjbegyeinkkel gyorsan elmorzsoljuk a vajkockákat, míg majdnem olyan állagot kapunk, mint a nedves homok. Ekkor hozzáadjuk a felvert tojást és egységes masszát gyúrunk. Fontos, hogy a tésztát ne dolgozzuk túl, és ne legyen ragacsos! A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 30-60 percre hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A tésztát lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egy sodrófa segítségével beleengedjük egy 22 centiméter átmérőjű, fodros szélű piteformába (az a legjobb, ha kivehető a forma alja). A tésztát elegyengetjük, túllógó széleit levágjuk, majd megszurkáljuk egy villával.
  3. A tésztát kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen sütőnehezéket öntünk (rizs, kerámiagolyó, szárazbab). 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt. További 10 percig sütjük, és ha kivettük, még melegen lekenjük a tészta felületét tojásfehérjével (ez segít szigetelni a tésztát, nem engedi, hogy a töltelék eláztassa).

A töltelékhez

  1. A citromhéjat egy tálba tesszük a cukorral, majd alaposan elmorzsoljuk (ez felszabadítja a héjban lévő illóolajokat, aromásabb lesz tőle a krém). Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és botmixerrel simára dolgozzuk a tölteléket.
  2. Egy szitán át az elősütött pitetésztába öntjük a krémet, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe, ahol 30 percig sütjük. Félúton érdemes megforgatni, hogy egyenletesen süljön. Akkor készült el, ha a töltelék nem remeg.
  3. A kisült pitét először szobahőmérsékletre hűtjük, majd legalább 4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután szeleteljük és tetszőlegesen friss gyümölccsel, citromkarikákkal, citromhéjjal, zöldfűszerekkel dekoráljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 3722
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 25.

Receptkategóriák

Krémes citrompite
Lakos Benedek 334 recept

Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek