r
Nosalty Logó

Klasszikus diós marlenka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Klasszikus diós marlenka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1436 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 12922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 393 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.8 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1269.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.4 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    489 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 1436 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241 g

Zsír

  • Összesen
    657.3 g
  • Telített zsírsav
    307 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    168 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    146 g
  • Koleszterin
    3062 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11426.5 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    551 mg
  • Kálcium
    3489 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    869 mg
  • Foszfor
    4833 mg
  • Nátrium
    1609 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1569.3 g
  • Cukor
    888 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    652.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4400 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    428 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    816 micro
  • Kolin:
    2428 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4321 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    948 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2243 micro
Összesen 12922 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 393 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat, cukrot és mézet összeolvasztjuk egy lábosban. Ha már teljesen homogén, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Vigyázzunk, mert ekkor hirtelen felhabzik majd, megnő a térfogata és ki akar szökni az edényből (használjunk nagyobb lábost). Ennek elkerülése végett tartsuk alatta a lángot közepes-alacsony fokozaton és kevergessük folyamatosan. Így főzzük nagyjából 5-7 percig, míg be nem sűrűsödik és mélyebb barnás színt nem kap.
  2. A mézes keveréket vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, ami alatt néha keverjük meg, különben beköt. Nem kell teljesen kihűteni, mert akkor megszilárdul, elég ha csak nem tűzforró (hogy ne égesse meg a kezünk és ne csapja ki a tojást).
  3. A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat és a mézes masszát. Kézzel addig dolgozzuk, míg darabos állagot nem kapunk. Ekkor fokozatosan hozzáadunk annyi langyos tejet, amitől gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk. A gombócot nagyjából 3 percig dagasztjuk, míg teljesen egységes nem lesz színben és állagban.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztagombócot mérleg segítségével 6 egyenlő részre osztjuk. A kis gombócokat két sütőpapír között egészen vékonyra nyújtjuk, nagyjából téglalap alakúra és nagyjából ugyanakkorára az összeset.
  5. Minden lapot 5 perc alatt készre sütünk egy gáztepsi hátulján, sütőpapíron. Amikor kivesszük, még puhának tűnhet majd, de ne ijedjünk meg, nem nyers a tészta, hűlés közben tovább fog szilárdulni. Ha az összes lapunk kisült, elkészítjük a krémet.

A krémhez

  1. A sűrített tejet és a sárgájákat közepes lángon nagyjából 5 percig főzzük. Vigyázzunk, ne legyen túl magas a láng és folyamatosan kevergessük a krémet, különben kicsapódik a tojás. Hagyjuk hűlni nagyjából 5-10 percet, de még langyos állapotában keverjük hozzá a puha vajat és a mézet.
  2. Az így kapott sima krémet forgassuk össze a darált dióval, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Következzen az összeállítás: a legalsó lapot tegyük egy sütőpapírral kibélelt tálcára (ami befér a hűtőnkbe), majd kenjük meg egy adag krémmel. Nem kell túlságosan vastagon, mert a felesleg úgyis csak kifolyik majd. Folytassuk a rétegezést, míg el nem fogy az összes tészta. A sütemény tetejét is kenjük meg krémmel, majd szórjuk meg durvára vágott dióval.
  4. A marlenkát fóliával lefedve tegyük a hűtőbe, legalább egy éjszakára, de akár 24 vagy 48 órát is adhatunk neki, hadd puhuljon. Ha kész, kivesszük a hűtőből, a széleit levágjuk, majd 9 egyenlő kockára szeljük. Ezeket a kockákat tetszőlegesen tovább felezhetjük, így megkapjuk a jól ismert háromszögformát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 102
  • 7 napos nézettség: 620
  • Össznézettség: 28613
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 27.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Klasszikus diós marlenka
Lakos Benedek 373 recept

Talán nem a leggyorsabb sütemény és nem is a legmaceramentesebb, az azonban egészen biztos, hogy a házi marlenkánál istenibb édesség nem létezik a világon. Az őszi-téli időszakban mindenképpen érdemes legalább egyszer megsütni, hogy ne csak a boltból vagy a sarki gyrosostól vásárolt verzió legyen ismerős.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...