Kólában sült csülök
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
8 kcal
-
625g kóla263 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
5g mustár3 kcal
-
8g ketchup8 kcal
-
6g méz19 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
50g alaplé4 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
30 kcal
-
2500g kóla1050 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
20g mustár12 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
25g méz76 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
200g alaplé14 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csülök főzéséhez
-
0.5g füstölt sertéscsülök1 kcal
-
85.5g kóla36 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
0.7g mustár0 kcal
-
1g ketchup1 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
0.7g barna cukor3 kcal
-
6.8g alaplé0 kcal
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 846.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 725 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.9 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 591.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 905 micro
-
Lut-zea 19 micro
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3386.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 332 mg
-
Nátrium 2898 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.5 g
-
Cukor 299 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 2366.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 3619 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 0% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 124 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
A csülök főzéséhez
-
25 dl kóla
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 db leveskocka
-
4 db babérlevél
-
8 db szegfűszeg
-
1 kávéskanál szegfűbors
-
8 db borókabogyó
A csülök sütés előtti megkenéséhez
-
2 ek mustár
-
2 ek ketchup
-
1 ek méz
-
2 ek barna cukor
Elkészítés
A csülök főzéséhez
- Előveszünk egy akkora fazekat, amekkorábaa csülök kényelmesen elfér.
- Ráöntjük a kólát, és beletesszük a megtisztított hagymákat, a leveskockát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a szegfűborsot és a borókabogyót is.
- Lefedve főzzük (csülök mérettől függ, meg kell puhulnia a bőrének).
- Ha kész, akkor előveszünk egy nagy tepsit vagy jénait, rátesszük a csülköt, és egy éles késsel a bőrét bevagdossuk kb. 1 cm-ként (elhagyható).
- Összekeverjük a mustárt, a mézet, a ketchupot a főzőlével, és ezzel megkenjük a csülköt minden oldalról, majd megtűzdeljük szegfűszeggel.
- A tetejére rászórjuk a barna cukrot, majd betoljuk előmelegített sütőbe, középre, és megsütjük. Akkor jó, haa bőre teljesen megbarnul, és ropogós lesz.
- Egy kicsit hagyjuk hűlni, mert sokkal könnyebb lesz szeletelni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 157
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 24154
- Feltöltés dátuma: 2011. június 25.
Ajánló
Köretnek a legkiválóbb hozzá a szezámos bundában sült burgonya, de ennek a receptjét majd máskor, addig itt találsz hozzá mást. Azt elfelejtettem mondani, hogy a paksi atomerőmű elüzemelne a csülökben lévő kalóriával 5000 évig, de ugye senki nem gondolta, hogy a csülök az egy fogyókúrás, ápdét okosság. Na, azért!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
ie. 15.000. A tűz körül gyülekezett mindenki. Az ősapa, az ősanya és az ősgyerekek. Esett az eső. A barlangban a tűz mellett melegedtek, miközben az ősanya a vacsorát főzte. Volna, ha lett volna mit, így csak vizet forralt, mert az apa ma sem lőtt semmi vadat. A gyerekek a begyűjtött esővizet közben edényekben a barlangba hordták. Az anya hangosan mérgelődött: „Már megint nem voltál vadászni!” – mondta az ősembernek. „Egész nap, csak a rohadt gyümölcsöket zabálod, és kóvályogsz tőlük, mint a bűzös detoxiszaurusz. Állandóan a szomszéd törzs fedetlen keblű asszonyait bámulod a patakban, és csorgatod a nyálad, vagy a rezervátumba megfigyelésre elzárt, elmebeteg ősemberekkel teli Barlanglakóvilágot, vagy Valóságosvillát vagy mit, álljátok körül az idióta neandervölgyi haverjaiddal, akik csak a kőbaltájukat lóbálják, de két értelmes mondatot