Klasszikus feketeerdő torta Tusmustól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
2 kcal
A töltelékhez
-
21g meggybefőtt15 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g zselatin1 kcal
A habhoz
-
33g habtejszín97 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
4 kcal
A díszítéshez
-
8g meggy4 kcal
-
18 kcal
Összesen
258
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
23 kcal
A töltelékhez
-
250g meggybefőtt180 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5g zselatin17 kcal
A habhoz
-
400g habtejszín1168 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
46 kcal
A díszítéshez
-
100g meggy45 kcal
-
40g csokoládédara218 kcal
Összesen
3108
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
19.9g tojás25 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
A töltelékhez
-
18.1g meggybefőtt13 kcal
-
10.9g cukor42 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
A habhoz
-
29g habtejszín85 kcal
-
0.7g zselatin2 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
A díszítéshez
-
7.2g meggy3 kcal
-
2.9g csokoládédara16 kcal
Összesen
225
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
258
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.5 g
Zsír
-
Összesen 164.1 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2517.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 498 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 1104 mg
-
Nátrium 502 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 364.6 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 524.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1562 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 290 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 794 mg
-
Retinol - A vitamin: 1483 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 943 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1328 micro
Összesen
3108
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojás
-
6 ek cukor
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez
-
250 g meggybefőtt
-
fahéj ízlés szerint
-
1 ek zselatin
A habhoz
-
400 ml habtejszín
-
2 ek zselatin
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez
-
10 dkg meggy
-
4 ek csokoládédara
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és kakaóport.
- Az egészet óvatosan elkeverjük, majd kerek torta formába simítjuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Formából kiborítjuk, és így fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk.
- A meggytöltelékhez a meggyet összeturmixoljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, a befőtt levével és a cukorral valamint a fahéjjal felforraljuk. Ha felforrt, tűzről levesszük.
- Külön edényben a zselatint egy pici vízbe beáztatjuk, ha megdagadt, felmelegítjük (nem forraljuk!), és az egészet a forró meggyhez adjuk. Időnként megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni, ez idő alatt meg is keményedik.
- A két ek zselatint is leöntjük pici vízzel, majd ha megdagadt, felmelegítjük.
- A tejszínhabhoz az egész tejszínt kemény habbá verjük (én nem tettem bele cukrot, mert cukrozott habalapom volt). 5 ek-lal kiveszünk belőle, a többit a zselatin nagy részével összekeverjük. A félretett tejszínt összekeverjüka kakaóval és a maradék zselatinnal, majd megtöltjüka tortát.
- Alsó lap közepére nyomunk egy rész sima fehér tejszínt tömör kör alakban, mellé egy sor meggytöltelék kerülszintén kör alakban, a szélére pedig kakaós tejszínt nyomunk körbe. Erre jön a következő lap. A sorrend változik: kakaós tejszín bentre, mellé ugyanúgy meggytöltelék, kívülre sima tejszín. (Ebbe a két lapba arányosan osszuk szét a kakaós tejszínt valamint a meggytölteléket, erre már nem lesz szükségünk.) Rákerül a 3. lap, és az egészet bevonjuk sima tejszínnel.
- A torta oldalát "bepanírozzuk" tortadarával.Tetejére tejszínből annyi rózsát nyomunk, ahány szeletet szeretnénk, minden rózsa tetejére pedig 1-1 meggy szemet ültetünk, és kevés tortadarával a torta tetejét is megszórjuk.
- Megjegyzés: pluszba számoljunk kb. 1 óra hűlési idővel is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 226
- Össznézettség: 107328
- Feltöltés dátuma: 2012. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a tortát kimondottan a HAAS nyereményjátékra sütöttem. Egy igazi klasszikus, amit a család nagyon szeret! Leírása picit bonyolult, de elkészíteni fele ennyire sem nehéz!