Koreai kimchi – káposztasaláta
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
370g kínai kel55 kcal
-
44g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
200g jégcsapretek18 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
0g chili0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
30g rákpaszta0 kcal
-
10g szardellapaszta22 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
200g alma94 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
20g kínai kel3 kcal
-
2.4g só0 kcal
-
27.1g víz0 kcal
-
10.8g jégcsapretek1 kcal
-
24.9g újhagyma5 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.6g fűszerpaprika2 kcal
-
1.6g rákpaszta0 kcal
-
0.5g szardellapaszta1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.6g gyömbér1 kcal
-
10.8g alma5 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4701.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 4435 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 341.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 183 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 1373 micro
-
β-crypt 191 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1408 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18806.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 579 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 17739 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1365.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 194 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 733 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 480 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 5493 micro
-
β-crypt 762 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5630 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1018.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 960 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 305 micro
Hozzávalók
-
0.5 közepes db kínai kel
-
20 dkg jégcsapretek
-
5 közepes db újhagyma
Elkészítés
- A káposztát az elkészítés előtt egy nappal vágjuk félbe, majd negyedbe (nekünk csak a fél káposztára lesz szükségünk), vágjuk ki a torzsáját úgy, hogy a levelek egybe maradjanak. Vízzel tisztítsuk meg, tegyük egy nagy edénybe, és öntsük fel sós vízzel, majd letakarva helyezzük a hűtőbe ázni egy éjszakára. Tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy a sós lé alatt maradjon biztosan.
- Másnap az áztatott kelkáposztát mossuk át kétszer-háromszor hideg vízben, és hagyjuk száradni minimum húsz percig.
- Egy külön tálba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a kimagozott és hámozott almát kockákba vágva (ez a cukrot helyettesíti), a chilit kimagozva, kisebb darabokba vágva. Szórjunk rá (csípős) őrölt paprikát, locsoljuk meg osztriga- vagy rákszósszal, adjuk hozzá az ajóka szószt, és pürézzük össze.
- A jégcsapretket és az újhagymát julienne (nagyon vékony csíkokba) vágjuk. Használjunk gumikesztyűt! Majd forgassuk össze a piros szósszal.
- Ekkor jöhet a kencézés (itt is használjunk gumikesztyűt): a káposztaleveleket egyenként kihajtogatva kenjük meg a piros pasztával. Kezdjük belülről, ha végeztünk a külső levelekkel csavarjuk át az egészet. Ezt a folyamatot ismételjük meg a másik negyed káposztával is.
- Finoman nyomkodjuk össze a leveleket, hogy egy kötegben legyenek, és a paszta jól átjárhassa mindenhol őket. Az egészet tegyük egy üvegbe vagy egy jól zárható dobozba, és letakarva helyezzük hűtőbe egy-két napra. Utána csíkokba vágva kisebb tálakban szervírozva fogyaszthatjuk. Ügyeljünk rá, hogy jól záródó edénybe tegyük, különben a hűtőnkből minden nyitásnál erős káposztaszag terjeng majd!
- Több hétig, akár másfél hónapig is eltartható. Ekkor az íze, erőssége elszáll, de koreaiak nem dobják ki soha. Ilyenkor egytálételekbe, koreai gulyásba és rizzsel fogyasztják. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 216
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 15387
- Feltöltés dátuma: 2014. június 10.
Ajánló
Koreában mindenhez fogyasztják a kimchit: húsokhoz, rizzsel, egytálételbe főzik. Ez egyszerűen egy univerzális finomság, amit nem lehet megunni. Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt koleszterincsökkentő és rákmegelőző hatású.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Több mint egy évig dolgoztam koreaiakkal, és bizton állíthatom, hogy kimchit majdnem mindenhez ettek. Erős illatáról azonnal felismerhető volt az irodában. Ameddig nem kóstoltam, pont ezért nem is nyerte el a tetszésem, de utána teljesen beleszerettem. Ettem házi változatban is, főnököm anyósa készítette, ha itt járt Magyarországon, vagy küldte nagy adagokban Koreából. Sajnálom, hogy akkor nem kértem el a receptet, most az internetről tájékozódtam, sok videót és receptet megnéztem. Így született ez a saláta. Ők friss chilit nem tesznek bele, csak chilipelyhet vagy őrleményt használnak. De én imádom az ízét, így nálam került bele egy kevés.