Klasszikus diós marlenka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
94g finomliszt344 kcal
-
0g só0 kcal
-
24g tojás31 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
13g méz41 kcal
-
31g barna cukor118 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
11g tej6 kcal
A krémhez
-
303 kcal
-
11g tojássárgája36 kcal
-
6g méz17 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
28g dió182 kcal
Összesen
1436
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
850g finomliszt3094 kcal
-
0g só0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
120g méz365 kcal
-
280g barna cukor1064 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
A krémhez
-
2729 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
50g méz152 kcal
-
270g vaj1936 kcal
-
250g dió1635 kcal
Összesen
12922
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
26g finomliszt94 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
5.5g vaj39 kcal
-
3.7g méz11 kcal
-
8.5g barna cukor32 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
3.1g tej2 kcal
A krémhez
-
83 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
7.6g dió50 kcal
Összesen
393
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.8 g
Zsír
-
Összesen 73 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 340 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1269.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.4 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 72.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 489 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 270 mg
-
Retinol - A vitamin: 480 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 249 micro
Összesen
1436
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 241 g
Zsír
-
Összesen 657.3 g
-
Telített zsírsav 307 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 168 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 146 g
-
Koleszterin 3062 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11426.5 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 551 mg
-
Kálcium 3489 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 869 mg
-
Foszfor 4833 mg
-
Nátrium 1609 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1569.3 g
-
Cukor 888 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 652.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4400 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 428 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 816 micro
-
Kolin: 2428 mg
-
Retinol - A vitamin: 4321 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 948 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2243 micro
Összesen
12922
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 348.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
393
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
850 g finomliszt
-
1 csipet só
-
4 db tojás
-
180 g vaj
-
120 g méz
-
280 g barna cukor
-
1 ek ecet
-
1.5 ek szódabikarbóna
A krémhez
-
850 g sűrített tej (cukrozott)
-
5 db tojássárgája
-
50 g méz
-
270 g vaj
Elkészítés
A tésztához
- A vajat, cukrot és mézet összeolvasztjuk egy lábosban. Ha már teljesen homogén, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Vigyázzunk, mert ekkor hirtelen felhabzik majd, megnő a térfogata és ki akar szökni az edényből (használjunk nagyobb lábost). Ennek elkerülése végett tartsuk alatta a lángot közepes-alacsony fokozaton és kevergessük folyamatosan. Így főzzük nagyjából 5-7 percig, míg be nem sűrűsödik és mélyebb barnás színt nem kap.
- A mézes keveréket vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, ami alatt néha keverjük meg, különben beköt. Nem kell teljesen kihűteni, mert akkor megszilárdul, elég ha csak nem tűzforró (hogy ne égesse meg a kezünk és ne csapja ki a tojást).
- A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat és a mézes masszát. Kézzel addig dolgozzuk, míg darabos állagot nem kapunk. Ekkor fokozatosan hozzáadunk annyi langyos tejet, amitől gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk. A gombócot nagyjából 3 percig dagasztjuk, míg teljesen egységes nem lesz színben és állagban.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztagombócot mérleg segítségével 6 egyenlő részre osztjuk. A kis gombócokat két sütőpapír között egészen vékonyra nyújtjuk, nagyjából téglalap alakúra és nagyjából ugyanakkorára az összeset.
- Minden lapot 5 perc alatt készre sütünk egy gáztepsi hátulján, sütőpapíron. Amikor kivesszük, még puhának tűnhet majd, de ne ijedjünk meg, nem nyers a tészta, hűlés közben tovább fog szilárdulni. Ha az összes lapunk kisült, elkészítjük a krémet.
A krémhez
- A sűrített tejet és a sárgájákat közepes lángon nagyjából 5 percig főzzük. Vigyázzunk, ne legyen túl magas a láng és folyamatosan kevergessük a krémet, különben kicsapódik a tojás. Hagyjuk hűlni nagyjából 5-10 percet, de még langyos állapotában keverjük hozzá a puha vajat és a mézet.
- Az így kapott sima krémet forgassuk össze a darált dióval, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Következzen az összeállítás: a legalsó lapot tegyük egy sütőpapírral kibélelt tálcára (ami befér a hűtőnkbe), majd kenjük meg egy adag krémmel. Nem kell túlságosan vastagon, mert a felesleg úgyis csak kifolyik majd. Folytassuk a rétegezést, míg el nem fogy az összes tészta. A sütemény tetejét is kenjük meg krémmel, majd szórjuk meg durvára vágott dióval.
- A marlenkát fóliával lefedve tegyük a hűtőbe, legalább egy éjszakára, de akár 24 vagy 48 órát is adhatunk neki, hadd puhuljon. Ha kész, kivesszük a hűtőből, a széleit levágjuk, majd 9 egyenlő kockára szeljük. Ezeket a kockákat tetszőlegesen tovább felezhetjük, így megkapjuk a jól ismert háromszögformát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 99
- Tegnapi nézettség: 102
- 7 napos nézettség: 620
- Össznézettség: 28613
- Feltöltés dátuma: 2023. október 27.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Talán nem a leggyorsabb sütemény és nem is a legmaceramentesebb, az azonban egészen biztos, hogy a házi marlenkánál istenibb édesség nem létezik a világon. Az őszi-téli időszakban mindenképpen érdemes legalább egyszer megsütni, hogy ne csak a boltból vagy a sarki gyrosostól vásárolt verzió legyen ismerős.