nem tudnak kinyögni. Csak huhognak, mint valami eltévedt ősbagoly, és azt gondolják, hogy az asszonyt a hajánál fogva a földön húzni az „kúl”, vagy mit mondanak rá. Hát nem, egyáltalán nem kúl, már vagy 3000 éve nem az. A másik törzsben az asszonyoknak csillogó kövekből nyakláncot készítenek a férfiak. Te mit csináltál utoljára, azon kívül, hogy reggelente lapulevéllel a löttyedt hátsódat törölgeted? Itt megint nem lesz vacsora. Eszed, amit hoztál.” Azzal az egyik tűzön lévő edénybe köveket dobált, majd felöntötte vízzel. A gyerekek, hogy legalább valami íze legyen, diót dobáltak bele. Valami góla, koala, vagy kóla nevű cserje dióját. Olyan színe lett, mint a sárnak. Az apjukat megsajnálva, neki is mertek egy kicsit:-Apa, kőkóla? Nem tudom, hogy ki ismeri, és ki az, aki nem, de van egy szakács csaj a TV-ben. Úgy hívják, hogy Nigella Lawson. Brit a szentem, és tud főzni. És nem csak fisendcsipszet, meg babfőzelék-tükörtojással-zsírkolbásszal reggelit (sztem ezzel mennek az emeletes buszok Londonban, mert korán reggel a brit tradísönál brekfösztöt ember nem eszi meg az tuti), hanem mindenfélét. Mondjuk pia nélkül néha még nézni is rossz. Jóvannemérted. 2 példával kiverem a biztosítékot. Figy: Rántott bounty szelet. Igen, igen. Ez a rántott csoki… A másik amikor csoki brownit készített, de nem volt elég édes (neki), akkor megszórta porcukorral, a tetejére csokit olvasztott, majd ennek a tetejére csokipasztillákat szórt. Na, ő Nigella Lawson. Nagyon nagy, de most télleg nagy a sok csokipasztillától, meg még dögös is, pedig van, hogy recept közben a merőkanállal eszik, másnaposan, selyemkötényben, és mégis. Na, majd egyszer nézd meg, ez nem akart promó lenni. Az alaprecept Nigella ötlete volt (az öcsém hívta rá fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt), ezt gyúrtam át a saját ízlésem szerint. A recept nagggyon ráérős, szóval olyan napot válassz, ahol mondjuk van egy 5 órás otthoni elfoglaltságod, és nem érsz rá semmire. Na, akkor állj neki ennek, apám. Vegyél egy kb. 1,5-2 kg-os füstölt csülköt. Jó lenne, ha nem lenne főtt is egyben, de ha nincs más, akkor ez is jó. Fontos, hogy hentesnél vedd, ne hiperben, mert a végén rád sóznak egy csontnélküli, nyesedékekből összepréselt műcsülköt (tisztára, mint egy rikkancs: Csülköt a Csarnokban, Műcsülköt a Műcsarnokban tessék…khm) Tehát 1,5-2 kg sertés csülök. (De pulykacomb is jó, én általában 1 ilyet, 1 olyat csinálok) Fogsz egy óriási fazekat, amibe beledobod a csülköt, és ráborítod a kólát, hogy ellepje. Pucolj meg 5 fokhagymát, egy nagy vöröshagymát, és dobd utána. Rakj bele a kólába egy leveskockát, 4 babérlevelet, 8 szem egész szegfűborsot, 8 szem egész szegfűszeget és végül 8 szem borókabogyót (istenem, annyira perverz ez az egész a kólában olyan, mint valami boszorkányfőzet, kéne bele még béka..., vagy nem is, inkább kátyúzni lehetne ezzel a löttyel) fedd le, és főzd 1,5-2 órán keresztül. Egyelőre ennyi. Neked pihenő. Mittomén pl. csinálhatsz bármit, vagy akármit közben. 2 óra múlva be kell avatkoznunk egy kicsit. Vedd ki a csülköt a „kátrányból”. Fogj egy keverőtálat, és tegyél bele 2 ek mustárt, 1 ek mézet és 2 ek ketchupot és egy nagy merőkanál főzőlevet, keverd össze. A csülök bőrét kb. 3 cm-ként egy éles késsel kb. 0,5-1 cm mélyen hasítsd fel minden irányban úgy, hogy a bőre úgy nézzen ki, mint egy kockás füzetlap. De ne izgulj, nem kapsz bele „házit”, és nem is írunk bele egyenleteket. Ezek a kis négyzetek kb. 3x3 cm-esek legyenek. Fogod a mustáros-mézes-ketchupos masszát, és körbepaskolgatod vele a csülköt, nem kell vastagon. Aztán a bevagdosott bőrébe véletlenszerűen beleszurkálsz 8-10 szem szegfűszeget. Az egészet, úgy ahogy van, belerakod egy jénaiba vagy egy mélyebb tepsibe, és vékonyan megszórod a a tetejét barna cukorral. 2 ek elég az egészre. A cukor bele fog ragadni a csülkön lévő masszába, így a jó. Előmelegíted a sütőt 190-200 fokra (légkeverést ne), és így ahogy van, betolod a csülköt középre kb. 1,5 órára (a csülök méretétől függ). Addig megint csinálhatod, amit elterveztél. Akkor van kész, ha a bőre ropogós lett. Ennyi. Ha kicsit kihűlt, akkor nagyon könnyen tudod majd szeletelni.