Krémes citrompite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
A töltelékhez
-
21g tojás26 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
13g citromlé3 kcal
-
19g habtejszín55 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Összesen
382
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
A töltelékhez
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
100g citromlé22 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
Összesen
3035
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
19.2g finomliszt70 kcal
-
9.6g vaj69 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.8g tojásfehérje2 kcal
A töltelékhez
-
15.8g tojás20 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
14.4g cukor56 kcal
-
9.6g citromlé2 kcal
-
14.4g habtejszín42 kcal
-
1.2g citromhéj1 kcal
Összesen
292
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 193 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
382
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.3 g
Zsír
-
Összesen 158.8 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1536 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1929.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 886 mg
-
Nátrium 430 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 349 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 440.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1565 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 968 mg
-
Retinol - A vitamin: 1540 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 285 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1465 micro
Összesen
3035
kcal
- 6% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
292
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
3 ek cukor
-
1 db tojás
-
1 késhegynyi sütőpor
-
1 csipet só
-
1 db tojásfehérje
A töltelékhez
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
150 g cukor
-
100 ml citromlé
-
150 ml habtejszín
-
2 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet, cukrot, sót és sütőport elkeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjbegyeinkkel gyorsan elmorzsoljuk a vajkockákat, míg majdnem olyan állagot kapunk, mint a nedves homok. Ekkor hozzáadjuk a felvert tojást és egységes masszát gyúrunk. Fontos, hogy a tésztát ne dolgozzuk túl, és ne legyen ragacsos! A tésztagombócot frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 30-60 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- A tésztát lisztezett felületen 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egy sodrófa segítségével beleengedjük egy 22 centiméter átmérőjű, fodros szélű piteformába (az a legjobb, ha kivehető a forma alja). A tésztát elegyengetjük, túllógó széleit levágjuk, majd megszurkáljuk egy villával.
- A tésztát kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen sütőnehezéket öntünk (rizs, kerámiagolyó, szárazbab). 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt. További 10 percig sütjük, és ha kivettük, még melegen lekenjük a tészta felületét tojásfehérjével (ez segít szigetelni a tésztát, nem engedi, hogy a töltelék eláztassa).
A töltelékhez
- A citromhéjat egy tálba tesszük a cukorral, majd alaposan elmorzsoljuk (ez felszabadítja a héjban lévő illóolajokat, aromásabb lesz tőle a krém). Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és botmixerrel simára dolgozzuk a tölteléket.
- Egy szitán át az elősütött pitetésztába öntjük a krémet, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe, ahol 30 percig sütjük. Félúton érdemes megforgatni, hogy egyenletesen süljön. Akkor készült el, ha a töltelék nem remeg.
- A kisült pitét először szobahőmérsékletre hűtjük, majd legalább 4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután szeleteljük és tetszőlegesen friss gyümölccsel, citromkarikákkal, citromhéjjal, zöldfűszerekkel dekoráljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 4090
- Feltöltés dátuma: 2024. július 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az elkészítése.